Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    Witam, po 3,5 miesięcznym leżakowaniu zdegustowałem warkę #28 Tripel.... Oj jeszcze trzeba dłuugo poczekać Kolejną degustację planuje na jesień 2012

    12%alk ewidentnie zakłóca odczucia smakowe. Wypiłem 1/3 butelki i czuję ...

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      Witam, dziś u nas znów wrze warzę IPA i Bittera oraz rozlewam dwa poprzednie dolniaki Wiedeńskie i Bursztyna.

      Qwaaa właśnie przegrzałem IPA.. przerwa 62*C jest zchrzaniona.. podgrzałem przez nieuwagę do 72*C.... trudno i tak wypijemy Tak to się dzieje jak w tym samym czasie sie rozlewa, warzy dwie warki i pisze się posta

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        Witam, w noc z 27-28.01 w naszym browarku znów zawrzało Tak jak pisałem w poprzednim poście i rozlewaliśmy i uwarzyliśmy kolejne dwie warki. Tym razem nie obyło się bez strat. "Napęd" śrutownika padł.. śruba łącząca korbę z wiertarką, wkręcona w miejsce mocowania korby się ukręciła, niestety nie udało się nam wykręcić, a na domiar złego pękła sama korba.. więc śrutowanie było baardzo utrudnione. Ale do rzeczy rozlaliśmy warki: #32 oraz #33. Do każdej dodałem po 150g glukozy na 52butelki 0,5l -> co daję średnią 2,8g/0,5l.

        Obie warki uważam za udane i nie mogę się doczekać degustacji.

        Warzenie pierwszej warki zacząłem o 19.00, a wszystkie prace zakończyliśmy o 01.30 tak więc 6,5 godziny na dwie warki uważam za rozsądny czas


        Warka #34 IPA 12blg (kIPA Katowickie IPA;p ) Dobrze, że nie jestem z Częstochowy albo z Cieszyna.... )

        Zasyp:

        Pilzno - 3500g
        Monachijski 15 EBC - 1500g
        CaraAmber - 250g
        CaraHell - 700g
        mech irlandzki - 5g

        Zacieranie:

        po angielsku ("prawie" (z podciągnięciem do 77*C na minutę... )
        62*C-65*C - 120" próba jodowa
        78*C - 1"

        filtracja i wysładzanie

        Gotowanie i chmielenie - 90"

        0" Marynka szyszki - 50g
        0" Magnum granulat - 20g
        60" Lubelski granulat - 30g
        80" Fuggles granulat - 35g
        85" mech - 5g

        Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
        po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 12blg i dodałem uwodnione drożdże S-04. (1/2saszetki)

        W sumie wyszło 27l - 12BLG. Wydajność mniejsza niż się spodziewałem , ale ze względu na awarię śrutownika srutowanie było "za grube"

        $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

        Warka #35 Bitter 11blg

        Zasyp:

        Pilzno - 4800g
        Special B - 500g
        mech irlandzki - 5g

        Zacieranie:

        52*C - 20"
        62*C - 90"
        72*C - 10" próba jodowa
        78*C - 1"

        filtracja i wysładzanie

        Gotowanie i chmielenie - 70"

        0" Marynka szyszki - 25g
        40" Lubelski granulat - 20g
        60" Fuggles - 35g
        60" Hallertauer Tradition granulat - 10g
        65" mech - 5g

        Po filtrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 11blg i zadane uwodnionymi drożdżami S-04 (1/2 saszetki)

        Wydajność:

        Wyszło 27l brzeczki o gęstości 11blg.
        Last edited by Khan; 2012-02-01, 12:20.

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          Wczoraj czyli 13.02 przelałem na cichą obie warki #34 kIPA i #35 Bitter. Obie warki odfermentowały do 3blg. Bitter pyszny... a kIPA .. smak ciekawy...

          Goryczka solidna więc nie zdecydowałem się na chmielenie na cichej fermentacji...

