Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
    Hmmm.... To może jednak u mnie coś nie tak.
    Po chłodzeniu moja brzeczka wygląda niezbyt klarownie...
    fakt, że jakieś 50% jest prawie klarowne, ale potem zaczyna się orka i oczywiście im bliżej dna tym więcej osadów i "kłaczków".
    Tak więc pomysł Jkocurka w moim wypadku wydaje się zły, gdyż nie rozwiązuje głównego problemu tej gęstej parolitrowej zupy. (nie mam wirówki - a jak pomyślę o wysterylizowaniu kolejnego sprzętu to aż mnie trzepie). Po warzeniu mam wodowstręt - podczas warzenia nonstop jak nie myję rąk to coś płuczę i myję )

    Nie mam osadów z granulatu gdyż używam chmielu w szyszkach i gotuję go w pończosze obciążonej szklanką. Przy moim dotychczasowym sposobie filtracji w sitku z pieluchą ostatnie 5 l to już gęsta zupa brzeczki z "farfoclami" białkowymi.


    Oczywiście może się okazać, że mój problem to nie samo filtrowanie, ale np. coś robię nie tak, skoro mam aż tak dużo kłaczków w brzeczce po gotowaniu.
    Wszystko dobrze robisz ale daj osadowi trochę czasu na sedymentację. Przelej brzeczkę nie po 30' (coś mi się nie chce wierzyć, żeby tak szybko się w wannie schłodziła) ale po 2h. Osadu powinno być 2-3litry w standardowej warce.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Jkocurek dobrze radzi. Pomysł z filtratorem też jest dobry, zwłaszcza, jeśli chmielisz granulatem, który zostaje Ci na dnie - ale wtedy oczywiście przelewasz brzeczkę gorącą, filtrujesz a potem studzisz już w fermentorze.
      No nie wiem...nie wiem...
      Mi za cholerę nie udało się odfiltrować granulatu za pomocą filtratora z z oplotu. Szyszka oczywiście jak najbardziej.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        No nie wiem...nie wiem...
        Mi za cholerę nie udało się odfiltrować granulatu za pomocą filtratora z z oplotu. Szyszka oczywiście jak najbardziej.
        Dokładnie, kłaki białka ładnie przechodzą przez oczka filtratora. Trochę lepiej jest jak w osadzie są resztki z granulatu ale i tak filtrat jest mętny. Tak jak pisze Fidoangel nie przejmuj się mętnością brzeczki nastawnej. U mnie brzeczka jasnych piw jest zawsze mocno mętna a po fermentacji piwo jest klarowne i drożdże z powodzeniem wykorzystuję ponownie.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          #64
          Już mam w zarysie plan działania (filtrowania) na następne warki Ale ta dyskusja sporo mi "wyklarowała" wiec wielkie THX

          Niestety z warzeniem muszę poczekać gdyż wszystkie 3 fermentatory pełne : porter jeszcze poleży z 3-4 tygodnie, pilzner podobnie, pszeniczka ... "pęknie" pierwsza) kocham pszeniczki

          A następna warka to będzie stout czarny i mocny... recepturę już dopracowuję
          Last edited by Khan; 2010-02-01, 12:10.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            No nie wiem...nie wiem...
            Mi za cholerę nie udało się odfiltrować granulatu za pomocą filtratora z z oplotu. Szyszka oczywiście jak najbardziej.
            Ja osobiście tak nie robię, bo wiesz, jak to u mnie - Slavoyem - ale Maggyk z Artem tak właśnie filtrują, widocznie im się sprawdza.

            Ja generalnie jak mi glut do fermentora wpadnie to bynajmniej się nie przejmuję. No i zawsze przelewam gorącą brzeczkę do fermentora - masz rację, że spowodowanie DMSu czymś takim to legenda.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marusia
              spowodowanie DMSu czymś takim to legenda.
              Oczywiście. Związki siarki ulotniły się podczas gotowania. W domu gotujemy zwykle dość długo i nie zamykamy szczelnie pokrywki, bo by nam wykipiało.
              Co do osadów, to myślę że powinniśmy rozdzielić osady gorące i zimne. Podczas intensywnego gotowania wytrącają się wielkocząsteczkowe białka (tzw. przełom) i pływają w brzeczce w postaci grubszych lub drobniejszych płatków. Po zakończeniu gotowania szybko siadają na dnie gara wraz z chmielem (15-25 min). Te osady powinno się oddzielić przed chłodzeniem brzeczki najlepiej ściągając wężykiem klarowną brzeczkę znad osadów zbijających się na dnie. Można zamieszać przed dekantacją, a potem jaszcze odzyskiwać brzeczkę z osadów jak to opisali inni koledzy.
              Brzeczkę bez osadów gorących, przelaną do wiadra (nie trzeba było zbytnio go dezynfekować bo brzeczka była gorąca) chłodzimy: w wannie, chłodnicą, na balkonie, w śniegu itp.* (*niepotrzebne skreślić). Gdy temp. brzeczki spadnie do ok. 60 st. zaczyna mętnieć bo wytrącają się tzw. osady zimne. Chłodzenie trwa zwykle 2-3 godziny a czasem całą noc, więc jest jeszcze trochę czasu aby te osady częściowo osiadły na dnie choć przychodzi im to z trudem bo są znacznie drobniejsze niż gorące. Za to na pewno osiądzie reszta chmielu i resztka osadów które nam przeleciały za pierwszym razem. Ponieważ mój fermentor jest z kranikiem, po wychłodzeniu ostrożnie stawiam go na stołku i kranikiem zlewam odstaną brzeczkę do umytego gara w którym gotowałem brzeczkę (bez zbytnio dokładnego sterylizowania bo 1,5 h trwało gotowanie). w ten sposób oddzielam osady zimne i od razu napowietrzam brzeczkę przed dodaniem drożdży.

