Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    im wyższa temperatura tym zatrucie alkoholem wzrasta, c
    Skąd masz takie informacje? Nawet jeżeli tak jest to temperatury lagerowe są dalece nieoptymalne dla drożdży i dalej idzie fermentacja w temperaturach wyższych niż lagerowe.

    Jeszcze jedno: od jakiegoś czasu uznaje, że różnice w metabolizmie rafinozy nie są czynnikiem rozróżniającym drożdże górnej i dolnej fermentacji.

    @Khan: Niestety nie mam aktualnie żadnej gęstwy. Dopiero zaczynam sezon. Kup saszetkę albo nawet dwie suchych, uwodnij, uruchom i dodaj do piwa jak Ci napisałem. Na przyszłość do obliczenia ilości potrzebnych drożdży posłuż się tym kalkulatorem>
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
      a tak nawiasem ... jkocurek, masz jakąś gęstwę na zbyciu??
      Za godzinę będe przelewał na cichą, więc mogę wysłać w litrowym opakowaniu po sodzie kaustycznej, podaj adres w prywatnej wiadomości, jutro wyślę, szczególnie że mam duże środki na koncie w 4Logis a juz ponad rok czasu nie korzystałem.
      Są to Munich Lagery po pierwszej szarży.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
        Skąd masz takie informacje? Nawet jeżeli tak jest to temperatury lagerowe są dalece nieoptymalne dla drożdży i dalej idzie fermentacja w temperaturach wyższych niż lagerowe.
        Linków nie posiadam, ale czytałem o tym na forum winiarskim albo bimbrowniczym, był tam chyba nawet konkretny przypadek, że doświadczony forumowicz tak postąpił (podgrzał powyżej 22) i osiągnął efekt odwrotny.
        Teoretycznego uzasadnienia nie pamietam, ale było ono logiczne. Nie wiem tez o co chodzi z tym, że temperatury lagerowe nie są optymalne dla dolniaków.

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie wiem tez o co chodzi z tym, że temperatury lagerowe nie są optymalne dla dolniaków.
          Optymalne temperatury do życia dla drożdży znacznie przekraczają 20°C, ba nawet 30. Niższe temperatury są optymalne dla piwowara .
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            Dzięki wam za reakcję i za chęć niesienia pomocy.
            Jednak ze względu na to, że nie chcę mieszać kultur drożdżowych postaram się dzisiaj wykonać starter z ekstraktu 15blg i zaszczepić takimi samymi drożdżami jakie użyłem w barley-u, czyli US-O5.
            Za telefoniczną poradą jkocurka (jeszcze raz wielkie dzieki) jak starter zacznie solidnie działać przeleje na "drugą" fermentację brzeczkę znad osadów i dodam mocno pracujący starter US-05.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              Możesz zapobiec przegazowaniu, poprzez wystawienie butelek z piwem na temperatury od -2 do 0 st.C. Pora roku jest ku temu odpowiednia. Bagażnik samochodu, igloo i temu podobne...

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                Ta, a potem wniesie do ciepłego albo przyjdzie wiosna i zabawa od początku.

                Nie rozlewa się do butelek niedofermentowanego piwa i już. Do kega - proszę bardzo.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  Dziś przelałem na cichą barleya. Po restarcie fermentacji (ponowne pobudzenie warki starterem wykonanym na us-05) z początkowego 28blg odfermentowało do 8,5blg. Restart drożdżowy spowodował odfermentowanie z 11-11,5blg do 8,5blg.. Czy wystarczająco??

                  Prawdę mówiąc jestem trochę zmartwiony smakiem.
                  Przed "restartem" barlej był już o odpowiedniej mocy i miał cudowny słodki smak słodowy. Teraz jest ewidentnie mniej słodki, ale niestety smak alkoholu pojawia się na pierwszym planie.

                  Najbardziej zaskoczony jestem "lepkością" tego płynu. Parę osób próbowało i wszyscy stwierdzili, że najbardziej trafnym określeniem jest to , że jest on tak jakby "oleisty" ewidentnie jest gęsty, dosłownie jakby był lekko zżelowany. Czy to normalne???