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            chmielenie na cichej fermentacji nie powiększa goryczki tylko wprowadza aromaty.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              No to dziś wsypie w "skarpecie" chmiel.. problem mam tylko z wyborem i ilością chmielu, bo na stanie mam tylko 50g Hallertauer Tradition granulat, 100g magnum i z 50 g lubelskiego w szyszkach.. Za pomoc z góry dziękuję

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                Witam, zgodnie z podpowiedzią jkocurka (thx) dochmieliłem na cichej 25g Hallertauer Tradition granulat.

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  Wczoraj rozlałem i zabutelkowałem warki #34 kIPA i #35 Bitter.
                  Obie warki rozlałem dodając mniej więcej 2,2-2,5 g glukozy na butelkę 0,5l. Nie miałem wagi ale na oko sypałem 120-130 gram glukozy na fermentor.
                  Bitter i kIPA odfermentowały do 1,5blg. W sumie rozlałem: #34 - 44 butelki a #35 - 48 butelek.


                  Niestety kIPA jest solidnie zakażona, to znaczy na powierzchni była spora biała pajęczyna nitek, błon -> ewidentne zakażenie. W smaku super, zero kwasowości po prostu wyśmienite piwo. Wiem, że jak tylko gaz się wytworzy będziemy je szybko wypijać - co zrobimy z więlką radością .
                  Wiem też jaki błąd został popełniony. a mianowicie zatopiona obciążona duraleksową szklanką pończocha z chmielem (chmielenie na cichej) częściowo wypłynęła i pokazała się na powierzchni. Przy styku pończochy i powietrza zaczęło się namnażanie pleśni czy jakiegoś tam paskudztwa. Faktem jest, że to nauczka na przyszłość.

                  Comment

                  • Kazimierz_W
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼🍼
                    • 2009.05
                    • 689

                    Mi też część muślinowego woreczka wypłynęła na powierzchnię, ale żadnych przygód nie miałem. Jeśli skarpetka wypłynęła po paru dniach cichej, to skąd miał być tam jeszcze powietrze? Raczej powinno być wyparte przez CO2.
                    Biały nalot na powierzchni piwa, podczas cichej, możne być spowodowany za małą ilością piwa w balonie, czyli za dużą ilością powietrza. Ten temat poruszany był już na forum. Też to kiedyś miałem.
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Po paru dniach od zabutelkowania w celu sprawdzenia zdegustowaliśmy tę feralna warkę kIPA.. Pomimo sporej ilości białego nalotu, smak nadal bez oznak kwasowości -> będzie dobrze
                      Być może błąd w sztuce, być może jednak ta "pływająca na powierzchni skarpeta", być może stare (bo już prawie 3 letnie) fermentory (na niektórych wyczuwalne są zadziory od wewnętrznej strony.. (skąd nie wiem..)).
                      A tak nawiasem mówiąc: po ilu latach wymieniacie fermentory???

                      Comment

                      • krys123
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.01
                        • 37

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witam, po 14 dniach burzliwej Warka #28 Tripel 21blg i Warka #29 Witbier 11blg
                        zostały przelane na cichą. Tripel odfermentował do 1blg!!! a witek do 0,5 blg... Te drożdże są niesamowite, a zrobiłem już na nich 6 warek Ten tripelek będzie ładnie rozgrzewał ile to będzie alkoholu?? -> nawet nie liczę -> dużo
                        Jak smakuje Tripel przy takim od fermentowaniu - 20 blg? Nie jest wodnisty?
                        Sam się przymierzam do tych drożdży, jakie one są? Zadowolony Pan z piwka?

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Witek #29 chyba jedna z lepszych moich warek, #28 jeszcze nie pijalne... musi jeszcze długo poleżakować oceniam, że będę je pił .... .... może jesienią tego roku...
                          Polecam te drożdże wykonałem na nich 7 warek i każda smakuje.
                          Zrobiłem też test na warce #27, po cichej fermentacji przed rozlewem do części dolałem wody i otrzymałem słabszą warkę.. i test wyszedł baaardzo pozytywnie warka słabsza i wszystkim smakowała)

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Witam, W piątek 9.03.2012r. znów warzyliśmy...

