Albo dajesz zbyt wiele środka do refermentacji , albo nie do końca odfermentowuje piwo ?
Katowicki Browar Khana
Collapse
X
-
Anteks:Albo dajesz zbyt wiele środka do refermentacji , albo nie do końca odfermentowuje piwo ?
Wogosz:
Podaj adres to wyślę Ci dobry otwieracz do piwa.
Wierz mi, że odtąd nigdy już nie otworzę piwa niczym innym jak otwieraczem.... bolesne doświadczenie.
Comment
-
-
Witam,
Wczoraj sprawdziłem gęstość Dubbla (17blg) i karmelowe (13blg).
Czternaście dni temu przelane na cicha fermentacje. Klasztorniak na drożdżach Wyeast 3787 Trappist z 17blg zszedł na 2,5blg czyli chyba OK.
Problem mam z Karmelowym z 13 blg odfermentował na razie do 6blg. Dziś zamieszam i wstrzasnę fermentatorem.. może to coś pomoże.
Oby dwa fermentatory są w temperaturze 18-19*C.
Czekać?? To karmelowe było dosładzane laktozą i słodzikiem. Do ilu powinno odfermentować?? Karmelowe było na drożdżach S-04. Jak przelewałem na cichą to karmelowe miało 6blg, czyli na cichej nic więcej nie zeszło... (
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziŻartujesz prawda? Rzeczywiste odfermentowanie wynosi około 50%. Powinno zejść do 5°Blg co najmniej.
Comment
-
-
No raczej błędu w pomiarze bym się nie dopatrywał gdyż ciężko tu zrobić błąd
(standartowo w 20*C pokazuje mi zero, a w brzeczce pokazuje mi to co odczytuję. oczywiście pomiar brzeczki nie zawsze jest wykonywany w temperaturze 20*C - ten ostatni pomiar karmelowego (6blg) był przeprowadzony w temperaturze 18*C)
Zauważyłem że cieżkie, ciemne warki jakoś tak kiepsko mi odfermentowują (bitter 14/5/5, porter 20,5/8/8, mocne ale 16,5/4,5/4, FES 14,5/5,5/5,5). Pozostałe 8 warek odfermentowały poniżej 3 więc jest OK.
Kolejne moje spostrzeżenie to to że bardzo słabo przechodzi mi cicha fermentacja. Często prawie nic nie spada blg podczas cichej fermentacji. Może za długo prowadzę pierwszą burzliwą?? Może brak napowietrzania??
Comment
-
-
To dobrze, że na cichej utrzymuje się blg. "Dofermentowanie" nie powinno przekraczać 1blg, czyli w granicach błędu pomiaru.
W moim pytaniu chodziło głównie o sprawdzenie, czy odgazowujesz próbkę. CO2 w zielonym piwie może wypierać balingomierz...
Comment
-
-
Witam,
W noc z piątku na sobotę znów u nas się działo start o 19.00 zakończenie warzenia (chłodzenie przefiltrowanej na gorąco brzeczki 3.25 -->> 8,5 godziny zabawy. Fakt, że długo, ale warzyliśmy znów dwie warki i jednocześnie rozlaliśmy dwie warki do butelek. Szczerze?? nigdy więcej takiego maratonu – po prostu z przyjemności warzenia zrobił się sajgon → padliśmy.
Jak wspomniałem uwarzyliśmy 2 warki: Tripel 20blg i z resztek słodów coś pszenicznego ciemnego ale w smaku ciekawego nie miałem 3-3,5kg słodu pszenicznego więc nie wiem czy ten zasyp będzie można nazwać piwem pszenicznym ale co tam styl, ważne by smakowało
ROZLEWANIE:
Jak wspomniałem rozlaliśmy 2 warki i tak:
Warka #13 Dubbel z 17blg odfermentował do 2,5blg dodałem 3g glukozy na butelkę i w sumie zabutelkowaliśmy 46 butelek.
