Mój pierwszy raz :) Cooper Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pnabzdyk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 35

    #16
    Właśnie odnośnie fermentacji cichej. Wpierw zamierzałem po zakończeniu fermentacji burzliwej zlać od razu do butelek ale czytająć forum zastanawiam się nad zlaniem piwka na fermentację cichą. Teraz pytanie czy zlewać piwo przez kranik do garka i póżniej z powrotem wlać to przeczyszczonego zbiornika fermentacyjnego. Czy zlewać wężem. Z tąd następne pytanie czy ilość wolnej przestrzeni w zbiorniku nie wpływa negatywnie na piwo. Zbiornik mam 33l a będzei o k21 litrów piwa ??? Następne pytanie czy ktoś posiadał problem ze szczelnością tych fermentatorów czy jakoś je uszczelniacie ???

    Comment

    • toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
      Właśnie odnośnie fermentacji cichej. Wpierw zamierzałem po zakończeniu fermentacji burzliwej zlać od razu do butelek ale czytająć forum zastanawiam się nad zlaniem piwka na fermentację cichą. Teraz pytanie czy zlewać piwo przez kranik do garka i póżniej z powrotem wlać to przeczyszczonego zbiornika fermentacyjnego. Czy zlewać wężem. Z tąd następne pytanie czy ilość wolnej przestrzeni w zbiorniku nie wpływa negatywnie na piwo. Zbiornik mam 33l a będzei o k21 litrów piwa ??? Następne pytanie czy ktoś posiadał problem ze szczelnością tych fermentatorów czy jakoś je uszczelniacie ???
      Zrób cichą, tak chociaż z tydzień. Nie zlewaj przez kranik (na dnie fermentora będzie mnóstwo osadu, który może się podnieść przy otwarciu kranika), użyj wężyka. Nie mówiąc już o tym, że kranik by trzeba przed taką operacją porządnie zdezynfekować.
      Fermentory nie zawsze są super-szczelne, ale jakoś nie mam potrzeby ich uszczelniania i jak dotychczas nie dało to u mnie negatywnych skutków.

      Comment

      • pnabzdyk
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.11
        • 35

        #18
        Dzisiaj piwko zostało zlane do garnka w celu umycia fermentatora i wlane z powrotem na tygodniwą fermentację cichą. Pomiar Blg 2* Smakowo można by już wypić całe ale na przyszłość obowiązkowo cały kg glukozy bądź ekstrat słodu bo jednak te 800g to za mało. Waga kupiona tak więc będzie można dokładnie odmieżyć glukozę na fermentację w butelkach. Sprzęt się powoli zbiera tak wiec na jednym sie nie skończy

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #19
          Pierwsze piwo z puszki zrobiłem w balonie 34litrowym, była to pierwsza i ostatnia warka w pojemniku szklanym z wąską szyjką. Zero wygody i do tego ciężar, męczysz się podczas czyszczenia.
          Pojemnik fermentacyjny jest bezpieczny i daje Ci komfort, dzięki czemu masz ochotę na następne warzenie.

          Jeśli robisz z puszki to cichą fermentację możesz sobie odpuścić.
          Zlewaj i nie zapomnij o dodaniu surowca do refermentacji !
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • pnabzdyk
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.11
            • 35

            #20
            To zlewać piwo do butelek czy zostawić jeszcze ??? Bo widzę, że opinie są podzielone. Na razie stoi na cichej jeden dzień.

            Comment

            • Lagerik
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.11
              • 52

              #21
              Poczekaj jeszcze parę dni i dopiero do butelek.

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #22
                Masz dobrze odfermentowane piwko, jeśli ballingomierz dobrze wskazuje i spokojnie lejesz do butelek i kapslujesz.

                Możesz potrzymać na cichej, ale sporo ludzi uważa, że ona jest nie potrzebna przy piwie z puchy.

                Może wypowiedzą się inni i podzielą opinie.
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • pnabzdyk
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.11
                  • 35

                  #23
                  Dzisiaj piwo zostało przelane do butelek. Pomiar poniżej 2 Blg. Wyszło 22 x 0,9l petów. Moje kubki smakowe wyczuwają trochę za dużo goryczki. Zobaczymy jak będzie za 2 mc. Co do butelek petowych to może wygodne ale to raczej mój ostatni raz z ich wykorzystaniem. W tym mc będzie trzeba kupić kapslownicę oraz kapsle i załatwić skrzyneczki Następne będzie już zlewane do szklanych butelek. Z braku sprzętu wybor na drugą warkę padnie na gotowca, ale jeszcze nie wiem co ...

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Goryczka Ci osłabnie. Smacznego!

                    Comment

                    • raffsa
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.01
                      • 4

                      #25
                      ja już jestem na etapie testów pierwszej warki !! trochę czuć drożdżami ale dobre po kilku piwkach !! to sklepowe jakoś takie gorsze.
                      Zabieram się do kolejnej puchy i zastanawiam się bo chcę dodać glukozę tylko zastanawiam się czy do butelek przy rozlewie również dodać glukozę czy cukier żeby uniknąć posmaku drożdży.

                      Pozdrawiam
                      Raffsa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10785

                        #26
                        posmak drożdzy nie ma nic wspólnego z dodaniem cukru lub glukozy
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X