                  Jutro opisze dzisiejsze ważenie, a powstaje pilzner na drożdżach munich lager ->> thx Robert13 (za gęstwę, z której już wykonałem starter i który już super pracuje )

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    No i bardzo dobrze jest. 8,5°Blg to dobry wynik. Myślę, że smaki się z czasem ułożą. To piwo powinno co najmniej pół roku leżakować. Piwo jak barleywine powinno byc pełne wiec ta "oleistość" jest jak najbardziej na miejscu, szczególnie, że nagazowanie piwa bedzie zapewne symboliczne.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Khan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.09
                      • 297

                      Witam, trochę póżno opisuję, ale zagubiły mi się notatki z ostatniego piątkowego (04.01.2013r.) warzenia. Tak więc z pamięci spróbuję odtworzyć recepturkę:


                      Słody:
                      Pilzno 11000g
                      CaraPils 1000g

                      zacieranie
                      :
                      52oC 15"
                      62oC 35"
                      72oC 45"
                      78oC 1"

                      Filtrowanie i wysładzanie 25-30l wody
                      Filtrowałem na dwa filtratory z oplotu , filtracja błyskawiczna, słód pilzneński jest "przyjazny w filtrowaniu;p

                      chmielenie:

                      Hallertau tradition - 60g - 90"
                      Hallertau tradition - 40g - 60"
                      Sladek - 30g - 20"

                      mech - 5g - 5"

                      po wystudzeniu brzeczki, dodaniu wody do fermentorów wyszło w 1 fermentorze 26l - 13blg i w drugim 11blg - 26l.
                      obie warki zadane starterem Munich Lager (thx Robert13 za gęstwę

                      Chciałem warzyć 1 warkę taką samą w 2 fermentorach, ale wyszło może ciekawiej, zobaczę jaka będzie różnica smakowa tak więc:


                      #45 Pilzner "13-tka" 26-27l 13blg

                      #46 Pilzner "11-tka" 26-27l 11blg


                      Całość zabawy zamknęła się w 7 godzinach

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        Napisz czy produkują siarkowodór podczas fermentacji, bo u mnie - o dziwo, co i mnie niezmiernie zaskoczyło- pierwsza, ale i druga warka była bez tego 'dobrodziejstwa'.

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          Witam Ostatnio mam max mało czasu. Masakra.. ostatnie piwa #45 i #46 pilznery.. od 3,5 tygodnia leżą na burzliwej... wiem że za długo( nawet do nich nie zaglądałem...
                          W środę może uda mi się je przelać na krótką cichą..

                          A wczoraj rozlałem #44 Barleywine
                          Rekordowy czas trzymania piwa w fermentorach.. 2 burzliwe (restart drożdży) plus cicha.. razem 73 dni

                          Do refermentacji dałem syrop z 100g glukozy co daje ok. 2 g glukozy na butelkę.
                          Wyszło 51,5 butelek.
                          Smak.. ojjjj niesamowity.. gęste piwo.. takie jak wcześniej napisałem jakby oleiste. słodkie.. a zapach .. po otworzeniu pokrywy fermentora.. zapach słodu i taki jakby kawowo miodowy...

                          Piwo odfermnetowało do 8blg z 28 blg... czyli ok. niecałe 11% alk... nie tak mocne jak mój tripel #28, ale też mocarna warka.
                          Nie mogę się doczekać pierwszej próby smakowej..

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            Witam,
                            parę dni temu po miesięcznej fermentacji burzliwej (niestety brak czasu) #45 pilzner 13 i #46 pilzner 11 doczekały się przelania na cichą.
                            Bałem się, że piwo będzie popsute, z jakimiś zapachami (to się jeszcze okaże) ale jak na razie wszystko jest OK. Trochę mało odfermentowały 11blg - 3,5blg, a 13blg zeszło do 4blg.. posiedzi 2 tygodnie na cichej i do butelek.

                            Następne warzenie może już w piątek - pszeniczne.. bo żona się dopytuje o pszeniczkę) więc trzeba uwarzyć mimo idealnego czasu na dolniaki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                              Witam,
                              parę dni temu po miesięcznej fermentacji burzliwej (niestety brak czasu) #45 pilzner 13 i #46 pilzner 11 doczekały się przelania na cichą.
                              Niepotrzebnie. Trzeba było od razu butelkować. Teraz trochę ryzykujesz.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • Khan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.09
                                • 297

                                Witam, dziś warzę kolejne dwie warki -> pszeniczne, opis zabawy przedstawię później,

                                Mam dylemat czy obie warki zaszczepić drożdżami wb-06 czy spróbować jedną wb-06 a drugą s-33.
                                Nigdy nie miałem okazji skosztować pszeniczniaka na s-33 macie doświadczenie?? warto??

                                Gdybym chciał bawić się w eksperymenty to wiadomo, że użyłbym s-33. Ale rodzinie zależy na dobrych typowych pszenicznych..

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X