Coopers Wheat Beer

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pnabzdyk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 35

    Coopers Wheat Beer

    Pierwszy brewkit Cooper Lager siedzi już od tygodnia w buteleczkach w piwnicy w 16*C.
    Dzisiaj ruszyła fermentacja drugiego gotowca Wheat Beer. Tym razem zamiast glukozy wrzuciłem 1 kg Coopers Brew Enhancer 2. Po wystudzeniu do 24 *C pomiar 11Blg. Teraz pytanie do doświadczonych piwowarów. Po skończeniu fermentacji burzliwej zostawić tego pszeniczniaka na fermentacje cichą czy od razu do butelek ? Drugie pytanie gdzie we Wrocku można kupic z 200 gram Glukozy na refermentację ?
  • iggy_j
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 25

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Drugie pytanie gdzie we Wrocku można kupic z 200 gram Glukozy na refermentację ?
    Glukozę (bodajże Delecta) - można kupić w większości sklepów spożywczych (opakowania po 100 albo 200g - nie pamiętam dokładnie). Można też w niektórych aptekach.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Jak nie znajdziesz glukozy, dawaj śmiało zwykły cukier - nie poczujesz różnicy.
      Cichą w przypadku pszenicy (zwłaszcza gotowca) możesz sobie darować. Korzyści małe, a ryzyko zakażenia jednak wzrasta.

      Comment

      • maroxan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 179

        #4
        Zwyczajowo Delecta opakowania ma 100g, wystarczy Ci jedna paczka na 40 butelek <i nawet jeszcze zostanie>.
        Cogito ergo sum vampiras
        moje skromne warzenie
        ________________
        Nasze fotografie

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
          Zwyczajowo Delecta opakowania ma 100g, wystarczy Ci jedna paczka na 40 butelek <i nawet jeszcze zostanie>.
          Na pszenicę??? Ja daję 100g na 10l. I to można więcej...

          Comment

          • pnabzdyk
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.11
            • 35

            #6
            No właśnie też uważam, że 100g to za mało skoro bedzie ok 22l piwa a na 0,5l daje się 4g na refermentację. Czyli na całość nie mniej niż 176g.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Pamiętaj, że pszenica powinna być lepiej gazowana niż większość innych gatunków.

              Comment

              • lisiewski
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 459

                #8
                Mam zamiar wkrótce uważyć pierwsze piwo na bazie tego brewkit'a. Mam do tego, podobnie jak kolega wyżej, 1 kg Coopers Brew Enhancer 2. Pytanie do pnabzdyka: ile wody użyłeś ostatecznie do tego piwa?

                Comment

                • pnabzdyk
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.11
                  • 35

                  #9
                  Użyłem w sumie 22 litry. Z tego 15 litrów wody z Biedronki ng 3x5l reszta gotowana kranówa.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pnabzdyk Wyświetlenie odpowiedzi
                    Użyłem w sumie 22 litry. Z tego 15 litrów wody z Biedronki ng 3x5l reszta gotowana kranówa.
                    Jeżeli otrzymałeś 22l, to użyłeś więcej - sporo zostaje w wysłodzinach.

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeżeli otrzymałeś 22l, to użyłeś więcej - sporo zostaje w wysłodzinach.
                      Seta pobudka - wysłodziny w Coopersie?
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                        Seta pobudka - wysłodziny w Coopersie?
                        Szit! Jeszcze kawy nie piłem, a wczoraj "spotkałem się z kolegą, bo kolega jest od tego"...
                        Zbanuj mnie, bij mnie Madżiku!...
                        ...
                        Idę na tą kawę...

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                          Seta pobudka - wysłodziny w Coopersie?
                          No no, jak dla mnie przebój
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • pnabzdyk
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.11
                            • 35

                            #14
                            A już chciałem do kibla wylać

                            Comment

                            • pnabzdyk
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.11
                              • 35

                              #15
                              Dzisiaj 7 dzień fermentacji Coopers Wheat Beer i pomiar 3,5 Blg. Zostawić jeszcze na 2-3 dni czy zlać na tydzień na fermentację cichą czy rozlewać do butelek ???

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X