Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    wczoraj zdegustowałem warkę #19 pilzner i #20 koźlaka. Niepotrzebnie się obawiałem o nagazowanie. Obie warki już są smaczne i odpowiednio nagazowane ... ale oczywiście to dopiero początek leżakowania... niech nabierają pełni smaku (tylko jak tu wytrzymać kiedy cała rodzinka ma takie "parcie" na te piwa) a w piwnicy zapasy się skończyły )

    Trochę zawiodłem się tym koźlakiem heheheh... bo w smaku jest jak koncernowy amberowski koźlak... a porównanie do koncernówki.. toż to HAŃBA dla piwowara))

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
      Trochę zawiodłem się tym koźlakiem heheheh... bo w smaku jest jak koncernowy amberowski koźlak... a porównanie do koncernówki.. toż to HAŃBA dla piwowara))
      No nie przesadzaj. Nie dość, że Amber to nie koncern to jeszcze ich koźlak jest (IMHO) naprawdę dobry. Poza krótką przygodą Żywca z GCh 2009 weny (dopplebock), chyba żaden koncern nie produkuje w Polsce Koźlaka.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        Dziś koźlaczek poszedł do dalszej pozarodzinnej degustacji

        Co do ambera... tak może to nie jest typowy koncern.. ale sądzę że bliżej im do koncernu niż do piwowarstwa/browarnictwa amatorsko/klubowego i to nie myślę o wielkości browaru co o technologii... ale nie chciałbym tu tworzyć jakiegoś offtopu..

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
          Ja się nie cackam, tylko robię 20-30 litrowy 2,5-3,5% roztwór sody kaustycznej i zatapiam w nim skrzynkę butelek na 12 godzin.
          Super rada dla Khana który ma 140 butelek do rozlewu - 3,5 doby pieprzenia się z butelkami.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
          Ostatnio doszedłem do wniosku, że nie będe sie az tak męczył i po wyciagnięciu z roztworu sody nie płukam (chyba płuczę) butelek a tylko wkładam do skrzynki do góry nogami, a samo płukanie przeprowadzam w czystej wodzie tuz przed rozlewem.
          Odradzam. Roztwór wodorotlenku sodu nie wypłukuje się łatwo, szczególnie w zimnej wodzie. Po wyschnięciu na ściankach butelek wypłukuje się jeszcze gorzej, bo wpierw musi się soda rozpuścić. W efekcie na jej usunięcie potrzeba znacznie więcej wody, niż na pozbycie się jej zaraz po usunięciu roztworu z butelki, a niebezpieczeństwo jest takie że soda może zostać w butelce.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
          Greta może być na stanie, ale jako zapasowa. Przy takiej ilości butelek niezbędnym jest zakup najdroższej kapslownicy Heavy Duty.
          Wcale nie jest niezbędne. Na pewno lepiej się kapsluje stołową, ale ja zakapslowałem gretą 100 warek, w tym czasami ponad 100 butelek naraz i nie narzekam. Jeżeli Khan chce wydać pieniądze na Heavy Duty to pewnie nie będzie żałował, ale radzę to zrobić dopiero wtedy jak zaczną się kłopoty z gretą przy kapslowaniu butelek z niskim kołnierzem.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
            Wcale nie jest niezbędne. Na pewno lepiej się kapsluje stołową, ale ja zakapslowałem gretą 100 warek, w tym czasami ponad 100 butelek naraz i nie narzekam. Jeżeli Khan chce wydać pieniądze na Heavy Duty to pewnie nie będzie żałował, ale radzę to zrobić dopiero wtedy jak zaczną się kłopoty z gretą przy kapslowaniu butelek z niskim kołnierzem.
            No i Heavy Duty to nie jest jedyne rozwiązanie. Każda stołowa daje radę. Ja mam wersję prostszą i kapslowanie idzie błyskawicznie.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              Na razie nie zamierzam zmieniać mojej grety.. będę jej wierny może w przyszłości..

              Najbliższą inwestycją jest wykończenie kadzi zacierno - filtracyjno - warzelnej z kega 50l.
              A o grecie i jej wadach i zaletach muszę poczytać. Może nauczę się jak nie rozkruszać butelek

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                Super rada dla Khana który ma 140 butelek do rozlewu - 3,5 doby pieprzenia się z butelkami.
                Tak. Tylko że moim zdaniem warto poświęcić raz dziennie pare minut niż ślęczyć i męczyć się nad stertą butelek w dniu warzenia jednego i rozlewu drugiego.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                Odradzam. Roztwór wodorotlenku sodu nie wypłukuje się łatwo, szczególnie w zimnej wodzie. Po wyschnięciu na ściankach butelek wypłukuje się jeszcze gorzej, bo wpierw musi się soda rozpuścić. W efekcie na jej usunięcie potrzeba znacznie więcej wody, niż na pozbycie się jej zaraz po usunięciu roztworu z butelki, a niebezpieczeństwo jest takie że soda może zostać w butelce.
                Nie zauważyłem tego zjawiska.
                Po wypłukaniu i całkowitym wyschnięciu butelek -gdy w skrzynkach stoją one "do góry nogami"- są one idealnie czyste, lśniące i neutralne smakowo.

