Człowiek znów się zestarzał... Wszystkiego naj naj wszystkim Piwowarom w 2010 roku.
Czas na podsumowanie 2009 roku. Co do piwka Coopers Beer, pomimo przetrzymania piwa dodatkowo o kolejne 2 dni i kolejne 4 na fermentacji cichej 29.12.09 pomiar 3,5 Blg. Stwierdziłem, że jak było tydzień temu tak jest dalej dlatego zlałem do butelek 0,5l dodając po 5g glukozy. W sumie wyszło 21,5 litra piwa. Podczas zlewania nie odbyło sie bez degustacji pierwszego piwa Cooper Lagera, które zostało zabutelkowane 8.12.09. Piwo zdecydowanie nabyło smaku. Początkowo ostra goryczka przy butelkowaniu teraz delikatniejsza, odrobina za mała ilośc gazu i bardzo szybko znikająca pianka. Jak na pierwszego gotowca jestem zadowolony
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
Comment