Katowicki Browar Khana

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

Prawdę mówiąc to był test (czytałem o dzieleniu saszetki na 2 warki tu na forum). Ale faktem jest, że w przyszłości jak już będę dzielił saszetkę to będę robił starter, gdyż ta fermentacja to naprawdę "stracony" czas.. a można by już lać tę warkę w kufle) (żart)

Comment

• Khan
      • 2009.09
      • 297

Witam, dziś zabutelkowałem Warkę #23 "Słodka Miodowa pszeniczka"

Wyszło 29 butelek pół litrowych i 9 butelek PET 1,5l. Do refermentacji dodałem 150g glukozy co daje mniej więcej 2,6g/0,5l.

Miała wyjść słodka... miodowa ... pszeniczka... a wyszło dość mocne (bo z 17blg odfermentowało do 2,8blg) wytrawne piwko... Miodu , rodzynek nie wyczuwam. Może jak poleżakuje, to smaczek wyjdzie.

Za 2-3 tygodnie będę smakował i porównywał warkę #22 i #23 czyli normalnego weizena i tego miodowego, okaże się czy warto urozmaicać i zmieniać "receptury"

Dziś po raz pierwszy użyłem kapslownicy stołowej (grifo): O W MORDĘ!!! JAKA RÓŻNICA)) (thx jkocurek za użyczenie) )

Comment

• Khan
        • 2009.09
        • 297

Witam, parę dni temu ponownie degustowaliśmy Warkę #21 Urodzinowy przypalony Kolsch Warka smakowita,,, ale niestety to przypalenie (pierwszy raz warzyłem w niedokończonym kotle (keg 50l) i się przypaliło.. myślałem, że lekko smak będzie zmieniony.., że będzie trochę ciemniejsze... Ale !! niestety nie można tego piwa nazwać Kolschem( jest to piwo o smaku grodzisza.. ewidentnie wyszły z tego przypalenia posmaki wędzone.

Piwo o dość specyficznym smaku... nie na każdą okazje.. a miało to być piwko lekkie, takie do picia w upały... jak to Kolsch..

i mam tego 140 butelek)) ----- wypije się

Comment

• Darkman
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.11
          • 133

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi

i mam tego 140 butelek)) ----- wypije się
          Dobra imprezka i można znowu napełniać butelki TWOJE

Comment

• Khan
            • 2009.09
            • 297

Witam,
            Wreszcie po 2 miesiącach kolejne warzenie. Tym razem wybór padł na Belgijskie Pale Ale. Początkowo chciałem uwarzyć dwie takie same warki, ale podczas warzenia jakoś tak postanowiłem "przekręcić" druga warkę i wyszło coś co można nazwać Belgijskie Speciality (fajny styl bo ma "szerokie" pole manewru w zasypie i dodatkach )

Dwa dni wcześniej rozgniotłem i uaktywniłem drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend, Niestety saszetka nienapuchła tak mocno jak wcześniej propagatory 3787. zrobiłem na szybko starter i wlałem te drożdże, mając nadzieję, że ruszą w ciągu tych 20-tu godzin... ->> RUSZYŁY (ale to okazało się dopiero pod koniec warzenia. W sumie miałem opcję użycia drożdży suchych. Ale ruszyły i nie miałem kłopotu.

Warka #24 Belgijskie Pale Ale

Zasyp:

Pale Ale 7-9 EBC - 2500g
            Monachijski 15 EBC - 1500g
            Amber 45 EBC - 500g
            Biscuit 50 EBC - 500g

Zacieranie:

62*C - 25"
            72*C - 45" próba jodowa
            78*C -> 2" filtracja i wysładzanie

Gotowanie i chmielenie - 60"

0" Brewers Gold granulat - 25g
            30" Styrian Goldings granulat - 25g
            50" mech irlandzki - 10g

Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
            po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyliśmy i dodaliśmy wody do 12blg i dodaliśmy połowę starteru drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe.

W sumie wyszło 24,5l 12BLG.

