Pierwsze warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tmarek7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 4

    Pierwsze warzenie

    Dzisiaj zacząłem pierwsze warzenie, i mam problem dodałem drożdży i teraz się zastanawiam.Czy do brzeczki warzonej ze słodu trzeba dodawać cukier, czy wystarczy
    dodać go do butelek? Obawiam się, że może być za mało słodkie i drożdże nie wystartują.
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tmarek7 Wyświetlenie odpowiedzi
    Dzisiaj zacząłem pierwsze warzenie, i mam problem dodałem drożdży i teraz się zastanawiam.Czy do brzeczki warzonej ze słodu trzeba dodawać cukier, czy wystarczy
    dodać go do butelek? Obawiam się, że może być za mało słodkie i drożdże nie wystartują.
    Cukier dodajesz do refermentacji w butelkach.O drożdże się nie martw będą miały co jeść.Piwo warzyłeś z puszki czy z zacieraniem?
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 2007.05
      • 1501

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
      Cukier dodajesz do refermentacji w butelkach.O drożdże się nie martw będą miały co jeść.Piwo warzyłeś z puszki czy z zacieraniem?
      Sorry nie zauwarzyłem że warzyłeś z zacieraniem.Od razu widzę że puściłeś się na głę
      boką wodę ale gratuluję
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      • tmarek7
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.11
        • 4

        #4
        pierwsze warzenie

        Dzięki za zainteresowanie. Postanowiłem zacząć od zacierania. Warzyłem według artykułu zamieszczonego na forum. Mam drożdże dolnej fermentacji, i tutaj pytanie jaka powinna być
        temperatura nastawu aby drożdże wystartował? Mineło już 7 godzin iżadnej reakcji.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Spokojnie, zostaw, zaglądnij rano. Idź spać spokojnie.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            napisz w jaki sposób warzyłeś
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X