                            Śrutownik po ostatniej awarii - naprawiony (no prawie gdyż mocowanie do wiertarki nie jest idealnie w osi, więc śrutując są takie drgania na wiertarce, że wygląda to jakbym strzelał z CKM-u Całe szczęście, że pod "ręką" była pewna białogłowa, która usiadła na stojaku z zamocowanym śrutownikiem i mogłem jakoś stabilnie ześrutować te 17-18kg słodów.

                            W planach mieliśmy uwarzenie 2 warek z czego jedna w kadzi 50l.
                            Już od roku składamy kadź. Ciężko to idzie i zawsze odkładamy robotę na później.. tym razem mamy ostre postanowienie: składamy do końca i warzymy.. No i poskładaliśmy.. działa, zaczęliśmy swoje boje o 16.00, pierwsza próba kadzi o 21.00 (w tym czasie zdążyłem uwarzyć pierwszą warke #36 ), test bezpieczeństwa czyli zwarcie prądu na wypadek przebicia -> czy zadziała różnicówka?? Ale walnęło!!!!.. w piwnicy ciemno.. błysk jak z flesza różnicówka zadziałała.. ale niestety uszkodziła się jedna faza( ale 2 fazy zostały wiec będziemy warzyć na 2 grzałki z trzech... trudno... 21.00 test na samej wodzie.. spoko wszystko działa idealnie woda się grzeje, mieszadło się kręci.. jest OK.

                            Zmieniamy wodę i zaczynam grzać.. 45 stopni wsypuje słody.. prawie 12kg słodów do 32-35l wody. Gęstość mniejsza niż podczas zacierania w garnkach. Zaczynam grzać mieszadło włączone spokojnie, widać, że się miesza.. po chwili zaczyna śmierdzieć spalenizną!!! wyłączamy grzałki... dobrze, że pierwsza przerwa jest 42*C można spokojnie wsadzić rękę.. okazuje się, że dół obu grzałek pokrył się spalonym gęstym zacierem. Decyzja szybka.. wylewamy zacier do dwór garnków i warzę stara metodą... 22.30 oj.. będzie ciężka noc a poranek?? )

                            Już na trzeźwo Okazało się, że błędem było zastosowanie dość długich grzałek osadzonych w pionie wzdłuż ścianek kadzi, które na dole wręcz stykają się z oplotem filtra. gęsty zacier nie był w stanie spokojnie się mieszać i w wyniku utrudnionego przepływu na styku oplot grzałka, zaczopował się i miło zaskwierczał na grzałce. Mam jedynie nadzieję, że błyskawicznie zadziałaliśmy i udało się uratować warkę i nie będzie czuć przypalonych słodów..

                            a teraz warzenie:


                            Warka #36 Jasne 12blg

                            Zasyp:

                            Pilzno - 3560g
                            Monachijski - 600g
                            Melanoidowy - 1000g
                            Carapils - 600g
                            mech irlandzki - 5g

                            Zacieranie:

                            52*C - 15"
                            62*C - 50"
                            72*C - 20" próba jodowa

                            filtracja i wysładzanie

                            Gotowanie i chmielenie - 70"

                            0" Magnum granulat - 10g
                            10"Marynka - 20g
                            50" Hallertau Tradition granulat - 27g
                            60" mech - 5g
                            60" laktoza - 500g

                            Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
                            po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 12blg i dodałem uwodnione drożdże S-04. (przeterminowane ponad rok... ruszyły bez żadnych problemów;p )

                            W sumie wyszło 26l-27l - 12BLG.

