Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

    Odpowiem za Khana - nie można nabyć
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      ART, jak to gdzie można? Na PW

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        A ile można o?

        Comment

        • Avernum
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.10
          • 165

          Katowicki browar Khana

          Dowcipnisie

          Tak na poważnie to jest możliwość zakupu owych piw?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23932

            Piwa domowego wytwarzanego na własne potrzeby nie można sprzedawać. Takie jest oficjalne stanowisko i tego się na Forum trzymamy.
            Last edited by ART; 2011-04-05, 15:52.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              No niestety nie można w Polsce sprzedawać.. a szkoda... fajnie by było jakby się połączyło przyjemne z pożytecznym. Aczkolwiek jak cokolwiek robi się za kasę, to .. traci urok...

              I błagam... nie "Pan-ujmy" sobie tutaj na forum)
              I kolejna sprawa... Miło mi, że spodobały Ci się moje hmmm "specjały)" ale tu na śląsku.. jestem jednym z "młodszych" stażem piwowarów
              Last edited by Khan; 2011-04-05, 18:59.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Piwa domowego wytwarzanego na własne potrzeby nie można sprzedawać. Takie jest oficjalne stanowisko i tego się na Forum trzymamy.
                Oj, oj ale wyszło. A ja wcale nie chciałem sugerować, że można kupić. Więc Proszę mnie nie banować

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  Witam, odmiennie niż zwykle warzenie zacząłem dość wcześnie około 10 rano i po 7 godzinach dwie warki zostały uwarzone. Jednak wolę wieczorno nocne warzenie... jakoś tak jest klimatyczniej i bardziej imprezowo

                  Warka #22 Weselna Pszeniczka

                  Zasyp:


                  Pilzneński 2,5-3,5 EBC - 1000g
                  Monachijski 15 EBC - 1400g
                  Pszeniczny 2,5-3,5 EBC - 3000g
                  Caramunisch II - 100g

                  Zacieranie:


                  42*C - 10"
                  52*C - 15"
                  62*C - 50"
                  72*C - 30" próba jodowa
                  78*C -> 2" filtracja i wysładzanie

                  Filtracja przebiegała bez żadnych problemów.

                  Gotowanie i chmielenie - 60"


                  0" Lubelski granulat - 10g
                  0" Magnum granulat - 7g
                  30" Lubelski granulat - 10g

                  Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni" (kuchni.
                  Rano uwodnione drożdże Wb-06 zadane do napowietrzonej brzeczki.

                  Wydajność:

                  27l brzeczki o gęstości 14blg.

                  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
                  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

                  Warka #23 "Słodka Miodowa pszeniczka"

                  piwko pszeniczne z dodatkiem cukru kandyzowanego rodzynek i miodku
                  Już robiłem pszeniczne z cukrem kandyzowanym i wszystkim smakowało.. teraz jeszcze bardziej "zaszalalem" co wyjdzie?? ->> okaże się

                  Zasyp:


                  Pilzneński 2,5-3,5 EBC - 1000g
                  Monachijski 15 EBC - 1400g
                  Pszeniczny 2,5-3,5 EBC - 3000g
                  Caramunisch II - 100g
                  Cukier kandyzowany bursztynowy - 500g
                  Rodzynki - 250g
                  Miód wielokwiatowy - 500g

                  Zacieranie:


                  42*C - 10"
                  52*C - 15"
                  62*C - 50"
                  72*C - 50" próba jodowa
                  78*C -> 2" filtracja i wysładzanie

                  Filtracja przebiegała bez żadnych problemów.

                  Gotowanie i chmielenie - 60"


                  0" Lubelski granulat - 15g
                  0" Magnum granulat - 8g
                  30" Lubelski granulat - 12g
                  50' Cukier kandyzowany, rodzynki i miód

                  Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rano rozcieńczone wodą do 17blg i zadane uwodnionymi drożdżami WB-06

                  Wydajność:

                  Wyszło 27l brzeczki o gęstości 17blg.

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    Obie warki #22 i #23 po niespełna dobie zaczęły pięknie pracować.
                    No może niezbyt pięknie gdyż warka #23 ("podkręcona miodem i kandyzowanym cukrem pszeniczka") zlekka się spieniła i chce wyjść z fermentora

                    W sumie to zapomniałem dodać w poprzednim poście, że do obu warek dodałem po pół saszetki drożdży WB-06 oczywiście uwodnionych. Skoro fermentacja ruszyła to oznacza, że wszystko jest OK.

