Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    Albo dajesz zbyt wiele środka do refermentacji , albo nie do końca odfermentowuje piwo ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan
      próbowałem dziś otworzyć mojego bittera ... nigdy więcej nie będę otwierał piwa podważając kapsel łyżką!!!!
      Podaj adres to wyślę Ci dobry otwieracz do piwa.

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        Anteks:
        Albo dajesz zbyt wiele środka do refermentacji , albo nie do końca odfermentowuje piwo ?
        To była inna przyczyna, piwo sobie stało zapomniane na balkonie wprost na słońcu 45*C lub więcej stopni (prawdę mówiąc niezły test na infekcje warki). Jak je znalazłem to wstawiłem do lodówki i po 2-3 godzinach nastąpiło feralne otwarcie butelki. Inne moje bittery otwierają się "normalnie".

        Wogosz:

        Podaj adres to wyślę Ci dobry otwieracz do piwa.

        Wierz mi, że odtąd nigdy już nie otworzę piwa niczym innym jak otwieraczem.... bolesne doświadczenie.

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          Witam,
          Wczoraj sprawdziłem gęstość Dubbla (17blg) i karmelowe (13blg).
          Czternaście dni temu przelane na cicha fermentacje. Klasztorniak na drożdżach Wyeast 3787 Trappist z 17blg zszedł na 2,5blg czyli chyba OK.
          Problem mam z Karmelowym z 13 blg odfermentował na razie do 6blg. Dziś zamieszam i wstrzasnę fermentatorem.. może to coś pomoże.
          Oby dwa fermentatory są w temperaturze 18-19*C.

          Czekać?? To karmelowe było dosładzane laktozą i słodzikiem. Do ilu powinno odfermentować?? Karmelowe było na drożdżach S-04. Jak przelewałem na cichą to karmelowe miało 6blg, czyli na cichej nic więcej nie zeszło... (

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            S04 to szybkie drożdże. Dużo karmelowych słodów, laktoza, słodzik = dużo niefermentowalnych cukrów. 6blg może być. Nie dawaj dużo cukru do refermentacji (tym bardziej, że słodkie piwo nie powinno być moim zdaniem zbyt nagazowane).

            Comment

            • kentaki
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.10
              • 452

              Może też się okazać, że laktoza była jakaś-siakaś "dziwna" i jednak trochę odfermentowała. Miałem taki właśnie przypadek, granatów wprawdzie nie było ale gejzer to był niezły.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                Ale on to fermentuje już ponad 3 tygodnie chyba. Na expresowych S04. Co miało przefermentować już chyba przefermentowało. Można ewentualnie poruszać wiadrem w celu napowietrzenia i poczekać ze 2 dni z butelkowaniem.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Żartujesz prawda? Rzeczywiste odfermentowanie wynosi około 50%. Powinno zejść do 5°Blg co najmniej.
                  Dzięki za korektę, coś mi się w oczach podówczas pozajączkowało
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Generalnie ty coś masz problem z wysokim blg końcowym. Jak go mierzysz?

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      No raczej błędu w pomiarze bym się nie dopatrywał gdyż ciężko tu zrobić błąd

                      (standartowo w 20*C pokazuje mi zero, a w brzeczce pokazuje mi to co odczytuję. oczywiście pomiar brzeczki nie zawsze jest wykonywany w temperaturze 20*C - ten ostatni pomiar karmelowego (6blg) był przeprowadzony w temperaturze 18*C)

                      Zauważyłem że cieżkie, ciemne warki jakoś tak kiepsko mi odfermentowują (bitter 14/5/5, porter 20,5/8/8, mocne ale 16,5/4,5/4, FES 14,5/5,5/5,5). Pozostałe 8 warek odfermentowały poniżej 3 więc jest OK.
                      Kolejne moje spostrzeżenie to to że bardzo słabo przechodzi mi cicha fermentacja. Często prawie nic nie spada blg podczas cichej fermentacji. Może za długo prowadzę pierwszą burzliwą?? Może brak napowietrzania??

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        To dobrze, że na cichej utrzymuje się blg. "Dofermentowanie" nie powinno przekraczać 1blg, czyli w granicach błędu pomiaru.
                        W moim pytaniu chodziło głównie o sprawdzenie, czy odgazowujesz próbkę. CO2 w zielonym piwie może wypierać balingomierz...

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Ten ostatni "problematyczny" pomiar robiłem w fermentatorze - czyli balingomierz swobodnie pływający w brzeczce. Nie zauważyłem nagazowania brzeczki.

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Witam,
                            W noc z piątku na sobotę znów u nas się działo start o 19.00 zakończenie warzenia (chłodzenie przefiltrowanej na gorąco brzeczki 3.25 -->> 8,5 godziny zabawy. Fakt, że długo, ale warzyliśmy znów dwie warki i jednocześnie rozlaliśmy dwie warki do butelek. Szczerze?? nigdy więcej takiego maratonu – po prostu z przyjemności warzenia zrobił się sajgon → padliśmy.

