Jak to Janusz zaczął piwo warzyć...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mj_p
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.12
    • 86

    #76
    Warka nr 5 (Marcowe) - fermentacja

    Być może wczoraj zbyt panikowałem: dziś gdy tylko wstałem ruszyłem do kuchni i miła wiadomość - drożdże ruszyły

    Nauczka jednak pozostała - trzeba bardziej uważać a na pewno pomoże mi w tym... mniej w czasie warzenia (przynajmniej dla takiego nowicjusza jak ja) bo głupi błąd może zaprzepaścić cały dzień pracy.

    Ale muszę przyznać, że tym razem całe warzenie trwało 6 godzin i było to najkrótsze w mojej krótkiej karierze (dotychczas musiałem rezerwować ok 8). Co prawda wynika to trochę z przepisu, ale troszkę nabieram wprawy

    Zaraz odstawiam fermentor do piwnicy (do temperatury ok 9*C)
    Janusz

    Januszowy Browar

    Comment

    • mj_p
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.12
      • 86

      #77
      Warka nr 2 - degustacja

      Przenosząc najnowszą warkę do piwnicy wziąłem sobie buteleczkę mojego pierwszego piwa zacieranego. Było to coś bardzo prostego jeśli chodzi o przepis: tylko słód pilzneński + chmiel goryczkowy (rozlewane do butelek 31 stycznia).

      W załączeniu wygląd tego kufelka.
      Otworzyłem butelkę z bardzo lekkim pssyk. Jak widać, pojawiła się piana (która - niestety - szybko znikła, być może to wina temperatury - to piwo miało ok 9*C), na ściance kufelka widać bąbelki gazu.

      W smaku... wyraźna świeżość i goryczka (nawet żonka, która kiedyś oceniła je jako "sama gorycz" powiedziała dziś "bardzo dobre, orzeźwiające i dobrze gaszące pragnienie"

      Taka ocena bardzo mnie motywuje do kolejnej warki...
      Attached Files
      Janusz

      Januszowy Browar

      Comment

      • mj_p
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.12
        • 86

        #78
        Warka nr 5 (Marcowe) - poszła na cichą

        Właśnie przelałem swoje Marcowe na cichą. Niestety, w drodze do piwnicy stłukłem areometr stąd nic nie wiem, na ile odfermentowało - zobaczymy za ok 2 tyg (teraz pilny temat to zakup sprzętu bo z tydzień trzeba coś zacząć).

        Z niepokojem patrzę za okno: temperatura 12-13*C. Na razie w piwnicy na fermentorze termometr wskazywał 11-12*. Wg. przepisu na burzliwą jest to ok ale przepis zaleca cichą w niższej (i skąd ją wziąć ).
        Na razie nie otwieram żadnych okienek w piwnicy (jest tam trochę chłodniej niż na zewnątrz), trochę liczę, że ten wyskok temperaturowy jest tylko na chwilę (gdy się ochłodzi - schłodzę jeszcze tę piwnicę i będzie ok).. Zobaczymy.
        Janusz

        Januszowy Browar

        Comment

        • mj_p
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.12
          • 86

          #79
          Warka nr 4 (pszeniczne) - degustacja

          W piątek przyjechała do nas teściowa więc zaczęliśmy poważną degustację tej warki. Właściwie to dobrze, bo pszeniczne warzyłem właśnie pod kątem takich imprez.

          Wszyscy i chwalili , ja niestety musiałem obejść się na razie smakiem bo lekkie przeziębienie i antybiotyczki ale wierzę im, że jest dobre. Sam posmakuję za tydzień.
          Janusz

          Januszowy Browar

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p Wyświetlenie odpowiedzi
            Z niepokojem patrzę za okno: temperatura 12-13*C. Na razie w piwnicy na fermentorze termometr wskazywał 11-12*. Wg. przepisu na burzliwą jest to ok ale przepis zaleca cichą w niższej (i skąd ją wziąć )..
            Niestety, jest to bolączka większości piwowarów domowych. Nie przejmuj się, najwyżej wyjdzie dolniaczek lekko estrowy - i tak będzie pyszny
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #81
              A widzę, że Marusia to żółtodziobów piwowarskich chętnie "podpuszcza" na te estrowe smaczki w dolniakach

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                A widzę, że Marusia to żółtodziobów piwowarskich chętnie "podpuszcza" na te estrowe smaczki w dolniakach
                W jakim sensie podpuszczam? Widzę, że w cudzysłowiu, ale i tak nie kaman
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  W jakim sensie podpuszczam? Widzę, że w cudzysłowiu, ale i tak nie kaman
                  He, he
                  w takim, że mi też pomagałaś podjąć decyzję o fermentowaniu dolniakami w ciut wyższych temperaturach. Stąd moja zcudzysłowiona sugestia

                  Comment

                  • mj_p
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.12
                    • 86

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    mi też pomagałaś podjąć decyzję o fermentowaniu dolniakami w ciut wyższych temperaturach
                    i co wyszło?


                    A na marginesie - u mnie na szczęście temperatury na zewnątrz spadły co 0-3* - otworzyłem okienko w piwnicy i się cieszę
                    Janusz

                    Januszowy Browar

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      He, he
                      w takim, że mi też pomagałaś podjąć decyzję o fermentowaniu dolniakami w ciut wyższych temperaturach. Stąd moja zcudzysłowiona sugestia
                      No bo nic złego się nie stanie, po prostu będzie piwo z lekką nutką estrową. Przecież nie musi być "zgodne ze stylem", tylko smaczne, a przede wszystkim - WŁASNE
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #86
                        Ech i tak zrejterowałem i pomysł na marcowe w 16*C przerodził się w belgijskie specjality ale. Mimo własciwej temperatury też pewnie będzie nie do końca zgodne ze stylem

                        Comment

                        • mj_p
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.12
                          • 86

                          #87
                          nastał kolejny dzień warzenia.

                          Miał być ciemny pszeniczniak....

                          Niestety, w domu goście, dużo szumu, dyskusji i wsypałem słód do wrzątku . Zorientowałem się dopiero po paru minutach gdy nad zacierem zaczęła zbierać się silna piana.

                          Już nie szukałem ratunku (choć chyba nic by nie wyszło z tego zacieru ) i wszystko poszło w kanał

                          Teraz uruchamiam plan B: Dry Stout o czym za chwilę
                          Last edited by mj_p; 2010-03-27, 11:49.
                          Janusz

                          Januszowy Browar

                          Comment

                          • mj_p
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.12
                            • 86

                            #88
                            Warka nr 6 - Dry Stout (warzenie)

                            dość niespodziewanie wyszukałem w swoich zapasach zestaw Dry Stout (dobrze mieć ten zapas), wg. CP:

                            Skład
                            Słody:
                            - pilzneński 3 kg
                            - monachijski 1 kg
                            - barwiący 0,25 kg
                            - Jęczmień palony 0,3 kg
                            Chmiel: Marynka (granulat) 40 g
                            Drożdże: Safale S-04

                            Planowany sposób warzenia:
                            Zacieranie: infuzyjne - 61*C 45', 72* 15', 78*
                            Chmielenie: 60' (chmiel dodany od początku)
                            Janusz

                            Januszowy Browar

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p Wyświetlenie odpowiedzi

                              Niestety, w domu goście, dużo szumu, dyskusji i wsypałem słód do wrzątku .
                              No nieźle Słusznie zrobiłeś, że wylałeś, enzymy padły
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #90
                                Nie ma w Was duszy eksperymentatora...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X