Katowicki Browar Khana

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
    W sumie rzeczywiście doleje przy butelkowaniu, ale po wstępnym skosztowaniu.. jak posmakuję tej 18.. to zapewne będzie żal rozcieńczać... aczkolwiek... 3l wody to.. 6 browarków więcej ->> kuszące
    6 ale słabszych
    Ja bym zostawił piwo tak jak jest i nie rozcieńczał
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

Comment

• Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

Dzisiaj przelałem warki #26 i #27, po 15 dniach burzliwej fermentacji na cichą. Niestety na cichej warki będą siedzieć ok 3 tygodni bo jadę na urlop i nie dam rady rozlać.

Obie warki odfermetowały do 1blg!!!! jedna z 18blg a druga z 17blg.. Nigdy wcześniej nie miałem takiego odfermentowania. Najprawdopodobniej drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend są takie żarłoczne.

Szkoda, że tak długo będą na cichej, wolałbym aby już leżakowały w butelkach

Comment

• Khan
        • 2009.09
        • 297

Po 21 dniach cichej, przystepuje do rozlania warki #26 i #27 niestety po otworzeniu fermentorów na powierzchni zauważyłem, że jest cienka warstewka nalotu, warstewka tak jak na długo stojącej herbacie.. w smaku obie warki są OK.. narazie...

Będę rozlewał, ale jakoś tak bez przekonania.. obie warki z 18blg odfermentowały do 0-0,5blg... niesamowite są te drożdże..

butelki się teraz wygrzewają w piekarniku... idę napić się #25 (też klasztorny belg )

Comment

• Khan
          • 2009.09
          • 297

Rozlałem 110 butelek.. ((wypiłem mniej... )) 55 butelek #26, 30butelek #27 i 25 butelek #27*. Warka #27* powstała po rozcieńczeniu #27 wodą ->> bo nie ma w piwniczce nic cienkiego do picia((

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Rozlałem 110 butelek.. ((wypiłem mniej... )) 55 butelek #26, 30butelek #27 i 25 butelek #27*. Warka #27* powstała po rozcieńczeniu #27 wodą ->> bo nie ma w piwniczce nic cienkiego do picia((
            Opisz kiedyś jakie wrażenie smakowe po domowym HGB i to piwa wytrawnego na wskroś (1BLG).

Comment

• Khan
              • 2009.09
              • 297

Jak będziesz w okolicy to pisz na piriva.. sam skosztujesz SERIO z BB do katowic niedaleko

Comment

• mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

Jak będziesz w okolicy to pisz na piriva.. sam skosztujesz SERIO z BB do katowic niedaleko
                No to trza się na wymiankę ustawić, Spiż dopiero w listopadzie ale może to najlepsze miejsce

Comment

• Khan
                  • 2009.09
                  • 297

Dziś warzę tripelka i witka... teraz jest 2.46... tripel się już chłodzi, a witek jeszcze się warzy... coś nam/mi dzisiaj ciężko idzie)

Szczegóły warzenia jak będę w stanie opisać:)))

Comment

• Khan
                    • 2009.09
                    • 297

Witam w piątkową nockę znów u nas "wrzało" Trzecie warzenie na gęstwie z trapistów 3789. W sumie to będzie ok 300 butelek belgów. Całe szczęście, że ostatnie, bo mamy już trochę dość podobnego smaku tych drożdży, czas na jakąś odmianę... już tęsknie za lekką pszeniczką...

Warka #28 Tripel 21blg

Zasyp:

Pilzno - 6500g
                    Monachijski 15 EBC - 500g
                    Pszeniczny - 800g

Cukier kandyzowany biały - 500g
                    Kolendra - 15g

Zacieranie:

62*C - 45"
                    72*C - 30" próba jodowa
                    tym razem nie podciągałem do 78*C ( po prostu za dużo się działo -> zapomniałem;p )
                    filtracja i wysładzanie

Gotowanie i chmielenie - 60"

0" Marynka granulat - 40g
                    30" Lubelski granulat - 20g
                    50" cukier biały plus kolendra
                    Nie miałem kandyzowanego lodowego, więc dałem zwykły biały gdyż nie chciałem zbytnio zabarwiać mojego tripla.

Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
                    po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 21blg i dodałem starter drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend.

W sumie wyszło 25l - 21BLG.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

Warka #29 Witbier 11blg

Zasyp:

Pilzno - 2000g
                    Pszeniczny - 500g
                    płatki pszenne - 2000g
                    płatki owsiane - 500g
                    płatki jęczmienne - 400g

kolendra - 15g
                    skórka z dużej pomarańczy

Zacieranie:

52*C - 15'
                    62*C - 90"
                    72*C - 30" próba jodowa
                    filtracja i wysładzanie

Gotowanie i chmielenie - 60"

0" Marynka granulat - 20g
                    30" hallertau Hersbrucker granulat - 20g
                    40" kolendra - 15g
                    40" - skórka z pomarańczy

Po dość wolnym przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 11blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)

Wydajność:

Wyszło 27l brzeczki o gęstości 11blg.

Tym razem warzenie zakończyłem w 11 godzin.. zazwyczaj moje warzenie dwóch warek trwa 8 godzin.. tym razem spalona wiertarka i konieczność dokończenia śrutowania ręcznie plus jednak wolniejsza filtracja sprawiło, że warzenie się zlekka przedłużyło.