Warka #14 Karmelowe słodkie ciemne z 13blg zeszło TYLKO na 6blg. Bojąc się, że będą z tego granaty, dodałem 1g glukozy na butelkę i zobaczymy za miesiąc co wyjdzie z tego eksperymentu Ostatecznie wyszło 54 butelki.
WARZENIE:
Warka #15 TRIPEL Klasztorny 20blg receptura trochę przerobiona ale wzorowana na recepturze z wątku o piwach klasztornych z browaru Chimay http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=42019
Zasyp:
Pilzneński 2,8-4,0 EBC Soufflet - 6000g
Monachijski 10-27 EBC Strzegom - 700g
Pszeniczny 3,4 EBC Litovel - 500g
Cukier kandyzowany - 600g
kolendra zgnieciona w moździerzu - 20g
Zacieranie:
62*C - 45"
72*C - 15" próba jodowa
78*C -> filtracja i wysładzanie
Filtracja przebiegała bez żadnych problemów 2h )).
Gotowanie i chmielenie - 60"
0"- Marynka - 40g
50" Lubelski - 20g
50" cukier kandyzowany plus kolendra
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i filtrator poszedł do wanny z zimną wodą na dworze(.
Niestety mimo dobrych prognoz nad ranem popadał deszcz i mimo zamkniętego fermentatora parę kropel deszczówki wpadło do brzeczki, więc rano przegotowałem brzeczkę jeszcze raz i dałem do ponownego chłodzenia. Po południu rozcieńczyłem brzeczkę do 20 blg i dodałem drożdże z gęstwy po Dubblu czyli drożdże Wyeast 3787 Trappist.
Wydajność:
Ostatecznie do fermentatora poszło 22l brzeczki o gęstości 20blg.
Warka #16 Ciemna pszenica.. ??
Receptura własna typu „co się nawinie i pasuje do pszenicznego... ”
Zasyp:
Pszeniczny 3,4EBC Litovel - 2300g
Pilzneński 2,8-4,0 EBC Soufflet - 500g
Monachijski 10-27 EBC Strzegom - 1600g
Caraamber – 700g
Carared - 700g
Carafa II - 15g
Zacieranie:
42*C - 10"
62*C - 40"
72*C - 30" próba jodowa
78*C -> filtracja i wysładzanie
Filtracja przebiegała bez żadnych problemów.
Gotowanie i chmielenie - 60"
0"- Lubelski - 20g
40" Lubelski - 30g
50" Lubelski – 10g
Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia w zimnej wodzie i rano rozcieńczone do 13blg i zadane uwodnionymi drożdżami WB-06
Wydajność:
Ostatecznie do fermentatora poszło 25l brzeczki o gęstości 13blg.
Teraz Obydwie warki miło pracują w temperaturze 22-24*C.
Trochę długi post, ale naprawdę tej nocy sporo się działo)
Comment
-
-
Warka #16 Ciemna pszenica.. przelana na cichą z 13blg odfermentowała (12 dni burzliwej) do 3blg.
warka #15 Tripel Pomimo 12 dni burzliwej jeszcze "pracuje", więc dam mu jeszcze pare dni burzliwej.
Dokonana została też degustacja Dubbla i ciemnego karmelowego (12 dni po rozlewie ) karmelowe słodkie: lekkie i smaczne (żonie smakuje baardzo), a dubbel jeszcze musi poleżec w butelkach w piwnicy, smaczny ale jeszcze nie dojrzał.
Degustacja miała głównie na celu sprawdzenie nagazowania i widze, że 1g glukozy jaki dodałem do karmelowego to było dobre posuniecie gdyz juz po 12 dniach jest gaz i lekka pianka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
Degustacja miała głównie na celu sprawdzenie nagazowania i widze, że 1g glukozy jaki dodałem do karmelowego to było dobre posuniecie gdyz juz po 12 dniach jest gaz i lekka pianka
Comment
-
Comment