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                #67
                Wielkie dzięki za pouczającą dyskusję. Na pewno sie przyda i wyciągne "dobre" wnioski

                Myślałem, że obędzie się bez tego posta (typ posta: czy butelkować/przelewać) ale niestety muszę -> sorry)

                Więc:

                1. Porter 21 dni (coś około) na burzliwej. z 20,5blg spadło na 8,5blg a dalej może co godzine lub dwie bulga z fermentatora.... przelewać na cichą?? Co gorsze wydaje mi się, że pare dni temu miałem juz 8blg -> czyżby blg rosło - nonsens....

                2. Pszeniczka 7 dni burzliwej - z 12,5blg zeszło na 3,5blg - ale co 4-6 minut bulgnięcie. -> więc muszę czekać....

                3. Pilzner dolniak 7 dni burzliwej - nawet nie sprawdzam bulgoty co jakis czas i pracuje aż miło

                Problem taktyczny mam taki, że mam wszystkie fermentatory zajęte przez warki. Myślałem że rozleje pszeniczkę i w jej miejsce przeleję na cichą portera... ale mija 21 burzliwej porterka a tu 8,5 blg.... a pszeniczka dalej pracuje... Można trzymać portera dłużej na burzliwej?? ( boję się o niekorzystne trzymanie warki nad "martwymi drożdżami)...

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  #68
                  Witam,

                  1. Warka #4 - Porter przelany na cichą. z 20,5 blg zeszło na 8blg (20-parę dni burzliwej). Byłem zszokowany ilością osadów (około 3l gęstej papki). No cóż portera zostało już tylko 17l. Zapach i nawet smak ... -> jak Porter) aczkolwiek trochę za bardzo kawowy...

                  2. Warka #5 - Pilzner - przelany na cichą. Po 12 dniach burzliwej z 12blg zszedł na 4-4,5blg.

                  3. Warka #6 - pszeniczne - przelane na cichą, (za 4 dni mam zamiar rozlewać) Po 12 dniach burzliwej z 12,5blg zszedł na 3blg

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    #69
                    Pszeniczka (warka #6) rozlana. Z 12,5blg zeszło na 2,5blg. Rozlałem z dodatkiem 4g glukozy na 0,5l. Może mało tej glukozy, ale cóż taka moja decyzja - zobaczę co z tego wyjdzie.

                    Teraz 2 dni w 19stopniach, a następnie butelki zostaną przeniesione do piwnicy 9-10*C.

                    Wyszło mi 50 butelek 0,5l plus 2 litrowa szklana butla. Będzie co degustować

                    Niestety zaraz po otworzeniu fermentatora odczułem lekko kwaśny zapach. Mam nadzieję, że manewr przelewania na cichą (4-ro dniową) nie zniszczył tej warki. Przed przelaniem zapach był super "pszeniczkowy". Jestem jednak dobrej myśli, a jak za tydzień będzie lekko kwaskowate... to cóż -> wypijemy ją szybciej))

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      #70
                      warka #4 Porter rozlany... wyszło: 34 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l. Dodałem średnio 3,5g glukozy na o,5l. Warka przed rozlaniem miała 8blg i utrzymywała ten sam poziom blg od 3 tygodni cichej fermentacji.

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        #71
                        Warka #5 Pilzner rozlany... wyszło: 47 butelek 0,5l i 2 butelki 0,66l. Dodałem średnio 4g glukozy na o,5l. Warka przed rozlaniem miała 3,5blg.

                        Tą warką zakończyłem swój okres "dolniaków" w piwnicy mam juz 12-14 stopni.... Czas nastał na stouty i inne...

                        Pozdrawiam czytających i -->>

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          #72
                          Witam,

                          Mam prośbę o ewentualne sugestie i poprawki w poniższych projektach receptur.
                          Jutro mam w planie uwarzyc 2 kolejne warki: FESa i Bittera.

                          1.

                          Foreign Extra Stout (FES)

                          Pale Ale 7 EBC Brewferm 3500g
                          Pilzno 2,9EBC Strzegom 100g (tyle mi zostało;p)
                          Karmel ciemny strzegom 680 EBC 200g
                          Monachijski 10-27EBC Strzegom 300g
                          Barwiący 1600 EBC Strzegom 200g
                          Jęczmień palony 1100-1200 EBC Weyermann 300g
                          Platki owsiane 800g

                          Zacieranie:
                          Słody jasne:
                          66*C - 45" - dosypanie słodów ciemnych
                          72*C - 10"

                          Filtracja i wysładzanie

                          Gotowanie 60"
                          40g Fuggles od początku gotowania

                          S-04

                          Autorem pierwotnej receptury jest Tomasz Kopyra (tę powyższą zlekka zmodyfikowałem...)

