Początkujący

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • melion
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.12
    • 6

    #1

    Początkujący

    Witam

    Jestem początkujący w temacie warzenia piwa. Dostałem na Święta zestaw i gotowca. Zrobiłem dokładnie jak było opisane. Mam fermentator z kranikiem a w nim od ośmiu dni brzęczek, który wprawdzie bardzo rzadko , ale jeszcze pracuje. Czy już ściągać do butelek ? Czy kranikiem, czy wężykiem? Jeszcze jedno, jak przed chwilą przestawiałem pojemnik to po naciśnięciu pokrywy, przez rurkę wydobyło się dużo gazu
    Proszę o pomoc
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    A po co wkładałeś tam ten brzęczek? Czy chodzi o brzęczyk?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • melion
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.12
      • 6

      #3
      Jasne, że o brzęczyk, ano taki ze mnie jeszcze browarnik

      Comment

      • melion
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.12
        • 6

        #4
        Raczej brzeczka

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Możesz butelkować. Pamiętaj dodać cukier do butelek (bez niego nie będzie gazu).
          Użyj raczej kranika.

          Comment

          • melion
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.12
            • 6

            #6
            Dziękuję.
            1) Wczoraj rozlałem do plastikowych butelek. Chyba normalną rzeczą jest, że butelki zrobiły się dzisiaj twardsze, ale czy nie będzie później jakiś fajerwerków ? Jak poznać, czy poszło coś nie tak, żeby w porę temu zapobiec?
            2) Czy konieczne jest przeniesienie po kilku dniach butelek do chłodnego miejsca, czy mogą zostać, powiedzmy na 2 miesiące w temperaturze 23 stopni?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              1. Odkręć nieco jedną z nakrętek tej twardej butelki. Jeśli zrobi się małe psssyt to ok, jeśli gejzer to popuszczaj gaz ze wszystkich. Nawet jeśli będzie tylko "psyt" za tydzień sprawdź je jeszcze raz, bo coś szybko Ci stwardniały...
              2. Jeśli pety są przeźroczyste to tylko ciemna piwnica. Generalnie niższe temperatury leżakowania sprzyjają wydłużeniu przydatności do spożycia. Ja bym nie ryzykował.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-01-04, 11:11.

              Comment

              • melion
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.12
                • 6

                #8
                Dziękuje Seta

                Comment

                • macas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 682

                  #9
                  najważniejsze bez paniki
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  • melion
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.12
                    • 6

                    #10
                    Wszystko poszło OK. Piwo pycha, każdy kto próbował był zachwycony. Już nie ma, robię następne:stout

                    Comment

                    • mj_p
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.12
                      • 86

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika melion
                      Wszystko poszło OK. Piwo pycha (...) Już nie ma (...)

                      Ja również zacząłem zaraz po świętach ale u mnie jeszcze prawie jedna skrzyneczka została z tej pierwszej warki. Dotychczas sądziłem, że dość szybko zabieram się za to piwko ale teraz pozbyłem się kompleksów
                      Janusz

                      Januszowy Browar

                      Comment

                      • sharp
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.02
                        • 8

                        #12
                        ja mam pytanie gdyż robię swoje pierwsze piwko, fermentacja odbywa się w balonie na wino; gdy się skończy mam zlać wężykiem delikatnie aby osad pozostal, czy też mogę wymieszaći wszystko pozlewać do butelek?

                        Comment

                        • noodles
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.09
                          • 700

                          #13
                          Jeśli napiszesz coś więcej o tym piwie i recepturze to ktoś ci pomoże, jeśli nie napiszesz to pytanie kieruj na forum www.wróżka.pl.
                          Moja kolekcja podstawek

                          Comment

                          • sharp
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.02
                            • 8

                            #14
                            a więc moje pierwsze piwko z koncentratu Coopers, dokładnie bitter; w piątek przygotowałem brzeczke(2 litry wody kilo cukru, słod z puszki), poczym wszystkowraz z drożdzami zalałme do gąsiora po winie, zakorkowalem, rurka na maszt i fermentuje; niestety, puszke zakupilem w tesco, w domu skapnąłem sięiż brakuje instrukcji i drożdzy które powinny być pod wieczkiem(nie było), drożdze mi dali, ale instrukcji juz nie ; brzeczka fermentuje od soboty rano 3.00 ; z rożnych żródeł co wyczytałem, dobrze jest pozostawić na 7 dni, aż zakończy się fermentacja; i teraz zlewanie: czy zlać wszystko do butelek, wraz z osadem, czy też spuścic delikatnie wężykiem, aby nie pobrać osadu, nie mam miernika cukru, czy wystarczy jak owe 7 dni? mam nadzieję ze w miare to opisalem

                            Comment

                            • jaozyrys
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 154

                              #15
                              rozlewasz do butelek bez osadu, za to dodajesz ok. 3g glukozy na butelkę (może być zwykły cukier)

                              ALE...
                              puszka 1,7kg + cukier na 2 litry? Przecież to musi mieć absurdalnie dużą gęstość! i drożdże jak gdyby nigdy nic podjęły pracę... coś tu nie gra

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                dadek
                                Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                2025-02-12, 02:28
                              • TommyCollins
                                Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
                                TommyCollins
                                Witam!
                                Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
                                2024-05-15, 15:56
                              • grodek
                                Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                grodek
                                Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                - śrutownik stołowy 200 zł
                                - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                2024-03-10, 19:01
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • Javox
                                Kácov, Hubertus Tři Sestry
                                Javox
                                Světlý ležák z ekstraktem 12*, alko 4.8%.
                                Chmiele - Żatecky i Kazbek.

                                Tři Sestry to czeski zespół początkujący w połowie lat 80-ych. Klimaty wesołej, rockowej piwnej hospody

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - sporo.
                                ...
                                2023-07-30, 15:42
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...