Wkońcu paczuszka trafiła do domciu. Na pierwszy raz chciałem zkorzystać z gotowców i wybur padł na Coopera Lager do tego zamówiłem 1 kg glukozy krystalicznej - Dextrose.
I tu własnie pojawił sie już pierwszy problem Paczka glukozy nie była taka jak na zdjęciach tylko glukoza była w przezroczystym woreczku z naklejką Glukoza - 1 kg +/- 5% Dystrybucja: Świat Piwa Domowego www.piwodomowe.pl Moim założęniem było dodanie 800g do fermentacji pierwszej i reszta do butelek. Z braku posiadania wagi wzorowałem się pojemnika z podziałkami wagowymi z „Biedronki”. Ku mojemu zdiwieniu okazało się, że w sumie na podziałkach wyszło ok. 1500g glukozy??? Idąc dalej tokiem błądzenia licząc, że te 1500g to 1000 g do przygotowania brzeczki piwnej odsypałem 1240 gram z podziałki, czyli faktyczne 800gram. Pozostała część pozostawiłem do drugiej fermentacji. Zamkniętą puszkę ekstraktu włożyłem na 15 minut do gorącej wody. W między czasie nastawiłem 20 litrów wody w celu przegotowania. Do 5 litrowego naczynia wsypałem 800g glukozy i zalałem 2 litrami wrzątkiem i wymieszałem. Następnie dodałem zawartość koncentratu i ponownie dokładnie wymieszałem. Roztwór po wystudzeniu przelałem do pojemnika fermentacyjnego i dolałem 20 l letniej wcześniej zagotowanej wody. Całość dokładnie wymieszałem. W celu pomiaru poziomu cukru odlałem do miarki trochę brzeczki i wystudziłem do 22℃. Pomiar ok. 10Blg. Na przyszłość wodę do przegotowania nastawić z 6 godz. wcześniej, bo bardzo powoli stygnie do temp. umożliwiającej dosypanie drożdży. Drożdże dosypałem przy temperaturze brzeczki 26℃ o godz 23.00. To na razie tyle ...
I tu własnie pojawił sie już pierwszy problem Paczka glukozy nie była taka jak na zdjęciach tylko glukoza była w przezroczystym woreczku z naklejką Glukoza - 1 kg +/- 5% Dystrybucja: Świat Piwa Domowego www.piwodomowe.pl Moim założęniem było dodanie 800g do fermentacji pierwszej i reszta do butelek. Z braku posiadania wagi wzorowałem się pojemnika z podziałkami wagowymi z „Biedronki”. Ku mojemu zdiwieniu okazało się, że w sumie na podziałkach wyszło ok. 1500g glukozy??? Idąc dalej tokiem błądzenia licząc, że te 1500g to 1000 g do przygotowania brzeczki piwnej odsypałem 1240 gram z podziałki, czyli faktyczne 800gram. Pozostała część pozostawiłem do drugiej fermentacji. Zamkniętą puszkę ekstraktu włożyłem na 15 minut do gorącej wody. W między czasie nastawiłem 20 litrów wody w celu przegotowania. Do 5 litrowego naczynia wsypałem 800g glukozy i zalałem 2 litrami wrzątkiem i wymieszałem. Następnie dodałem zawartość koncentratu i ponownie dokładnie wymieszałem. Roztwór po wystudzeniu przelałem do pojemnika fermentacyjnego i dolałem 20 l letniej wcześniej zagotowanej wody. Całość dokładnie wymieszałem. W celu pomiaru poziomu cukru odlałem do miarki trochę brzeczki i wystudziłem do 22℃. Pomiar ok. 10Blg. Na przyszłość wodę do przegotowania nastawić z 6 godz. wcześniej, bo bardzo powoli stygnie do temp. umożliwiającej dosypanie drożdży. Drożdże dosypałem przy temperaturze brzeczki 26℃ o godz 23.00. To na razie tyle ...
Comment