Pierwsza waka - pierwsze problemy - pomocy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark333
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 20

    Pierwsza waka - pierwsze problemy - pomocy!

    PIERWSZA WARKA PIERWSZE PROBLEMY ''POMOCY''?????

    Witam wszystkich piwowarów Postanowiłem zrobić swoją pierwszą warke

    PILS
    3,3kg pilzneński
    0,3kg monachijski
    0,3kg Carapils

    Wyszło jakieś 21l około 13Blg drorzdze Saflager W 34/70 dodałem do 110ml wody o temperatuże 27 C
    I pozostawiłem na 45min co jakiś czas mieszając Po 45min dodałem do brzeczki o temp. 19C i wyniosłem
    do garażu o tep 12C I tu pojawia się mój problem mineło 24h a w fermentatorze cisza co jakieś 5minut 1bulknięcie
    Czy to normalne trzeba jeszcze poczekać czy coś z drorzdzami nietak Proszę O Radę FACHOWCÓW.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Na Twoje problemy to tylko nauczyciel nauczania początkowego. Bo warce i drożdżom raczej nic nie dolega.

    Comment

    • mark333
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.10
      • 20

      #3
      To znaczy oprócz ortografi wszystko w porządku?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Tak, wszystko w porządku. Oprócz tej temperatury rehydratacji drożdży - mogła by być nieco niższa - ale mieści się w normie.

        Jak "bulka" to już rozpoczęła się fermentacja, na pianę poczekaj - wyniosłeś od razu do chłodu - część piwowarów ( w tym ja) czeka, aż fermentacja ruszy w 20 stopniach i dopiero wtedy schładza. Z punktu widzenia teorii Twoje wykonanie jednak jest bardziej poprawne.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mark333
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.10
          • 20

          #5
          Dzięki wam za szybką odpowiedź Bo już myślałem że za pierwszym razem będzie klęska

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            te drożdże ciężko startują , chyba że zrobisz porządny starter
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Czytam temat: "mark33 ma problemy z pierwszą warka". Długo nie wiedziałem o co chodzi.

              Comment

              • mark333
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.10
                • 20

                #8
                Niepotrzebne były moje obawy ,dziś przelałem na cichą zeszło do 3blg. Fermentacja burzliwa przy piwie i winie chyba trochę się różni

                Comment

                • macas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 680

                  #9
                  wino się mniej pieni
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X