################################################## ##
            $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

Warka #25 Belgijskie Speciality (przekręcone Pale Ale )

Zasyp:

Pale Ale 7-9 EBC - 2500g
            Monachijski 15 EBC - 1500g
            Amber 45 EBC - 500g
            Biscuit 50 EBC - 500g
            Karmelowy jasny - 500g
            Cukier kandyzowany (własnej produkcji - 500g

Zacieranie:

62*C - 35"
            72*C - 75" próba jodowa

Gotowanie i chmielenie
            - 75"

0" Brewers Gold granulat - 25g
            30" Styrian Goldings granulat - 25g
            45" cukier kandyzowany - 500g
            55" kolendra - 10g
            60" mech irlandzki - 10g

Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 15blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)

Wydajność:

Wyszło 23,5l brzeczki o gęstości 15blg.

Comment

• Khan
              • 2009.09
              • 297

Witam.
              po 18 dniach "burzliwej", obie warki #22 i #23 przelałem na cicha. Warki już klarowne i prawie gotowe do rozlewu. Potrzymam 7-10 dni i rozlew.

#22 z 12blg odfermentowała na tych drożdżach do 1blg!!! a #23 z 15blg do 2blg. Drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe - strasznie żarłoczne

Z obu warek zebrałem (przelałem do wysterylizowanego słoika) po 1 litrze gęstwy. Tak więc mam zapas drożdżyków na kolejne warki, a w planach 2 dubble i 2 triple. Nie wiem czy będe je robił naprzemiennie czy wpierw 2 dubble a potem 2 triple.. zdecyduje w dniu warzenia.

Comment

• Khan
                • 2009.09
                • 297

Po 12 dniach cichej rozlałem warkę #24 i #25. Kolejne 99 butelek zakapslowane

Warka #24 Belgijskie Pale Ale - 50 butelek, odferemntowało z 12 do 1-1,5blg, dodałem ok 150g glukozy, czyli ok 3g/0,5l butelkę.

Warka #25 Belgijskie Speciality - 49 butelek, z 15 blg odfermentowało do 2,5blg, refermentacja - 150 g.

Mój browarek wzbogacił się o nową kapslownicę stołową. Nie chcę tu robić kryptoreklamy.. ale kupiłem kapslownicę w sklepie w Radzionkowie (niedaleko moich katowic) www.piwowin.pl i poprostu jestem pełen zachwytu. http://www.sklep.piwowin.pl/KAPSLOWNICA_STOLOWA-43.html
                Kapslowanie przestało być udręką (moja greta ścinała butelki...)

Bilans: rozłałem 99 butelek - wypiłem 3.....

W piątek warze dwa różne dubble... na gęstwie z tych samych (końsko derkowych) drożdży

Comment

• Khan
                  • 2009.09
                  • 297

Witam, w piatek 22.07 znów warzenie. Start o 17.00 a zakończyłem akcję warzenia o 1.00 czyli 8 godzinek i kolejne dwie warki czekały na dodanie drożdży do rana.

Mając dwa słoiki z gęstwą Wyeast XL 3789 Trapist Blend miałem zamiar wykonać dwa dubble. I uwarzyłem dwa dubble aczkolwiek ten drugi moocno podkręciłem tak więc ciężko to nazwać dubblem, bardziej pasuje do miana speciality gdyż ten styl pozwala na wiele "modyfikacji" , ale do rzeczy:

Warka #26 Klasztorny Dubbel

Zasyp:

Pilzno - 3500g
                  Monachijski 15 EBC - 500g
                  Pszeniczny - 500g
                  Melanoidowy - 300g
                  CaraRed - 300g
                  CaraAroma - 500g

Cukier kandyzowany - 650g

Zacieranie:

52*C - 15'
                  62*C - 30"
                  72*C - 45" próba jodowa

Gotowanie i chmielenie - 70"

0" Magnum granulat - 12g
                  30" hallertau Hersbrucker granulat - 25g
                  50" cukier kandyzowany własnej produkcji

Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
                  po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 18blg i dodałem starter drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend.

W sumie wyszło 27l - 18BLG. Nie chciałem aż tak mocnego piwa, ale nie miałem sił i czasu odlewać rozcieńczać i kombinować w celu stworzenia dodatkowej trzeciej warki. Tak więc zastawiłam tak jak wyszło, mając nadzieje, że bużliwa nie będzie aż tak bużliwa i warka nie wypłynie w postaci piany z fermentora.