Warzenie "wspomagane" było warkami: #24, #25, #21 oraz ponad półtora rocznym pierwszym moim pilznerem #5 - niebo w gębie.. warto warzyć, cudowny smak pomimo przechowywania w temperaturach 15-18*C latem... Był to wspaniały akcent tego warzelnego dnia

Comment

• Khan
                      • 2009.09
                      • 297

Witam, po 14 dniach burzliwej Warka #28 Tripel 21blg i Warka #29 Witbier 11blg
                      zostały przelane na cichą. Tripel odfermentował do 1blg!!! a witek do 0,5 blg... Te drożdże są niesamowite, a zrobiłem już na nich 6 warek Ten tripelek będzie ładnie rozgrzewał ile to będzie alkoholu?? -> nawet nie liczę -> dużo

Comment

• Khan
                        • 2009.09
                        • 297

Nastąpiła pierwsza degustacja Warki #26 dubbel i #27 Belgijskie Speciality (przekręcony dubbel) po miesiącu od rozlania... Bałem się, że mogą być zepsute, gdyż przed rozlaniem po cichej był lekki nalot na powierzchni warek w fermentorze, ale całe szczęście żadnych oznak "kwacha".

Smak jak na tak "młode" klasztorniaki - super. O mocy tych warek nie będę się rozpisywał (z 18blg odfermentowały prawie do zera ) W odróżnieniu od koncernówek o podobnych mocach nie czuć etanolu.. Alkohol objawia się nie w smaku a w miłym szumie w głowie

Comment

• Khan
                          • 2009.09
                          • 297

Witam, 02.10 czyli w niedzielę rozlałem #28 tripel i #29 Witbier Gęstość w obu fermentorach zeszła do zera blg... dla przypomnienia tripel był 21blg a witek 11blg.. po otworzeniu fermentora z triplem nie dało sie wytrzymać zapachu ->> czysty spirytus buchnął spod pokrywy

Rozlaliśmy 44butelki tripla i 54 butelki Witka.

Niestety kolejny mój Tripel i znów wyczuwam lekko kwaskowe nutki zapachowe... w smaku nie jest kwaskowy, aczkolwiek smak zabija mocny aromat kolendry... na razie jestem zawiedziony tym smakiem, ale może podczas leżakowania się smak "wyklaruje" i będzie czuć klasztorniaka a nie piwo kolendrowe. (w procesie warzenia użyłem 15g kolendry i to w całości bez rozdrabniania). Podobny "kolendrowy" problem jest z Witbierem.. i w tym przypadku też użyłem 15g nasion w całości.

Do refermentacji użyłem około 2,5g glukozy na 0,5l brzeczki.

Ta dwie warki są moimi ostatnimi klasztornymi w tym sezonie. Mam dość tych żarłocznych drożdży!!! ) Zostawiłem co prawda litrowy słoik gęstwy (po witku), ale nie wiem czy będę tę gęstwę wykorzystywał. Tęskno mi do pszeniczki Kolejne warki.. to na pewno pszeniczne i coś jasnego lekkiego..

Comment

• Khan
                            • 2009.09
                            • 297

Witam... pierwszy raz w życiu pije Witka.. (warka#29), nie mam porównania z innymi piwami tego gatunku, ale mi baardzo smakuje. Kolejne piwo jakie będę częściej warzył.
                            W moim witbierze jest chyba troszkę za dużo kolendry. Sadzę, że po czasie smak się zbalansuje i kolendra będzie mniej wyczuwalna, ale i tak mętny witek mnie zachwycił. Aromaty cytrusów, kolendry ... nie ma chyba innego piwa o tak oryginalnym bogatym smaku.. (nie mówię tu o smakach - pełni słodów, gdyż jest to piwo lekkie i rześkie...). Powiem krótko.. piwo to mnie tak zachwyciło, że stwierdziłem, że warto podzielic się swoimi odczuciami i promowac ten gatunek warki.. )

Pozdrowienia i życzę miłej piątkowej degustacji swoich i nie tyko swoich warek)

Comment

• Khan
                              • 2009.09
                              • 297

Witam, kolejny wpis .. nie o warzeniu a o kolejnej mojej degustacji...
                              Degustuje dziś warkę #28 Tripel, rozlane niedawno.. ale osad jakiś taki na dnie..... ->> MUSIAŁEM sprawdzić "czy aby nie kwaskowe". Kwaskowe nie, ale sponiewiera na maxa potwierdzam moc prawie 12% alk.... masakra.. nie wypiłem jeszcze do końca buteleczki a mam szumik.. a smak.. oj jak dotrwa ta warka do lutego) to będzie smakowało.. ale nie dotrwa.. bo już dziś smakuje

W piątek warzę 2 pszeniczki.. jedną klasyczna, a drugą jakby pomieszanie pszenicznego z witkiem.. będzie się działo)

Comment

• Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

Tripel ten nie ma 12%. Spławik pokazuje pororne odefrmentowanie. Rzeczywiste odfermentowanie wynosi gdzieś 2,8Blg, czyli cukrów zostało zjedzonych 17,2 Blg razy 0,6= 10,3% alkoholu plus refermentacja= 10,5%.

Comment

Przetwarzanie...
                                X