Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    Witam po 2 tygodniach spróbowałem obie ostatnie warki #39 Cream Ale ala Belg i #40 Cream Ale. Nagazowanie już całkiem dobre smak inny ciekawy.. wg mnie i mojej żony wygrywa #40, czyli cream ale na US-05. #39 zrobione na T-58 ewidentnie przypomina smakiem witka. Piwo ciekawe, ale jednak chętniej będę sięgał po buteleczki z napisem #40

    Dla przypomnienia napiszę,, że #39 i #40 to ta sama brzeczka z zadanymi innymi drożdżami.

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      Uffff wczoraj odbyła się trzecia próba degustacji warki #28 Tripel (21blg 12%alk).... piszę "uffff" bo wypić 0,5l butelkę ciężko.. mocarny trunek.. i decyzja: kolejna próba późną jesienią.

      Smak się ewidentnie zmienił alkohol dalej mocno wyczuwalny, ale zostaje złamany mocna goryczką, która zaczyna dominować.
      Ewidentnie ta warka staje się warką dla "koneserów"

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        ... ale przerwę zaliczyłem .. 3 miesiące... jutro po raz pierwszy będę warzył w dzień właśnie skończyłem śrutować 14,2kg słodów i będę warzył ŚAIPA (Śląskie AIPA)
        Last edited by Khan; 2012-10-05, 22:52.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
          Uffff wczoraj odbyła się trzecia próba degustacji warki #28 Tripel (21blg 12%alk).... piszę "uffff" bo wypić 0,5l butelkę ciężko.. mocarny trunek.. i decyzja: kolejna próba późną jesienią.

          Smak się ewidentnie zmienił alkohol dalej mocno wyczuwalny, ale zostaje złamany mocna goryczką, która zaczyna dominować.
          Ewidentnie ta warka staje się warką dla "koneserów"
          Wszytko kwestią gustu, jednakże wysoki alkohol i jasne piwo to niestety złe połączenie. Taki atleta na cienkich nóżkach...

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            I wreszcie po 3 miesiącach kolejne warzenie
            Kadź wreszcie dopracowana, zbudowana z kega 50l, 3 grzałki z regulacją mocy, termometr z alarmem ... i warzenie stało się zbyt proste) heheh, ale do rzeczy:
            W sobotę 06.10 rano o 7.00 zacząłem działania. a Celem jest AIPA 15blg.

            Słody:
            Pale Ale 8000g
            Pilzno 3000g
            Monachijski 2000g
            CaraPils 1000g
            Special B 200g

            zacieranie:
            woda 40-45l
            52oC 5"
            62oC 50"
            72oC 60"
            78oC 1"

            Filtrowanie i wysładzanie 25-30l wody
            Filtrowałem na dwa filtratory z oplotu .. ale i tak dość wolne zacząłem filtrację o 10.30 , zakończyłem mniej więcej o 14.00 (faktem jest, że dość miałko ześrutowałem słody... )

            chmielenie:

            chinook - 30g - 90"
            chinook - 30g - 60"
            cascade - 20g - 30"
            simcoe - 50g - 30"
            citra - 40g - 10"
            simcoe - 20g - 5"

            w sumie 190g chmielu pyszna zupka

            po wystudzeniu brzeczki, po dodaniu wody do wymaganego 15 blg i dodaniu drożdży wyszło:

            #41 AIPA na drożdżach US-05 26-27l 15blg

            #42 AIPA na drożdżach MauriBrew ALE 26-27l 15blg

            Kolejne warzenie to Barleywine

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              Dziś przelewam obie moje warki na cicha. #41 AIPA na drożdżach US-05 i #42 AIPA na drożdżach MauriBrew ALE.
              Zauważyłem różnicę w pracy drożdży, W zasadzie warkę #42 (na mauribrew) mogłem przelać na cichą już parę dni temu, bo fermentacja burzliwa się już zakończyła, a drożdże US-05 (warka #41) do wczoraj jeszcze pracowały, a spora czapa piany zalegała na powierzchni warki.
              Mauribrew nie wytworzyły prawie żadnej piany... Być może spowodowane to było niestety za niską temperatura - fermentory były pozostawione w temperaturze 18oC (raz czy dwa temp spadła do 16oC).

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                Zapomniałem dopisać, że po burzliwej #41 AIPA (US-05) odfermentowała do 3blg, a #42 AIPA (MauriBrew ALE) do 5blg.
                Last edited by Khan; 2012-10-24, 17:03.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zapomniałem dopisać, że po burzliwej #41 AIPA (US-05) odfermentowała do 3blg, a #42 AIPA (MauriBrew ALE) do 5blg.
                  Resztę zeżrą Ci w butelkach. Zdobędziesz sprawność sapera
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    eeeee tam od razu straszysz wybuchami... jeszcze daleko do rozlewu

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Do obu warek #41 i #42 dodałem po 25g chmielu Casscade i 15g Simcoe (oczywiście chmielenie na cichej).
                      Chmiel w granulacie wpierw "uwodniłem" w wrzątku a potem wprost do fermentora. Mam nadzieję ze opadnie na dno i nie będzie kłopotów przy rozlewie.

