Odpowiem za Khana - nie można nabyć
Katowicki Browar Khana
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Piwa domowego wytwarzanego na własne potrzeby nie można sprzedawać. Takie jest oficjalne stanowisko i tego się na Forum trzymamy.Last edited by ART; 2011-04-05, 15:52.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
No niestety nie można w Polsce sprzedawać.. a szkoda... fajnie by było jakby się połączyło przyjemne z pożytecznym. Aczkolwiek jak cokolwiek robi się za kasę, to .. traci urok...
I błagam... nie "Pan-ujmy" sobie tutaj na forum)
I kolejna sprawa... Miło mi, że spodobały Ci się moje hmmm "specjały)" ale tu na śląsku.. jestem jednym z "młodszych" stażem piwowarówLast edited by Khan; 2011-04-05, 18:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziPiwa domowego wytwarzanego na własne potrzeby nie można sprzedawać. Takie jest oficjalne stanowisko i tego się na Forum trzymamy.
Comment
-
-
Witam, odmiennie niż zwykle warzenie zacząłem dość wcześnie około 10 rano i po 7 godzinach dwie warki zostały uwarzone. Jednak wolę wieczorno nocne warzenie... jakoś tak jest klimatyczniej i bardziej imprezowo
Warka #22 Weselna Pszeniczka
Zasyp:
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - 1000g
Monachijski 15 EBC - 1400g
Pszeniczny 2,5-3,5 EBC - 3000g
Caramunisch II - 100g
Zacieranie:
42*C - 10"
52*C - 15"
62*C - 50"
72*C - 30" próba jodowa
78*C -> 2" filtracja i wysładzanie
Filtracja przebiegała bez żadnych problemów.
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Lubelski granulat - 10g
0" Magnum granulat - 7g
30" Lubelski granulat - 10g
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni" (kuchni.
Rano uwodnione drożdże Wb-06 zadane do napowietrzonej brzeczki.
Wydajność:
27l brzeczki o gęstości 14blg.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Warka #23 "Słodka Miodowa pszeniczka"
piwko pszeniczne z dodatkiem cukru kandyzowanego rodzynek i miodku
Już robiłem pszeniczne z cukrem kandyzowanym i wszystkim smakowało.. teraz jeszcze bardziej "zaszalalem" co wyjdzie?? ->> okaże się
Zasyp:
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - 1000g
Monachijski 15 EBC - 1400g
Pszeniczny 2,5-3,5 EBC - 3000g
Caramunisch II - 100g
Cukier kandyzowany bursztynowy - 500g
Rodzynki - 250g
Miód wielokwiatowy - 500g
Zacieranie:
42*C - 10"
52*C - 15"
62*C - 50"
72*C - 50" próba jodowa
78*C -> 2" filtracja i wysładzanie
Filtracja przebiegała bez żadnych problemów.
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Lubelski granulat - 15g
0" Magnum granulat - 8g
30" Lubelski granulat - 12g
50' Cukier kandyzowany, rodzynki i miód
Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rano rozcieńczone wodą do 17blg i zadane uwodnionymi drożdżami WB-06
Wydajność:
Wyszło 27l brzeczki o gęstości 17blg.
Comment
-
-
Obie warki #22 i #23 po niespełna dobie zaczęły pięknie pracować.
No może niezbyt pięknie gdyż warka #23 ("podkręcona miodem i kandyzowanym cukrem pszeniczka") zlekka się spieniła i chce wyjść z fermentora
W sumie to zapomniałem dodać w poprzednim poście, że do obu warek dodałem po pół saszetki drożdży WB-06 oczywiście uwodnionych. Skoro fermentacja ruszyła to oznacza, że wszystko jest OK.
Comment
-
-
warka #22 i #23 (obie to pszeniczne) nadal "pracują" na burzliwej (11dni)... fermentory bulkają tak, że nawet nie sprawdzam jeszcze blg.... potrzymam jeszcze przez długi weekend i zależnie od tego jak zejdzie poziom blg, będę butelkował lub od razu pójdzie w butle.
Być może tak długa fermentacja tych pszenicznych jest spowodowana tym, że dałem na każdy fermentor po pół saszetki drożdży. Poprzednie moje pszeniczne kończyły burzliwą fermentację po dosłownie paru dniach, a tym, razem drożdżyki bawią się w najlepsze)
Comment
-
-
Parę dni temu sprawdzałem blg i #22 weselna pszeniczka z 14blg odfermentowała na 3blg a #23 mocne pszeniczne z 17blg odfermentowało na 5blg. Tak więc jutro w środę myję butelki a w czwartek rozlew.
Szykuję się już do kolejnego warzenia, następne warki to mają być belgijskie klasztorniaki tripel, dubbel. Wpierw zrobię belgijskie pale ale na drożdżach trappist 3789 (muszę wypróbować te posmaki końskiej derki ) Jak mi to posmakuje to na tych samych drożdżach zrobię dubbla i tripla.
Jako, że do tych piw potrzebny jest cukier kandyzowany, to zrobiłem w domowy sposób zgodnie z tym opisem: http://sciencebrewer.com/2010/04/10/...n-candi-sugar/
Cukier wyszedł, ale czym on się różni od karmelu?? NIE WIEM... Najprawdopodobniej do klasztorniaków zakupie cukier kandyzowany w sklepie. A te karmelki zjemy w domu. Kupię oryginalny cukier kandyzowany i porównam i wtedy zadecyduję.
Comment
-
-
Witam, wczoraj wreszcie po 24 dniowej fermentacji burzliwej rozlałem #22 weselne pszeniczne z początkowego 14blg odfermentowało do 2,5blg. Wyszło mi 48butelek 0,5l plus 2 pety po wodzie gazowanej 1,5l. Do refermentacji użyłem 150g glukozy co daje 2,8g/0,5l. Smak bardzo ciekawy mocno czuć posmaki i zapachy typowych przenicznych.
Mam już na koncie z 4 przeniczne i do tej pory zacierałem z dość krótką przerwą w 62stopniach (30"), a długą (50"-60") przerwą w 72stopniach. W obu przypadkach piwo wychodzi smaczne, ale przedłużenie przerwy 62st według mnie bardziej wydobywa te charakterystyczne posmaki pszeniczne. Piwo jest bardziej wytrawne. Moje wcześniejsze pszeniczniaki były tak jakby bardziej słodkie/miękkie/delikatne... nie wiem jakim słowem to określić, takie jakby "stonowane" nie wyraziste.
Który sposób lepszy?? nie rozpatrywał bym tego w kontekście lepszy/gorszy.. trzeba się bawić warzeniem i eksperymentować
Niestety moja greta znów mnie tak wq...wiła, że szukam usilnie innej kapslownicy. Muszę do niedzieli coś wykombinować bo warkę #23 muszę już też rozlewać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan19-ty dzień fermentacji (ciężko ją nazwać burzliwą) ...
Comment
-
Comment