                            Jak wspomniałem uwarzyliśmy 2 warki: Tripel 20blg i z resztek słodów coś pszenicznego ciemnego ale w smaku ciekawego nie miałem 3-3,5kg słodu pszenicznego więc nie wiem czy ten zasyp będzie można nazwać piwem pszenicznym ale co tam styl, ważne by smakowało

                            ROZLEWANIE:

                            Jak wspomniałem rozlaliśmy 2 warki i tak:
                            Warka #13 Dubbel z 17blg odfermentował do 2,5blg dodałem 3g glukozy na butelkę i w sumie zabutelkowaliśmy 46 butelek.
                            Warka #14 Karmelowe słodkie ciemne z 13blg zeszło TYLKO na 6blg. Bojąc się, że będą z tego granaty, dodałem 1g glukozy na butelkę i zobaczymy za miesiąc co wyjdzie z tego eksperymentu Ostatecznie wyszło 54 butelki.


                            WARZENIE:

                            Warka #15 TRIPEL Klasztorny 20blg receptura trochę przerobiona ale wzorowana na recepturze z wątku o piwach klasztornych z browaru Chimay http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=42019

                            Zasyp:

                            Pilzneński 2,8-4,0 EBC Soufflet - 6000g
                            Monachijski 10-27 EBC Strzegom - 700g
                            Pszeniczny 3,4 EBC Litovel - 500g

                            Cukier kandyzowany - 600g
                            kolendra zgnieciona w moździerzu - 20g

                            Zacieranie:

                            62*C - 45"
                            72*C - 15" próba jodowa
                            78*C -> filtracja i wysładzanie

                            Filtracja przebiegała bez żadnych problemów 2h )).

                            Gotowanie i chmielenie - 60"

                            0"- Marynka - 40g
                            50" Lubelski - 20g
                            50" cukier kandyzowany plus kolendra

                            Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i filtrator poszedł do wanny z zimną wodą na dworze(.
                            Niestety mimo dobrych prognoz nad ranem popadał deszcz i mimo zamkniętego fermentatora parę kropel deszczówki wpadło do brzeczki, więc rano przegotowałem brzeczkę jeszcze raz i dałem do ponownego chłodzenia. Po południu rozcieńczyłem brzeczkę do 20 blg i dodałem drożdże z gęstwy po Dubblu czyli drożdże Wyeast 3787 Trappist.

                            Wydajność:

                            Ostatecznie do fermentatora poszło 22l brzeczki o gęstości 20blg.


                            Warka #16 Ciemna pszenica.. ??
                            Receptura własna typu „co się nawinie i pasuje do pszenicznego... ”

                            Zasyp:

                            Pszeniczny 3,4EBC Litovel - 2300g
                            Pilzneński 2,8-4,0 EBC Soufflet - 500g
                            Monachijski 10-27 EBC Strzegom - 1600g
                            Caraamber – 700g
                            Carared - 700g
                            Carafa II - 15g

                            Zacieranie:

                            42*C - 10"
                            62*C - 40"
                            72*C - 30" próba jodowa
                            78*C -> filtracja i wysładzanie

                            Filtracja przebiegała bez żadnych problemów.

                            Gotowanie i chmielenie - 60"

                            0"- Lubelski - 20g
                            40" Lubelski - 30g
                            50" Lubelski – 10g

                            Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia w zimnej wodzie i rano rozcieńczone do 13blg i zadane uwodnionymi drożdżami WB-06

                            Wydajność:

                            Ostatecznie do fermentatora poszło 25l brzeczki o gęstości 13blg.


                            Teraz Obydwie warki miło pracują w temperaturze 22-24*C.

                            Trochę długi post, ale naprawdę tej nocy sporo się działo)

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              Warka #16 Ciemna pszenica.. przelana na cichą z 13blg odfermentowała (12 dni burzliwej) do 3blg.
                              warka #15 Tripel Pomimo 12 dni burzliwej jeszcze "pracuje", więc dam mu jeszcze pare dni burzliwej.

                              Dokonana została też degustacja Dubbla i ciemnego karmelowego (12 dni po rozlewie ) karmelowe słodkie: lekkie i smaczne (żonie smakuje baardzo), a dubbel jeszcze musi poleżec w butelkach w piwnicy, smaczny ale jeszcze nie dojrzał.

                              Degustacja miała głównie na celu sprawdzenie nagazowania i widze, że 1g glukozy jaki dodałem do karmelowego to było dobre posuniecie gdyz juz po 12 dniach jest gaz i lekka pianka

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi

                                Degustacja miała głównie na celu sprawdzenie nagazowania i widze, że 1g glukozy jaki dodałem do karmelowego to było dobre posuniecie gdyz juz po 12 dniach jest gaz i lekka pianka
                                Nie chciałbym krakać, ale jak Wam smakuje to go pijcie. Obawiam się, że z czasem tego gazu i pianki będzie coraz więcej...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X