                          2.

                          Bitter

                          Słody:
                          Pale Ale 7 EBC Brewferm 4500g
                          SpecialB 350EBC Brewferm 500g (powinno być CaraAroma, ale niestety niemam )

                          Zacieranie:
                          62-66*C - do uzyskania pozytywnego wyniku próby jodowej - 90-120"
                          72*C - 10"
                          78*C - 5"

                          Filtracja i wysładzanie

                          Gotowanie 70"
                          w 10" Lubelski szyszki 30g
                          w 40" Lubelski szyszki 20g
                          w 65" Fuggles 20g

                          US-50

                          Za wszelkie uwagi z góry dzięekuje

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam,

                            Mam prośbę o ewentualne sugestie i poprawki w poniższych projektach receptur.
                            Jutro mam w planie uwarzyc 2 kolejne warki: FESa i Bittera.

                            2.

                            Bitter

                            Słody:
                            Pale Ale 7 EBC Brewferm 4500g
                            SpecialB 350EBC Brewferm 500g (powinno być CaraAroma, ale niestety niemam )

                            Zacieranie:
                            62-66*C - do uzyskania pozytywnego wyniku próby jodowej - 90-120"
                            72*C - 10"
                            78*C - 5"

                            Filtracja i wysładzanie

                            Gotowanie 70"
                            w 10" Lubelski szyszki 30g
                            w 40" Lubelski szyszki 20g
                            w 65" Fuggles 20g

                            US-50

                            Za wszelkie uwagi z góry dzięekuje
                            Jak duża warka? Bitter w wersji standardowej jest raczej słabym piwem więc na 20l to 5kg słodu zdecydowanie za dużo. Taka ilość pasuje do Extra Special/Strong Bitter. Z kolei dla Extra Bittera jest za słabe chmielenie bo wg ProMash będzie zaledwie 22IBU a minimum to 30 (założyłem 4%ak). Albo zwiększ ilość Lubelskiego (odpowiednio 50g i 40g) albo użyj jakiegoś chmielu goryczkowego.
                            Uwaga ostatnia: zmień drożdże. US-50 to jednak do amerykańskich stylów drożdże. Lepiej pasują S-04.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              #74
                              Masz rację w planach mam "mocniejszą" odmianę bittera. Tak więc zwiększę ilość chmielu zgodnie z Twoja sugestia. THX

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                #75
                                Witam,
                                Pomimo środy (w czwartek niestety do roboty( ), uczciłem dzień św. Patryka warzeniem.
                                Dokonałem 2 warki: FES i Extra Bitter. Roboty jak zwykle sporo, ale wszystko przeszło bez większych problemów, poza filtrowaniem już zimnej warki do fermentatorów przed zadaniem drożdży. Parę postów wyżej już odbyła się dyskusja w tym temacie, ale pomimo pewnych udoskonaleń metody i tak ta filtracja jest dla mnie problemem.

                                Warka #7 Foreign Extra Stout patrykowy

                                Pale Ale 7 EBC Brewferm 3500g
                                Pilzno 2,9EBC Strzegom 250g
                                Karmel ciemny strzegom 680 EBC 200g
                                Monachijski 10-27EBC Strzegom 300g
                                Barwiący 1600 EBC Strzegom 200g
                                Jęczmień palony 1100-1200 EBC Weyermann 300g
                                Platki owsiane 800g

                                Zacieranie:
                                Słody jasne:
                                66*C - 50" - dosypanie słodów ciemnych
                                72*C - 15"

                                Filtracja i wysładzanie

                                Gotowanie 60"
                                40g Fuggles od początku gotowania

                                S-04

                                Nie chciałem bardzo mocnego FESa, więc zdecydowałem się dodać tyle wody aby otrzymać 14-14,5blg wyszło mi ok 25l.


                                Warka #8 Extra Bitter patrykowy

                                Słody:
                                Pale Ale 7 EBC Brewferm 4500g
                                Pilzno 2,9EBC Strzegom 250g
                                SpecialB 350EBC Brewferm 500g

                                Zacieranie:
                                62-66*C - do uzyskania pozytywnego wyniku próby jodowej - 100"
                                72*C - 10"
                                78*C - 5"

                                Filtracja i wysładzanie

                                Gotowanie 70"
                                w 10" Lubelski szyszki 50g
                                w 40" Lubelski szyszki 40g
                                w 65" Fuggles 20g

                                S-04

                                W tej warce również nie zależało mi na wielkiej mocy, więc dodałem wody i otrzymałem 14blg ok 21l.

                                Obydwie warki już pięknie bulgotają tak więc jest dobrze

                                Pozdrowienia dla wszystkich Piwowarów

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X