################################################## ##
                  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

Warka #27 Belgijskie Speciality (przekręcony dubbel)

Zasyp:

Pilzno - 3000g
                  Monachijski 15 EBC - 500g
                  Pszeniczny - 300g
                  Melanoidowy - 400g
                  CaraRed - 400g
                  CaraAroma - 500g
                  Caramunisch 1 - 200g
                  Biscuit - 250g

Cukier kandyzowany - 700g

Zacieranie:

52*C - 15'
                  62*C - 30"
                  72*C - 45" próba jodowa

Gotowanie i chmielenie - 70"

0" Magnum granulat - 12g
                  30" hallertau Hersbrucker granulat - 25g
                  50" cukier kandyzowany własnej produkcji - 700g
                  60" kolendra - 15g
                  60" rodzynki - 150g byłem już tak zmęczony, że zapomniałem dać wcześniej rodzynki i kolendrę (kolendrę z braku czasu dałem niestety w całości)

Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 17blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)

Wydajność:

Wyszło 27l brzeczki o gęstości 17blg.

Comment

• Khan
                    • 2009.09
                    • 297

Witam, ostatnie dwie warki planowałem jako 15blg.. wyszło mi 27l - 18blg i 27l - 17blg. Czy można dolać po burzliwej fermentacji wody tak np. 2 litry do każdego fermentora?? Mam świadomość, że zachwiane zostaną obliczenia odfermentowania.. i mocy warki, ale nie jest to najistotniejsze.

Nie mogłem rozcieńczać wodą warek przed burzliwą bo nie byłoby miejsca w fermentorze na pianę, a odlewać brzeczkę do trzeciego fermentora i stworzenie "trzeciej" warki - nie miałem czasu już się w to bawić.

Comment

• fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

Przegotuj i dolewaj. Nieprzegotowaną jakoś tak długo właśnie "surową wodą" w piwie czuć.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

Witam, ostatnie dwie warki planowałem jako 15blg.. wyszło mi 27l - 18blg i 27l - 17blg. Czy można dolać po burzliwej fermentacji wody tak np. 2 litry do każdego fermentora?? Mam świadomość, że zachwiane zostaną obliczenia odfermentowania.. i mocy warki, ale nie jest to najistotniejsze.

Nie mogłem rozcieńczać wodą warek przed burzliwą bo nie byłoby miejsca w fermentorze na pianę, a odlewać brzeczkę do trzeciego fermentora i stworzenie "trzeciej" warki - nie miałem czasu już się w to bawić.
                        Skoro robią tak browary przemysłowe to dlaczego nie Ty? Polecam jednak przeprowadzić operację w momencie butelkowania robiąc większą ilość roztworu do refermentacji (oczywiście z normalną ilością surowca refermentującego tylko z większą ilością wody).
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

Comment

• Khan
                          • 2009.09
                          • 297

Jkocurek, a nie lepiej jednak przed cichą?? na mój chłopski rozum: woda się "przegryzie" i nie będzie posmaku wody... (posmak wody.. hmmm)

Właśnie zdegustowałem piwko #25 belgijskie speciality 15blg (tydzień temu butelkowane ).. w morde ale mam szumik) niby tylko 7% ... będzie sponiewierać na imprezach

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

W twoim przypadku by zbić ekstrakt z 17 do 15 Blg. potrzebujesz ok. 3,5 litra wody. Niby dużo ale mi zdarzyło się kiedyś rozrabiać cukier do refermantacji w 1,5 l wody na 20 litrów piwa i nie było "wodnych" posmaków. Przy twoich 27 litrach chyba nie będzie tragedii.

Ale żeby nieść oświaty kaganek zrób może jeden fermentor tak a drugi inaczej i tutaj opisz efekty

Comment

• jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

Jkocurek, a nie lepiej jednak przed cichą?? na mój chłopski rozum: woda się "przegryzie" i nie będzie posmaku wody... (posmak wody.. hmmm)
                              Bez przesady, żadnych wodnych posmaków nie powinno być. Cukier trzeba przecież gotować w wodzie a więc woda będzie podobna do tej w piwie a jest jej tam ponad 80%. Pamiętaj tylko, obliczając ilość surowca do refermentacji, że ilość piwa będzie większa o te 3 litry.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

Comment

• Khan
                                • 2009.09
                                • 297

W sumie rzeczywiście doleje przy butelkowaniu, ale po wstępnym skosztowaniu.. jak posmakuję tej 18.. to zapewne będzie żal rozcieńczać... aczkolwiek... 3l wody to.. 6 browarków więcej ->> kuszące

Comment

Przetwarzanie...
                                X