Prawdę mówiąc to był test (czytałem o dzieleniu saszetki na 2 warki tu na forum). Ale faktem jest, że w przyszłości jak już będę dzielił saszetkę to będę robił starter, gdyż ta fermentacja to naprawdę "stracony" czas.. a można by już lać tę warkę w kufle) (żart)
Katowicki Browar Khana
Collapse
X
-
Witam, dziś zabutelkowałem Warkę #23 "Słodka Miodowa pszeniczka"
Wyszło 29 butelek pół litrowych i 9 butelek PET 1,5l. Do refermentacji dodałem 150g glukozy co daje mniej więcej 2,6g/0,5l.
Miała wyjść słodka... miodowa ... pszeniczka... a wyszło dość mocne (bo z 17blg odfermentowało do 2,8blg) wytrawne piwko... Miodu , rodzynek nie wyczuwam. Może jak poleżakuje, to smaczek wyjdzie.
Za 2-3 tygodnie będę smakował i porównywał warkę #22 i #23 czyli normalnego weizena i tego miodowego, okaże się czy warto urozmaicać i zmieniać "receptury"
Dziś po raz pierwszy użyłem kapslownicy stołowej (grifo): O W MORDĘ!!! JAKA RÓŻNICA)) (thx jkocurek za użyczenie) )
Comment
-
-
Witam, parę dni temu ponownie degustowaliśmy Warkę #21 Urodzinowy przypalony Kolsch Warka smakowita,,, ale niestety to przypalenie (pierwszy raz warzyłem w niedokończonym kotle (keg 50l) i się przypaliło.. myślałem, że lekko smak będzie zmieniony.., że będzie trochę ciemniejsze... Ale !! niestety nie można tego piwa nazwać Kolschem( jest to piwo o smaku grodzisza.. ewidentnie wyszły z tego przypalenia posmaki wędzone.
Piwo o dość specyficznym smaku... nie na każdą okazje.. a miało to być piwko lekkie, takie do picia w upały... jak to Kolsch..
i mam tego 140 butelek)) ----- wypije się
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
i mam tego 140 butelek)) ----- wypije się
Comment
-
-
Witam,
Wreszcie po 2 miesiącach kolejne warzenie. Tym razem wybór padł na Belgijskie Pale Ale. Początkowo chciałem uwarzyć dwie takie same warki, ale podczas warzenia jakoś tak postanowiłem "przekręcić" druga warkę i wyszło coś co można nazwać Belgijskie Speciality (fajny styl bo ma "szerokie" pole manewru w zasypie i dodatkach )
Dwa dni wcześniej rozgniotłem i uaktywniłem drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend, Niestety saszetka nienapuchła tak mocno jak wcześniej propagatory 3787. zrobiłem na szybko starter i wlałem te drożdże, mając nadzieję, że ruszą w ciągu tych 20-tu godzin... ->> RUSZYŁY (ale to okazało się dopiero pod koniec warzenia. W sumie miałem opcję użycia drożdży suchych. Ale ruszyły i nie miałem kłopotu.
Warka #24 Belgijskie Pale Ale
Zasyp:
Pale Ale 7-9 EBC - 2500g
Monachijski 15 EBC - 1500g
Amber 45 EBC - 500g
Biscuit 50 EBC - 500g
Zacieranie:
62*C - 25"
72*C - 45" próba jodowa
78*C -> 2" filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Brewers Gold granulat - 25g
30" Styrian Goldings granulat - 25g
50" mech irlandzki - 10g
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyliśmy i dodaliśmy wody do 12blg i dodaliśmy połowę starteru drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe.
W sumie wyszło 24,5l 12BLG.
################################################## ##
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$
Warka #25 Belgijskie Speciality (przekręcone Pale Ale )
Zasyp:
Pale Ale 7-9 EBC - 2500g
Monachijski 15 EBC - 1500g
Amber 45 EBC - 500g
Biscuit 50 EBC - 500g
Karmelowy jasny - 500g
Cukier kandyzowany (własnej produkcji - 500g
Zacieranie:
62*C - 35"
72*C - 75" próba jodowa
78*C -> 2" filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 75"
0" Brewers Gold granulat - 25g
30" Styrian Goldings granulat - 25g
45" cukier kandyzowany - 500g
55" kolendra - 10g
60" mech irlandzki - 10g
Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 15blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)
Wydajność:
Wyszło 23,5l brzeczki o gęstości 15blg.
Comment
-
-
Witam.
po 18 dniach "burzliwej", obie warki #22 i #23 przelałem na cicha. Warki już klarowne i prawie gotowe do rozlewu. Potrzymam 7-10 dni i rozlew.
#22 z 12blg odfermentowała na tych drożdżach do 1blg!!! a #23 z 15blg do 2blg. Drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe - strasznie żarłoczne
Z obu warek zebrałem (przelałem do wysterylizowanego słoika) po 1 litrze gęstwy. Tak więc mam zapas drożdżyków na kolejne warki, a w planach 2 dubble i 2 triple. Nie wiem czy będe je robił naprzemiennie czy wpierw 2 dubble a potem 2 triple.. zdecyduje w dniu warzenia.
Comment
-
-
Po 12 dniach cichej rozlałem warkę #24 i #25. Kolejne 99 butelek zakapslowane
Warka #24 Belgijskie Pale Ale - 50 butelek, odferemntowało z 12 do 1-1,5blg, dodałem ok 150g glukozy, czyli ok 3g/0,5l butelkę.
Warka #25 Belgijskie Speciality - 49 butelek, z 15 blg odfermentowało do 2,5blg, refermentacja - 150 g.
