Browarek Camelot gotowy do startu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Browarek Camelot gotowy do startu

    Nadejszła wiekopomna chwiła...

    Chciałbym poinformować, że po 3 latach czajenia się, dziś - 16.11.2009 wystartował Browarek Camelot.

    Póki co to zainstalowano przywiezione kurierem tankofermentory
    Pierwsze warzenie nastąpi pewnikiem za tydzień.
    Postanowiłem mimo wszystko przejść kolejne stopnie wtajemniczenia i zacznę od 3 brewkitów. Jak nie teraz, to kiedy? Chce spróbować także tego, by mieć podstawę do ew. krytyki piw z gotowca.

    Jedno mnie zastanawia. 2 spośród tych piw to dolniaki (Koźlak i Lager), a dołączone drożdże są górnej fermentacji. Przynajmniej tak wynika z instrukcji (zakres temp. fermentacji to 18-24 stopnie), bo na saszetkach nic poza tajnym kodem, np. WEB, nie ma.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Do brewkitów zwykle dołączane są drożdże górnej fermentacji.
    Gratulacje
    Last edited by Maggyk; 2009-11-16, 19:53.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Czyli pozostaje mi albo szybko dokupić / pożyczyć drożdże dolnej fermentacji, albo pójść drogą wyznaczoną przez producenta i zrobić niby-Koźlaka i niby-Lagera? A specjalnie czekałem na chłody
      No nic, to w końcu tylko eksperymenty, na prawdziwe warzenie, zgodnie z kanonem, przyjdzie jeszcze czas.
      Last edited by Pendragon; 2009-11-16, 20:10.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        Czyli pozostaje mi albo szybko dokupić / pożyczyć drożdże dolnej fermentacji, albo pójść drogą wyznaczoną przez producenta i zrobić niby-Koźlaka i niby-Lagera? A specjalnie czekałem na chłody
        No nic, to w końcu tylko eksperymenty, na prawdziwe warzenie, zgodnie z kanonem, przyjdzie jeszcze czas.
        Powodzenia!
        I jakbyś miał jakieś pytania, to pytaj kolegów starszych... doświadczeniem
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          zrobić niby-Koźlaka

          a już tam niby.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Gratuluję trafnej decyzji!
            Moja pierwsza warka to był brewkitowy lager fermentowany górnymi z zestawu. Wyszło oczywiście górne, ale całkiem smaczne piwo.
            Decyzja należy do Ciebie, ale jeśli masz warunki, to dokupiłbym szybko dolne drożdże. najlepiej suche, nie pakuj się na początek w koszty płynnych.
            A jeśli sfermentujesz górnymi, to będziesz miał fajne jasne ale i holenderskiego górnego koźlaka

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #7
              Wykorzystam drożdże z puszki. W końcu po co je marnować.
              A to nie wiedziałem, że Holendrzy robią Koźlaka "górnego".

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Wykorzystam drożdże z puszki. W końcu po co je marnować.
                A to nie wiedziałem, że Holendrzy robią Koźlaka "górnego".
                Holendrzy po prostu dość swobodnie podchodzą do stylu koźlak. Przejrzyj dział Holandia, znajdziesz tam mnóstwo opisów "górnych" koźlaków. Przyznam, dobre są.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                  Holendrzy po prostu dość swobodnie podchodzą do stylu koźlak. Przejrzyj dział Holandia, znajdziesz tam mnóstwo opisów "górnych" koźlaków. Przyznam, dobre są.
                  Faktycznie, można by tam zajrzeć. Jakoś tak nie lubię i nie interesuje mnie piwna Holandia, z oczywistych względów Ale niedawno przeglądałem temat o tamtejszych konkursach koźlakowych, ale mi nie przyszło do głowy, że mogą tam być górniaki.
                  Ot nowe doświadczenie... No to już mi trochę lżej z powodu tych drożdzy

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakoś tak nie lubię i nie interesuje mnie piwna Holandia, z oczywistych względów

                    hehe, jakich to?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Gratulacje!
                      Dawaj górniaki, będzie pycha!

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        hehe, jakich to?
                        Wymieńmy tylko tego zielonego (c)H...

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                          Powodzenia!
                          I jakbyś miał jakieś pytania, to pytaj kolegów starszych... doświadczeniem
                          Nie zawaham się przez chwilę by zawracać głowę

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Nie patrz na całą Holandię przez pryzmat jednego brzydkiego słowa na H. Tam się mnóstwo fajnych piw robi.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wymieńmy tylko tego zielonego (c)H...


                              Nie kumam, o trawe chodzi?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X