Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    Dziś tj 07.07 Dubbel i Karmelowe przelane na cichą. Dubbel zszedł z 17blg na 3,5blg, a Karmelowe z 13blg na 6blg. Aby dosłodzić karmelowe dodałem trochę słodzika (ok 2 tabletki na litr brzeczki).
    Po 9 dniach burzliwej karmelowe było baardzo klarowne...
    Dubbel - poezja smaku))

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      Witam, niestety warka #4 Porter zabutelkowany 06.03.2010r. skwaśniał. Próbowałem go wcześniej i wszystko było ok.. skwaśniało dopiero w ostatnim miesiącu. Przez 3 pierwsze miesiące od rozlania ten porter był często próbowany i smak był po prostu super. A teraz otworzyłem 4 butelki i wszystkie lekko kwaśne(

      Co się mogło wydarzyć?? jaka przyczyna???

      Rozlany w tym samym dniu pilzner jest do dziś super... tak więc butelki nie są przyczyną....

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam, niestety warka #4 Porter zabutelkowany 06.03.2010r. skwaśniał. Próbowałem go wcześniej i wszystko było ok.. skwaśniało dopiero w ostatnim miesiącu. Przez 3 pierwsze miesiące od rozlania ten porter był często próbowany i smak był po prostu super. A teraz otworzyłem 4 butelki i wszystkie lekko kwaśne(

        Co się mogło wydarzyć?? jaka przyczyna???

        Rozlany w tym samym dniu pilzner jest do dziś super... tak więc butelki nie są przyczyną....
        No cóż, czymś się zakaziło na etapie wcześniejszym niż butelkowanie. Jak przechowujesz piwo?
        Last edited by jkocurek; 2010-07-12, 10:47.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          w piwnicy o temperaturze 11-12*C

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
            w piwnicy o temperaturze 11-12*C
            Dobra temperatura, spowalniająca ewentualną infekcję. Można by jeszcze niżej, tak w okolicy 0°C A może efekt smakowy jest spowodowany głębszym odfermentowaniem piwa a nie zmiana kwasowości? Może brak po prostu słodkich smaków równoważących kwaśność? Nie jest piwo znacząco bardziej nagazowane?
            Last edited by jkocurek; 2010-07-12, 11:14.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              Ja mam dużo gorszą temperaturę i mi nic nie kwaśnieje (poza tym co skwaśnieje wcześniej ). Ewentualnie "ejlowieje". Kapsle szczelne?

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                Seta:
                Kapsle szczelne?
                ->> Kapsle szczelne,

                Jkocurek:
                A może efekt smakowy jest spowodowany głębszym odfermentowaniem piwa a nie zmiana kwasowości? Może brak po prostu słodkich smaków równoważących kwaśność? Nie jest piwo znacząco bardziej nagazowane?
                ->> nagazowanie takie, że jak otwieram to muszę mieć przyszykowane 3 kufle bo porter ucieka z butelki. A co do smaku.. ewidentnie czuć kwasowość.

                Pierwszy raz wylałem warkę do zlewu. Teść dosypał cukru i mu smakowało) (ja dalej czułem posmak kwasów).

                Dla przypomnienia: Porter Bałtycki 20,5blg odfermentował do 8blg - rozlany przy dodaniu 3,5g glukozy.

                Może są możliwości na uratowanie tego zacnego trunku??? za wszelką pomoc

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Jeśli odfermentował tylko do 8blg, to rzeczywiście mogła być to infekcja. Jeśli tak, to ratunku nie ma - z czasem będzie gorzej. Pić póki jest pijalny...

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    Być może jest to infekcja, ale... mam nadzieję, że powód jest inny...

                    Czy infekcja może się tak długo rozwijać?? warkę tę rozdzieliłem na 2 części i połowa została wypita przez pierwsze 3 miesiące i była naprawdę pyszna... infekcja (jeśli to jest infekcja) rozwinęła się dopiero w 4 miesiącu!!. Fakt, że ten ostatni miesiąc jest naprawdę gorący i temperatura wzrosła w piwnicy z 8-9*C wiosną do 11-12*C teraz... Chyba że termometr ścienny szlag trafił i mam błędne wskazania.

                    Muszę wymyśleć recepturę jak można przyrządzić tego portera, żeby dało się go wypić.. ->> żal wylewać)) (może nie skończy sie to szpitalem)

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeśli odfermentował tylko do 8blg, to rzeczywiście mogła być to infekcja. Jeśli tak, to ratunku nie ma - z czasem będzie gorzej. Pić póki jest pijalny...
                      Ale bywa że piwa z infekcją odfermentowują bardzo głęboko
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli odfermentował tylko do 8blg
                        Z 20,5 blg to 8 wcale nie jest słabym odfermentowaniem, tylko normalnym

                        Infekcja rozwijała się powoli, ale w tych świeżych piwach też już musiała być, tylko widocznie bardzo słabo wyczuwalna - zapewne z powodu dość mocnej alkoholowości i niesharmonizowania, które to czynniki w niedojrzałym piwie mogą przykryć wady.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z 20,5 blg to 8 wcale nie jest słabym odfermentowaniem, tylko normalnym
                          Żartujesz prawda? Rzeczywiste odfermentowanie wynosi około 50%. Powinno zejść do 5°Blg co najmniej. Ja stawiam, że to kwaśność od słodów palonych no i może lekka infekcja, której efekt zakwaszający na początku przykrywała spora ilość nieprzefermentowanych cukrów.
                          Last edited by jkocurek; 2010-07-12, 19:55.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Khan: zmierz gęstość tego co masz teraz w butelce! Stawiam na 5 a może i 4°Blg
                            Last edited by jkocurek; 2010-07-12, 19:55.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                              ->> nagazowanie takie, że jak otwieram to muszę mieć przyszykowane 3 kufle bo porter ucieka z butelki.
                              Może są możliwości na uratowanie tego zacnego trunku??? za wszelką pomoc
                              Upuszczaj regularnie gaz, lekko uchylając kapsel jakimś otwieraczem nie niszczącym kapsla.

                              Miałem piwa, które miały ewidentne zakażenie i niektóre w ten sposób uratowałem. Dziś otwarłem piwo z warki 22 aby zobaczyć co sie z nim dzieje. Po dwóch i pół roku upuszczania gazu co jakiś, czas piwo straciło swoje wybuchowe właściwości i o dziwo posmak winny też gdzieś zniknął. Bardzo dobre i smaczne piwo a nie poszło w kanał tylko z braku czasu.
                              Owszem, trzeba sie liczyć z kilkoma wybuchami, wiec musi stać w bezpiecznym miejscu.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                Wielkie dzięki za wszelkie posty wyjaśniające mojego kwasia. spróbuje i upuszczać gaz i poczekać jakiś jeszcze czas...

                                Ale teraz mam inny problem... prawie urwało mi nos... próbowałem dziś otworzyć mojego bittera ... nigdy więcej nie będę otwierał piwa podważając kapsel łyżką!!!!
                                Strzeliło tak mocno, że żona podskoczyła. Kapsel wystrzelił mi wprost w usta i nos zdzierając większość skóry z nosa... krew się lała .. ale wpierw rozlałem piwo a później zacząłem ratować siebie

                                Zęby całe, oczy na swoim miejscu... jedynie nos.. jakiś taki drętwy... Piszę to ku przestrodze) serio..

                                A na marginesie, bitter nagazowany idealnie.. kapsel co prawda wystrzelił, ale piwo nie wyszło same z butelki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X