Mój pierwszy raz :) Cooper Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pnabzdyk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 35

    Mój pierwszy raz :) Cooper Lager

    Wkońcu paczuszka trafiła do domciu. Na pierwszy raz chciałem zkorzystać z gotowców i wybur padł na Coopera Lager do tego zamówiłem 1 kg glukozy krystalicznej - Dextrose.
    I tu własnie pojawił sie już pierwszy problem Paczka glukozy nie była taka jak na zdjęciach tylko glukoza była w przezroczystym woreczku z naklejką Glukoza - 1 kg +/- 5% Dystrybucja: Świat Piwa Domowego www.piwodomowe.pl Moim założęniem było dodanie 800g do fermentacji pierwszej i reszta do butelek. Z braku posiadania wagi wzorowałem się pojemnika z podziałkami wagowymi z „Biedronki”. Ku mojemu zdiwieniu okazało się, że w sumie na podziałkach wyszło ok. 1500g glukozy??? Idąc dalej tokiem błądzenia licząc, że te 1500g to 1000 g do przygotowania brzeczki piwnej odsypałem 1240 gram z podziałki, czyli faktyczne 800gram. Pozostała część pozostawiłem do drugiej fermentacji. Zamkniętą puszkę ekstraktu włożyłem na 15 minut do gorącej wody. W między czasie nastawiłem 20 litrów wody w celu przegotowania. Do 5 litrowego naczynia wsypałem 800g glukozy i zalałem 2 litrami wrzątkiem i wymieszałem. Następnie dodałem zawartość koncentratu i ponownie dokładnie wymieszałem. Roztwór po wystudzeniu przelałem do pojemnika fermentacyjnego i dolałem 20 l letniej wcześniej zagotowanej wody. Całość dokładnie wymieszałem. W celu pomiaru poziomu cukru odlałem do miarki trochę brzeczki i wystudziłem do 22℃. Pomiar ok. 10Blg. Na przyszłość wodę do przegotowania nastawić z 6 godz. wcześniej, bo bardzo powoli stygnie do temp. umożliwiającej dosypanie drożdży. Drożdże dosypałem przy temperaturze brzeczki 26℃ o godz 23.00. To na razie tyle ...
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Będzie dobrze. Uważaj tylko na higienę - łatwo zakazić...

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      W Biedronce widziałem tanie ścienne wagi elektroniczne. Chyba coś koło 40zł. Warto się zaopatrzyć.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • maroxan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 179

        #4
        Właśnie, w lidlu się pojawiają i w tesco są za 40zł elektroniczne.
        Na oko, to możesz ważyć wodę bo jej gęstość jest 1g/cm3.

        Ja robiąc piwo z puchy, podgrzałem sobie w dużym garnku wodę, potem dosypałem i dolałem zawartość, zagotowałem i szybko do wiadra.
        Zalewając b.zimną wodą, szybciej uzyskujesz pożądaną temperaturę i nie czekasz do 23ciej.

        Coś niskie to Blg masz... może dolałeś za dużo wody?


        Pozdrawiam
        Cogito ergo sum vampiras
        moje skromne warzenie
        ________________
        Nasze fotografie

        Comment

        • pnabzdyk
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.11
          • 35

          #5
          No i pierwszy raz stoi w miejscu. Jest godz 8.30 a w rurce fermentacyjnej ani drgnie. Otworzyłem wieko i sprawdziłem temp. 25 stopni. Na powierzchni śladowe ilości tak jakby drożdży. Co robić ??? Mam możliwość kupienia w bricomarche nowych drożdży bo widziałem że jakieś gorzelnicze są ale nie wiem jakie ... Help ???

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
            No i pierwszy raz stoi w miejscu. Jest godz 8.30 a w rurce fermentacyjnej ani drgnie. Otworzyłem wieko i sprawdziłem temp. 25 stopni. Na powierzchni śladowe ilości tak jakby drożdży. Co robić ??? Mam możliwość kupienia w bricomarche nowych drożdży bo widziałem że jakieś gorzelnicze są ale nie wiem jakie ... Help ???
            Nie panikuj!!
            Poczekaj jeszcze.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Gorzelnicze się nie nadają. Nic nie sprawdzaj bo zakazisz!
              Będzie dobrze - przecież już to mówiłem...

              Comment

              • pnabzdyk
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.11
                • 35

                #8
                To jaki jest czas startu drożdży??? Temperatura w pomieszczeniu jest na termometrze rtęciowym który jest położony na wieczku fermentacyjnym 24 stopni i lekko uchylone okno zeby się nie zrobiło za ciepło. Przy winkach przyzwyczaiłem się do drożdży aktywnych i rano zawsze juz pracują pełną parą a tu nic

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Drożdże najpierw muszą się rozmnożyć aby były widoczne efekty ich pracy.

                  Kolega ostatnio warzył lagera i po 2 dniach pojawiło się bulgotanie w rurce ale nie panikował.

                  Mnie fermentacja lagera ruszyła po 3 dniach (pojawiła się piana) ale starter zadałem do brzeczki o temp. 15 stopni, napowietrzyłem i od razu wstawiłem do lodówki.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Nie panikuj, żadnych gorzelniczych! Jesteś z Jelcza, to do Wrocka masz blisko, zatem wpadnij na Szkółkę Piwowarską - rzucisz wtedy puchy i weźmiesz się za warzenie ze słodu
                    Last edited by Marusia; 2009-11-25, 10:17.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • pnabzdyk
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.11
                      • 35

                      #11
                      Już się uspokoiłem po waszych postach i widzę, że w rurce powolutku poziom wody idzie do góry co zaczyna świadczyć o początku pracy drożdży. Co do zaproszenia na pokaz to dziekuję i przyjadę bo tematyka piwowarstwa bardzo mnie zaciekawiła i chciałbym podejść do tematu profesjonalnie.

                      Comment

                      • pnabzdyk
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.11
                        • 35

                        #12
                        Po 34 godzinach od dodania drożdży faktycznie jeszcze nie ma pracy w rurce fermentacyjnej. Poziom wody jest wypychamy w rurce ale jednak stoi w miejscu. Czop piany drożdżowej jest już na całej powierzchni brzeczki, spora ilość Szkoda, że pojemnik fermentacyjny jest biały i nic nie widać. Przy wyrobie win przynajmiej widać co sie tam wyprawia ...

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Pewnie masz nieszczelna pokrywę - CO2 ucieka "bokiem" a nie przez rurkę. Nie przejmuj się.

                          Comment

                          • pnabzdyk
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.11
                            • 35

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Pewnie masz nieszczelna pokrywę - CO2 ucieka "bokiem" a nie przez rurkę. Nie przejmuj się.
                            Właśnie o tym też myśle. Tym bardziej, że stojąc przy pojemniku fermentacyjnym czuć delikatny zapach drożdży. Jednym słowem nie ma to jak tradycyjne butle szklane a nie jakieś polastikowe fermentatory z przykrywką ... I teraz jak tu wiedzieć kiedy skończy sie fermentacja. Bedzie trzeba chyba 7 dnia sprawdzić poziom cukru ...

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pykanie w rurce nie nie jest wyznacznikiem końca fermentacji.
                              Ja nie używam rurek. Fermentuję praktycznie zawsze ~7 dni + ~14 dni cichej. W tym czasie każde normalne piwo w temperaturze 18-22*C "dofermentuje".

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X