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                  Tylko że moim zdaniem warto poświęcić raz dziennie pare minut niż ślęczyć i męczyć się nad stertą butelek w dniu warzenia jednego i rozlewu drugiego.
                  Kto Ci każe myć butelki w dniu rozlewu lub warzenia? Ja robię akcję mycia butelek raz na jakiś czas myjąc i dezynfekując od razu 6-8 skrzynek. Jak używasz tylko własnych butelek, wypłukanych wodą po wypiciu piwa, to nie trzeba ich trzymać pół dnia w sodzie, bo są czyste. Wodorotlenek sodowy jest szczególnie dobry do usuwania osadów z brudnych, zapleśniałych butelek, ale jeżeli chodzi o dezynfekcję to są lepsze środki. Piwowar domowy używa w 90% własnych, czystych butelek, które wystarczy tylko przepłukać dezynfektantem, ewentualnie wodą (jeżeli dezynfektant trzeba wypłukać), ewentualnie wyprażyć w piekarniku. Potem wystarczy wstawić do skrzynek do góry dnem i można ich używać nawet po paru tygodniach. Ja osobiście nakładam na zdezynfekowane butelki kapturki plastikowe jakich używa się na butelkach z winem i tak butelki w skrzynkach czekają na rozlew nawet wiele tygodni.
                  Pomijam fakt niebezpieczeństwa dla reszty domowników trzymania w domu przez wiele dni wanienki z roztworem sody.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                  Po wypłukaniu i całkowitym wyschnięciu butelek -gdy w skrzynkach stoją one "do góry nogami"- są one idealnie czyste, lśniące i neutralne smakowo.
                  Tak, zgadzam się, soda w małych stężeniach nie ma smaku i nie jest trująca dla człowieka. Wpływa za to na pewno na pH piwa. Dla mnie to niczym nieuzasadnione ryzyko.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    Na początku piwowarzenia chciało mi się wkładać większą pracę w mycie butelek, płukanie kazdej butelki po opróżnieniu jej zawartości. Teraz juz nie.
                    Podobnie z co półtora tygodniowym warzeniem warek 20 litrowych.


                    O sodzie już dyskutowaliśmy wcześniej i wszystko zależy od tego, kto w jaki sposób chce ją używać. Bo jest wersja, że na szybko ale wówczas wysokie stężenia albo na odwrót, jak ja to praktykuje. Ktoś nawet zarzucił mi, że takie stężenia nie spełniają roli dezynfekującej i zapewne miał rację.

                    Poza tym nie bawię się w zanurzanie każdej butelki, tylko całą ich skrzynkę szybko i umiejętnieje odwracam do góry nogami, a następnie dociskam tą skrzynką, by wszystkie one zanurzyły się. Podobnie jest z płukaniem.

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Witam, dziś udało się zabutelkować warkę #21 kolsch, piszę, że się udało bo zabutelkować 150 butelek to dla mojej grety spore wyzwanie
                      W sumie greta ścięła tylko jedna szyjkę butelki.

                      Warkę fermentowałem w trzech fermentorach i w każdym końcowa gęstość wyszła podobnie 3,5-4blg (z początkowego 12blg). do każdego fermentora dodałem 150g glukozy co daje średnio 3g/butelke 0,5l.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        I chyba powoli zaczyna kiełkować myśl o beczkach ...
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          no.. o beczkach to jeszcze nie... chyba że masz na myśli małe 5-cio litrowe kegi... to może i miałoby sens.. 6 kegów 5l i reszta w butelki... przyszłość pokaże

                          Prawdę mówiąc nie znam się na kegach.. wiem, że są wielokrotnego użycia.. nie wiem tylko czy piwo w nich jest nagazowane.. czy potrzebny jest nabój z gazem ?? Muszę o tym poczytać na forum bo rzeczywiście butelkowanie jest dość kłopotliwe...

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            Temat rozwojowy.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              Rozważania o beczkach, kegach zostawiam jako problem w przyszłości.
                              Przy okazji kolejnego warzenia mam zamiar wypróbować i zabutelkować parę butelek PET (jakieś PETy twardsze z wody mineralnej gazowanej). Przetestuję wpływ czasu na warkę w PETach.

                              Zapasy słodów się skończyły.. Już od dawna mam smaki na belgijskie klasztorne.. więc słody zamówiłem pod kontem belgów: i tak w planach mam:

                              1. Dubbel - 60l - tak wszystkim smakowało, że muszę powtórzyć
                              2. Tripel - 50l - niestety za pierwszym podejściem warka się zakaziła....
                              3. Belgijskie Pale Ale - 60l - nigdy nie warzyłem, czas więc na coś nowego...
                              4. Pszeniczne - 30l - kumpel się żeni więc w prezencie
                              5. Pszeniczne miodowe - 30l - Zna ktoś taki wynalazek???? Jak ktoś ma jakąś sprawdzoną recepturę na pszeniczkę zaprawioną miodem.. to proszę o udzielenie wskazówek.

                              Comment

                              • Avernum
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.10
                                • 165

                                Katowicki browar Khana

                                Witam serdecznie!

                                Gdzie można o (ile można) nabyć Pańskie specjały?

                                Pozdrawiam!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X