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      warka #22 i #23 (obie to pszeniczne) nadal "pracują" na burzliwej (11dni)... fermentory bulkają tak, że nawet nie sprawdzam jeszcze blg.... potrzymam jeszcze przez długi weekend i zależnie od tego jak zejdzie poziom blg, będę butelkował lub od razu pójdzie w butle.

                      Być może tak długa fermentacja tych pszenicznych jest spowodowana tym, że dałem na każdy fermentor po pół saszetki drożdży. Poprzednie moje pszeniczne kończyły burzliwą fermentację po dosłownie paru dniach, a tym, razem drożdżyki bawią się w najlepsze)

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        19-ty dzień fermentacji (ciężko ją nazwać burzliwą) ... fermentory dalej bulkają - drożdże pracują. czekam

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 224

                          Lepiej sprawdź blg, bulkanie wcale nie oznacza, że fermentacja trwa w najlepsze. Po prostu uwalnia się gaz, który został wytworzony przez drożdże.

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Parę dni temu sprawdzałem blg i #22 weselna pszeniczka z 14blg odfermentowała na 3blg a #23 mocne pszeniczne z 17blg odfermentowało na 5blg. Tak więc jutro w środę myję butelki a w czwartek rozlew.

                            Szykuję się już do kolejnego warzenia, następne warki to mają być belgijskie klasztorniaki tripel, dubbel. Wpierw zrobię belgijskie pale ale na drożdżach trappist 3789 (muszę wypróbować te posmaki końskiej derki ) Jak mi to posmakuje to na tych samych drożdżach zrobię dubbla i tripla.

                            Jako, że do tych piw potrzebny jest cukier kandyzowany, to zrobiłem w domowy sposób zgodnie z tym opisem: http://sciencebrewer.com/2010/04/10/...n-candi-sugar/

                            Cukier wyszedł, ale czym on się różni od karmelu?? NIE WIEM... Najprawdopodobniej do klasztorniaków zakupie cukier kandyzowany w sklepie. A te karmelki zjemy w domu. Kupię oryginalny cukier kandyzowany i porównam i wtedy zadecyduję.

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              Witam, wczoraj wreszcie po 24 dniowej fermentacji burzliwej rozlałem #22 weselne pszeniczne z początkowego 14blg odfermentowało do 2,5blg. Wyszło mi 48butelek 0,5l plus 2 pety po wodzie gazowanej 1,5l. Do refermentacji użyłem 150g glukozy co daje 2,8g/0,5l. Smak bardzo ciekawy mocno czuć posmaki i zapachy typowych przenicznych.

                              Mam już na koncie z 4 przeniczne i do tej pory zacierałem z dość krótką przerwą w 62stopniach (30"), a długą (50"-60") przerwą w 72stopniach. W obu przypadkach piwo wychodzi smaczne, ale przedłużenie przerwy 62st według mnie bardziej wydobywa te charakterystyczne posmaki pszeniczne. Piwo jest bardziej wytrawne. Moje wcześniejsze pszeniczniaki były tak jakby bardziej słodkie/miękkie/delikatne... nie wiem jakim słowem to określić, takie jakby "stonowane" nie wyraziste.
                              Który sposób lepszy?? nie rozpatrywał bym tego w kontekście lepszy/gorszy.. trzeba się bawić warzeniem i eksperymentować

                              Niestety moja greta znów mnie tak wq...wiła, że szukam usilnie innej kapslownicy. Muszę do niedzieli coś wykombinować bo warkę #23 muszę już też rozlewać.

                              Comment

                              • wogosz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.12
                                • 1007

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan
                                19-ty dzień fermentacji (ciężko ją nazwać burzliwą) ...
                                Wszystko wskazuje na to, że to skutki zbyt małej ilości drożdży do fermentacji. Saszetka 11g jest na ok. 20l. brzeczki, a Ty użyłeś jej na ponad 50l. Ta fermentacja była mocno nieprawidłowa i raczej odbije się to na smaku. Ja w takim przypadku robię starter, aby zwiększyć ilość drożdży.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X