Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Tripel ten nie ma 12%. Spławik pokazuje pororne odefrmentowanie. Rzeczywiste odfermentowanie wynosi gdzieś 2,8Blg, czyli cukrów zostało zjedzonych 17,2 Blg razy 0,6= 10,3% alkoholu plus refermentacja= 10,5%.
    Zgadza się to, że nie ma 12% reszta to nieprawda. Resztkowy ekstrakt przy fermentacji 21->0°Blg to 4,1 a nie 2,8, zawartość alkoholu 11,6% obj. Podany wzór jest niedokładny przy tak wysokim ekstrakcie nastawnym i tak głębokim odfermentowaniu.
    Edytka: nie uwzględniłem glukozy do refermentacji. Z nią to będzie spokojnie te 12% czyli i tu Khan miał rację.
    Last edited by jkocurek; 2011-11-01, 22:17.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      4,1? A niecukry?

      Winiarze liczą mnożąc przez wskaźnik objętościowy 0,6 dla takich i wyższych balingów i jakoś nie korygują wyników...
      Last edited by Robert13; 2011-11-01, 23:44.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        Pomyłka z niecukrami, chodzi mi o korektę wyniku ze względu na alkohol, tutaj przyjąłem własnie 2,8 Blg dla domyślnego alkoholu niewiele poniżej 10%.

        No ale co z tymi niecukrami? Nie powinno sie ich odejmować, choćby przy balingu początkowym?
        Last edited by Robert13; 2011-11-02, 00:02.

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Pomyłka z niecukrami, chodzi mi o korektę wyniku ze względu na alkohol, tutaj przyjąłem własnie 2,8 Blg dla domyślnego alkoholu niewiele poniżej 10%.

          No ale co z tymi niecukrami? Nie powinno sie ich odejmować, choćby przy balingu początkowym?
          Jak sam napisałeś niecukry, a właściwie składniki niefermentowalne, więc jeżeli odejmować to na początku i na końcu zatem po co? Wzory obliczające zawartość alkoholu uwzględniają spadek gęstości spowodowany raz ubytkiem cukrów a dwa pojawieniem się w mieszaninie lżejszego od wody alkoholu, który ponadto w mieszaninie z wodą podlega zjawisku kontrakcji.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            Dla zjedzonych pozornych 20Blg sprawdził się -jeśli prawdą są owe 12%- najprostszy wzór: (20Blg-0Blg) x 0.6=12% alk, jest on nawet tak 'dobry', że uwzględnił refermentację..
            Skoro jest tak bardzo trafny dla wysokich zjedzonych pozornych Blg, to może by ustalić pewne warunki graniczne dla których daje on zadowalające wyniki?

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              Witam, kolejne warzenie
              Po tygodniu ciężkiej roboty czas na upragnione warzenie.
              Tym razem uwarzyliśmy standardową pszeniczkę i z lekka przekręconą pszeniczkę coś ala witek czyli bier blanche.


              Warka #30 Pszeniczne

              Zasyp:

              Pilzno - 2200g
              Pszeniczny - 3000g

              Zacieranie:
              42*C - 15"
              52*C - 15"
              62*C - 30"
              72*C - 60" próba jodowa

              filtracja i wysładzanie

              Gotowanie i chmielenie - 60"

              30g hallertau Hersbrucker granulat od początku gotowania

              Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
              po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 12blg i dodałem uwodnione drożdże wb-06.

              W sumie wyszło 27l - 12BLG.

              $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

              Warka #31 Witbier 12blg

              Zasyp:

              Pilzno - 2000g
              Pszeniczny - 2000g
              Caramunisch I - 100g
              pszenica niesłodowana - 2000g
              jęczmień niesłodowany - 1000g

              kolendra - 10g
              skórka z dużej pomarańczy
              skórka z limonki

              Zacieranie:

              52*C - 15'
              62*C - 90"
              72*C - 30"

              filtracja i wysładzanie

              Gotowanie i chmielenie - chyba 50"


              0" hallertau Hersbrucker granulat - 17g
              0" magnum - 13g

              Skórkę i kolęndrę zapomniałem dodać podczas gotowania bo troszkę za dużo się spożyło (kompanija strasznie pijacka) ) więc rano wziąłem garnek i 5 minut gotowałem skórkę z pomarańczy i limonki i kolendrę i ten wywar po ochłodzeniu wlałem do chłodnego fermentora...

              Znalazłem w lodówce drożdże z poprzednich warek (trapisty 3789) zrobiłem starter i dodałem.. w końcu witek to belg

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                Dziś po 11 dniach burzliwej przelałem na cicha obie ostatnie warki #30 pszeniczne i #31 Witbier .