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        Hmmm miałem dziś rozlewać warki, ale niestety wolałem pojechać do jaskini i du..pa z rozlewania;p
                        Dopiero będę mógł rozlewać w piątek, to będzie 21 dzień cichej. Trochę długo, ale cóż - nie dało się. Mam jednak nadzieję, że 21 dni cichej to nie przesadnie dużo jak na AIPA.
                        W piątek też biorę się za warzenie barleywine -> będzie się działo

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Dwa dni temu w czwartek (08.11.2012r.), warka #41 AIPA (US-05) rozlana, 52 butelki z dodatkiem 150g glukozy odfermentowało do 3blg,
                          a warka #42 AIPA (mauribrew ale) odfermentowała tylko do 5blg, tez wyszły 52 butelki, tu jednak dodałem do rozlewu 120g glukozy.
                          Już stwierdziliśmy,że to mogą być nasze najlepsze warki... za miesiąc to sprawdze

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Witam, w piatkową nockę czyli 16.11.2012, uwarzyliśmy kolejne dwie warki. Tym razem Barley Wine (American) i "Świąteczne" piwko z wysłodzin.

                            #43 Świąteczne ziołowe
                            #44 American Barley Wine 28blg


                            Słody:
                            Pilzno - 11000g
                            Pale Ale - 1000g
                            Crystal (120) - 500g
                            Carared - 500g
                            Amber - 500g
                            Special B - 200g
                            Czekoladowy - 100g
                            Cukier biały - 1000g

                            zacieranie:
                            woda 40l
                            62oC - 120"
                            72oC - 30"
                            78oC - 1"

                            Filtrowałem na dwa filtratory z oplotu ..

                            #44 American Barley Wine 28blg

                            chmielenie:

                            Norhern Brewer - 50g - 120"
                            chinook - 40g - 90"
                            cascade - 50g - 60"
                            simcoe - 50g - 5"
                            citra - 20g - 5"
                            cascade - 30g - 5"
                            cascade - 50g - 1"


                            po wystudzeniu brzeczki, dodaliśmy drożdże US-05 wyszło: 22l - 28blg


                            #43 Świąteczne ziołowe:

                            Chmielenie:


                            Marynka 25g - 60"
                            Sladek 20g - 15"
                            po 30 minutach gotowania dodałem 250g rodzynek, 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 7g skórki z cytryny (suszona)
                            na 15 minut przed końcem gotowania dodałem 20g przyprawy piernikowej (ziołowej) oraz 270ml miodu sztucznego - dla aromatu.
                            na 5 minut przed końcem gotowania po próbie smakowej węchowej) dodałem kolejne 20g przyprawy piernikowej (w opisie piszą że przyprawa do pierników i do grzanego wina) i kolejny słoik 270ml miodu.

                            W sumie z wysłodzin po Barleyu wyszło 20l 12blg

                            Fermentacja drożdżami T-58 dla ziołowego aromatu

                            Prawie 14kg słodów plus 1kg cukru plus 0,5 kg miodu i 22l 28blg plus 20l 12blg.. muszę policzyć wydajność, bo ostatnio zauważyłem obniżenie wydajności zacierania(

                            Dziś obie warki "pracują" aczkolwiek start Barleya był wolniejszy...

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              Czwarty dzień fermentacji #43 Świąteczne ziołowe z 12 blg odfermentowało do 3 blg, a
                              #44 American Barley Wine z 28blg do 18blg i dalej raźno pracuje. W piątek przelewam świąteczne na cichą. Zależy mi na szybkiej fermentacji bo święta tuż tuż

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                Witam, #43 Świąteczne ziołowe przelałem na cicha (po tygodniu) odfermentowała do 2,5blg.

                                #44 American Barley Wine 28blg dalej pracuje, dzisiejszy pomiar to 12,5blg, na powierzchni 2 cm czapa piany. piwo pachnie i smakuje jak porter, słodki porter. oczywiście posiedzi w fermentorze jeszcze sporo dni.

                                Zastanawiam się czy nie dodać miodu sztucznego do refermentacji (#43 świąteczne) zamiast glukozy (dla aromatu). Gdzieś na forach wyczytałem, że aromaty miodowe są wyczuwalne przy użyciu miodu sztucznego a nie naturalnego.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X