                            $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$

                            Warka #37 Dunkel Waizen 12blg

                            Zasyp:

                            Pilzno - 1500g
                            Monachijski - 3000g
                            Pszeniczny - 6650g
                            CaraAmber - 400g
                            Czekoladowy- 200g
                            Carafa - 100g
                            powyższy zasyp jest zasypem jaki miał być w kadzi.. ze względu na problemy z kadzią (opisane wyżej ) do tej warki użyłem ok.. 60%

                            Zacieranie:

                            45*C - 60" zakładałem 10" ale w wyniku problemów z kadzią i zmiany sposobu warzenia conajmniej godzine zacier siedział w temperaturze 45*C- 35*C)
                            52*C - 15"
                            62*C - 30"
                            72*C - 20" próba jodowa

                            filtracja i wysładzanie

                            Gotowanie i chmielenie - 80"

                            0" Magnum - 10g
                            20" Sladek granulat - 20g
                            70" Sladek - 20g


                            Po filtrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 12blg i zadane uwodnionymi drożdżami MAURIBREW WEISS (1/2 saszetki)

                            Wydajność:

                            Wyszło 27l brzeczki o gęstości 12blg.

                            @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

                            Warka #38 Dunkel Waizen przekęcony 12blg ze względu na to, że miało być warzone w kadzi a ostatecznie warzyłem w osobnym garze, warka ta ma takie same parametry jak poprzenia warka ale zmieniłem chmielenie i dodałem rodzynki.. smak i róznice ocenie i opiszę...

                            Zasyp:

                            Pilzno - 1500g
                            Monachijski - 3000g
                            Pszeniczny - 6650g
                            CaraAmber - 400g
                            Czekoladowy- 200g
                            Carafa - 100g
                            powyższy zasyp jest zasypem w kadzi.. do tej warki użyłem ok.. 40%

                            Zacieranie:

                            45*C - 60" zakładałem 10" ale w wyniku problemów z kadzią i zmiany sposobu warzenia conajmniej godzine zacier siedział w temperaturze 45*C- 35*C)
                            52*C - 15"
                            62*C - 30"
                            72*C - 20" próba jodowa


                            Gotowanie i chmielenie - 80"

                            0" Magnum - 10g
                            40" Marynka granulat - 15g
                            60" Fuggles - 30g
                            60" rodzynki - 250g

                            Po filtrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 11blg i zadane uwodnionymi drożdżami MAURIBREW WEISS (1/2 saszetki)

                            Wydajność:
                            Wyszło 25l brzeczki o gęstości 12blg - 14blg.
                            Pozdrowienia

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Ależ się czyta te przygody warzelnicze, powodzenia w dalszych bojach

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                Ależ się czyta te przygody warzelnicze, powodzenia w dalszych bojach
                                Miło, wiedzieć, że ktoś to czyta THX

                                W sumie wymyśliliśmy, że nie będziemy zmieniać układu grzałek w kadzi i będą one ułożone w pionie wzdłuż ścianek kega/kadzi. Jedynie wywalę filtr z oplotu i nie bedziemy filtrować w kadzi tylko w dwóch fermentorach z filtrem z oplotu. Ostatniej nocy filtrowałem i wysładzałem w kadzi i trwało to wieki.. jednak 12 kg słodów strasznie wydłuża czas filtracji i wysładzania. Usunięcie oplotu z kadzi będzie miało 2 plusy 1 to to że prawdopodobnie nie bedzie się słód przypalał (bo nie będzie przeszkód w mieszaniu) i filtracja będzie szybsza..

                                Tak więc mój proces warzenia w kadzi będzie wyglądał następująco:
                                zacieranie w kadzi 50l,
                                przelanie gęstego zacieru do fermentorów z filtrami z oplotu, filtrowanie w dwóch porcjach równocześnie,
                                przelanie przefiltrowanej brzeczki do kadzi i gotowanie i chmielenie.
                                Ostatnią czynnością będzie przelanie już gotowej brzeczki na gorąco bez napowietrzania delikatnie kurkiem wprost do fermentorów.

                                Już nie mogę się doczekać kolejnej próby

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X