                #30 pszeniczne z 12blg odfermentowała do 3blg, a Witek z 12blg zszedł do 2blg. w smaku obie warki lekkie i już smaczne.
                Zrobię baardzo krótka cichą i daje je w butle

                Hmmm nie wiem czy aby 4 dni cichej to jednak nie przesada) Chyba przeciągnę o tydzień.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Ja ani Witka, ani pszenicy nie daję na cichą, niech będzie trochę drożdża - chyba, że chcesz kristall klar
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    E tam drożdża i tak będzie dość, chyba, że dasz suche.

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Niestety z braku czasu, musiałem przeciągnąć cichą pszeniczniaków aż od 16 dni... trudno będą klarowne pszeniczniaki( ->> wypije się

                      Warka #30 Pszeniczne


                      odfermentowała do 2 blg i rozlałem 52 butelki dodając 150g glukozy

                      Warka #31 Witbier 12blg

                      Odfermentowała do 1blg i tez wyszło mi 52 butelki i podobnie jak do pszeniczniaka dałem 150g glukozy.

                      Kolejne dwie warki to jakiś jasny lekki dolniak i coś bursztynowego.. co wpadnie mi w rękę to ześrutuję i zatrę
                      Last edited by Khan; 2011-12-03, 14:58.

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        I znów w katowicach czuć cudowny zapach warzenia..
                        Rok się kończy, śnieg spadł.. jutro w planie porządki, wiec czas "pomarasić" (dla niewtajemniczonych goroli -> "pobrudzić" ) w kuchni i warzymy.. wiedeńskie (a w zasadzie wariację w stylu wiedeńskiego) i piwo busztynowe.. taka robocza nazwa piwa lekkiego o kolorze miedzianego bursztynu. Oczywiście obie warki ->> dolniaki.

                        21.29 wiedeńskie się filtruje.. bursztyn stoi w 72*C..

                        a na zewnątrz dymi się wędzarka i boooczki i szyneczka mniaaammm ) będą mniam za 5 godzin

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Witam, nie miałem możliwości wcześniej opisać ostatniego warzenia -> wiadomo święta więc dopełniam swój obowiązek i czynie to teraz.. 21.12 warzyliśmy kolejne 2 warki. Oczywiście dolniaki: wiedeńskie i piwo o roboczej nazwie bursztyn. Tak jak już pisałem post wcześniej to wiedeńskie jest raczej z nazwy głównego słodu w zasypie. Tym razem śrutowałem i ustalałem recepturę na "czuja" co z tego wyniknie?? czas pokaże a żołądek zweryfikuje


                          Warka #32 Wariackie wiedeńskie 12blg

                          Zasyp:

                          Wiedeński - 3500g
                          Monachijski - 800g
                          melanoidowy - 300g
                          Carapils - 500g
                          Caraamber - 200g
                          Carahel - 200g


                          Zacieranie:

                          52*C - 12"
                          62*C - 40"
                          72*C - 40" próba jodowa
                          78*C - 5"

                          filtracja i wysładzanie

                          Gotowanie i chmielenie - 70"


                          0" Magnum granulat - 10g
                          20" Magnum granulat - 5g
                          50" Hallertau Hersbrucker granulat- 30g
                          65" Mech - 5g

                          Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
                          po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 12blg i dodałem uwodnione drożdże (1/2saszetki) S-23.

                          W sumie wyszło 26l - 12BLG.

                          $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

                          Warka #33 Bursztyn

                          Zasyp:

                          Wiedeński - 1600g
                          Monachijski - 2100g
                          Pilzno - 800g
                          Special B - 500g
                          CaraRed - 300g
                          Caraamber - 200g
                          Carahel - 200g


                          Zacieranie:

                          52*C - 10"
                          62*C - 60"
                          72*C - 100" próba jodowa
                          78*C - 5"

                          Przerwy musiałem wydłużyć ze względu na kolejność warzenia.. i oczekiwanie w kolejce do filtracji.. Za wcześnie zacząłem zacierać bursztynowe, Musiało poczekać aż przefiltruje się wiedeńskie.

                          Gotowanie i chmielenie - 70"

                          0" Marynka szyszki - 25g
                          50" Fuggles granulat - 30g
                          65" mech - 5g

                          Po filtracji na gorąco, ochłodzone i po dodaniu wody do 13blg, dodałem 1/2 saszetki S-23 (uwodnionej).


                          Wydajność:

                          Wyszło 26l brzeczki o gęstości 13blg.

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Obydwie warki pracują, martwi mnie jedynie temperatura. Niestety w piwnicy 12-14 stopni....

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              U mnie też podobne temperatury, za ciepło. Choć przy drożdżach Danstar Nottingham jakie teraz wykorzystuje to dobrze, ale na jakieś prawdziwe dolne to nie za ciekawie.

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                Witam,
                                dziś po 21 dniach fermentacji przelałem na cichą dwie warki. #32 Wiedeńskie i #33 Bursztyn. Obie odfermentowały do 3blg.

                                Niestety temperatura w piwnicy cały czas oscyluje koło 12 stopni..

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X