Mój browarek wzbogacił się o nową kapslownicę stołową. Nie chcę tu robić kryptoreklamy.. ale kupiłem kapslownicę w sklepie w Radzionkowie (niedaleko moich katowic) www.piwowin.pl i poprostu jestem pełen zachwytu. http://www.sklep.piwowin.pl/KAPSLOWNICA_STOLOWA-43.html
Kapslowanie przestało być udręką (moja greta ścinała butelki...)
Bilans: rozłałem 99 butelek - wypiłem 3.....
W piątek warze dwa różne dubble... na gęstwie z tych samych (końsko derkowych) drożdży
Comment
-
-
Witam, w piatek 22.07 znów warzenie. Start o 17.00 a zakończyłem akcję warzenia o 1.00 czyli 8 godzinek i kolejne dwie warki czekały na dodanie drożdży do rana.
Mając dwa słoiki z gęstwą Wyeast XL 3789 Trapist Blend miałem zamiar wykonać dwa dubble. I uwarzyłem dwa dubble aczkolwiek ten drugi moocno podkręciłem tak więc ciężko to nazwać dubblem, bardziej pasuje do miana speciality gdyż ten styl pozwala na wiele "modyfikacji" , ale do rzeczy:
Warka #26 Klasztorny Dubbel
Zasyp:
Pilzno - 3500g
Monachijski 15 EBC - 500g
Pszeniczny - 500g
Melanoidowy - 300g
CaraRed - 300g
CaraAroma - 500g
Cukier kandyzowany - 650g
Zacieranie:
52*C - 15'
62*C - 30"
72*C - 45" próba jodowa
78*C -> 2" filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 70"
0" Magnum granulat - 12g
30" hallertau Hersbrucker granulat - 25g
50" cukier kandyzowany własnej produkcji
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 18blg i dodałem starter drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend.
W sumie wyszło 27l - 18BLG. Nie chciałem aż tak mocnego piwa, ale nie miałem sił i czasu odlewać rozcieńczać i kombinować w celu stworzenia dodatkowej trzeciej warki. Tak więc zastawiłam tak jak wyszło, mając nadzieje, że bużliwa nie będzie aż tak bużliwa i warka nie wypłynie w postaci piany z fermentora.
################################################## ##
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$
Warka #27 Belgijskie Speciality (przekręcony dubbel)
Zasyp:
Pilzno - 3000g
Monachijski 15 EBC - 500g
Pszeniczny - 300g
Melanoidowy - 400g
CaraRed - 400g
CaraAroma - 500g
Caramunisch 1 - 200g
Biscuit - 250g
Cukier kandyzowany - 700g
Zacieranie:
52*C - 15'
62*C - 30"
72*C - 45" próba jodowa
78*C -> 2" filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 70"
0" Magnum granulat - 12g
30" hallertau Hersbrucker granulat - 25g
50" cukier kandyzowany własnej produkcji - 700g
60" kolendra - 15g
60" rodzynki - 150g byłem już tak zmęczony, że zapomniałem dać wcześniej rodzynki i kolendrę (kolendrę z braku czasu dałem niestety w całości)
Po przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 17blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)
Wydajność:
Wyszło 27l brzeczki o gęstości 17blg.
Comment
-
-
Witam, ostatnie dwie warki planowałem jako 15blg.. wyszło mi 27l - 18blg i 27l - 17blg. Czy można dolać po burzliwej fermentacji wody tak np. 2 litry do każdego fermentora?? Mam świadomość, że zachwiane zostaną obliczenia odfermentowania.. i mocy warki, ale nie jest to najistotniejsze.
Nie mogłem rozcieńczać wodą warek przed burzliwą bo nie byłoby miejsca w fermentorze na pianę, a odlewać brzeczkę do trzeciego fermentora i stworzenie "trzeciej" warki - nie miałem czasu już się w to bawić.
Comment
-
-
Przegotuj i dolewaj. Nieprzegotowaną jakoś tak długo właśnie "surową wodą" w piwie czuć."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziWitam, ostatnie dwie warki planowałem jako 15blg.. wyszło mi 27l - 18blg i 27l - 17blg. Czy można dolać po burzliwej fermentacji wody tak np. 2 litry do każdego fermentora?? Mam świadomość, że zachwiane zostaną obliczenia odfermentowania.. i mocy warki, ale nie jest to najistotniejsze.
Nie mogłem rozcieńczać wodą warek przed burzliwą bo nie byłoby miejsca w fermentorze na pianę, a odlewać brzeczkę do trzeciego fermentora i stworzenie "trzeciej" warki - nie miałem czasu już się w to bawić.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Jkocurek, a nie lepiej jednak przed cichą?? na mój chłopski rozum: woda się "przegryzie" i nie będzie posmaku wody... (posmak wody.. hmmm)
Właśnie zdegustowałem piwko #25 belgijskie speciality 15blg (tydzień temu butelkowane ).. w morde ale mam szumik) niby tylko 7% ... będzie sponiewierać na imprezach
Comment
-
-
W twoim przypadku by zbić ekstrakt z 17 do 15 Blg. potrzebujesz ok. 3,5 litra wody. Niby dużo ale mi zdarzyło się kiedyś rozrabiać cukier do refermantacji w 1,5 l wody na 20 litrów piwa i nie było "wodnych" posmaków. Przy twoich 27 litrach chyba nie będzie tragedii.
Ale żeby nieść oświaty kaganek zrób może jeden fermentor tak a drugi inaczej i tutaj opisz efekty
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziJkocurek, a nie lepiej jednak przed cichą?? na mój chłopski rozum: woda się "przegryzie" i nie będzie posmaku wody... (posmak wody.. hmmm)Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment