nie załamujcie mnie; nie miałem instrukcji , tak gdzies czytajac fora pisalo kg cukru; oj, nie wiem co z tego wyjdzie, to w takim razie fermentacja skończy sie po 7 dniach? czy dluzej potrawa, ; chyba sie załąmie, za zainwestowanąkase 2 zgrzewki juz dawno bym wypił.. eh,,
Początkujący
Collapse
X
-
zaraz pewnie dostanane bana, za podpiecie się pod nie swój post ;
zle to wszystko napisalem: słód (puszka)+ kg cukru rozpuscilem w 2 litrach wody, i delikatnie pogotowalem, nastepnie troszke ochłodziłem, i zmieszałem z 20 litrami czystej przegotowanej wody, potem drożdzei w balon; o tak to dokładnie wyglądalo; panowie, wszelkie sugestie, uwagi bardzo prosze, nie dosyc ze pierwszy raz , t ojeszcze po omacku to robie:d; jezeli wyjdzie z tego jakies piwko, będe probowal calkowicie ze swoich skladnikow, tak ze prosze o wasze opienie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sharp Wyświetlenie odpowiedziwitam, fermentacja przebiega dokładnie 5 dzien; nie ma żadnej piany, ale z rurki idą z czestotliwością ok co 10 sekund, czy to nie za czesto? moze przeniesc calosc do chlodniejszego miejsca, jak myslicie kiedy mozna zlewac?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sharp Wyświetlenie odpowiedzijak myslicie kiedy mozna zlewac?
Comment
-
-
moze panikuje, ale jest to moja pierwsza warka, dlatego pytam co i jak, bo nigdy tego nie robiłem; temperatura jest ok, byc moze nawet za dobra, balon stoi w pomieszczeniu gdzie pali się w piecu kuchennym, ale jezeli by byla za duza fermentacja przeciez by nie ruszyla, martwi mnie to zbyt czeste bulgotanie, sproboje dzis otworzyc balon i sprawdze czy moze nie ma zadatków wina, , panowie, prosze o szczegóły, przy jakiej czestotliwości bulgotania moge zlewac, no niemam tego miernika cukru, i mnie to wkurza, chyba pojade i kupie; bardzo was proszę o rady które mnie doprowadzą do koNca
Comment
-
-
Co to znaczy temperatura "za dobra"?? Jeżeli w pomieszczeniu jest za ciepło to źle. Drożdże mogą nie tylko zdechnąć ale i zmutować - wtedy zrobisz ocet, a nie piwo...
Jeśli warunki fermentacji są zgodne z wymaganiami producenta drożdży zlewać na cichą możesz po ok tygodniu. Powinieneś zmierzyć wcześniej blg (przy 1kg cukru powinno zejść do ~2). Nie masz tam jakiejś instrukcji z tą puszką?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sharp Wyświetlenie odpowiedzino niemam tego miernika cukru, i mnie to wkurza, chyba pojade i kupie; bardzo was proszę o rady które mnie doprowadzą do koNca
Comment
-
-
a więc tak, nie dorwałem dzis arometru, znalazlem miernik do wina i alkomierz ,ale to nei to; pol dnia rzeszów zjezdzilem; nie wiem gdzie to kupic, na alegor przesylka 2x drozej wynosi niz zam miernik; zdjąlem korek i sprawdzilem co w balonie, ma to smak niby piwa, delikatna goryczka, ale troszke tak jakby winkem podchodzi, jak widze po przeczytaniu kilku rzeczy na forum , coze to wynikac z mycia sprzętu, ale .. trudno, jak zacznie znowu pracowac , sprawdze bulgotanie, jutro, ew sobota zabieram sie za butelkowanie; i to bedzie ostatnia puszka; nastepne piwko bedzie tylko z własnych skladników; nakierujcie mnie na miejsce na forum gdzie proste piwko , od a do z jest opisane
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sharp Wyświetlenie odpowiedzitrudno, jak zacznie znowu pracowac , sprawdze bulgotanie, jutro, ew sobota zabieram sie za butelkowanie; i to bedzie ostatnia puszka; nastepne piwko bedzie tylko z własnych skladników; nakierujcie mnie na miejsce na forum gdzie proste piwko , od a do z jest opisane
Wszystkie potrzebne informacje są na tym forum. Trzeba tylko poszukać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sharpa więc tak, nie dorwałem dzis arometru, znalazlem miernik do wina i alkomierz ,ale to nei to; pol dnia rzeszów zjezdzilem; nie wiem gdzie to kupic, na alegor przesylka 2x drozej wynosi niz zam miernik; zdjąlem korek i sprawdzilem co w balonie, ma to smak niby piwa, delikatna goryczka, ale troszke tak jakby winkem podchodzi, jak widze po przeczytaniu kilku rzeczy na forum , coze to wynikac z mycia sprzętu, ale .. trudno, jak zacznie znowu pracowac , sprawdze bulgotanie, jutro, ew sobota zabieram sie za butelkowanie; i to bedzie ostatnia puszka; nastepne piwko bedzie tylko z własnych skladników; nakierujcie mnie na miejsce na forum gdzie proste piwko , od a do z jest opisane
Na tym forum piszemy po polsku. Włącz sobie polską klawiaturę, albo sprawdź czy poprawnie działa Tobie prawy klawisz "alt". Przed zamieszczeniem zawsze można sprawdzić na podglądzie czy nie ma błędów. Forma korespondencji odzwierciedla stopień poważania, jakim obdarza się adresata.
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziProśba.
Na tym forum piszemy po polsku. Włącz sobie polską klawiaturę, albo sprawdź czy poprawnie działa Tobie prawy klawisz "alt". Przed zamieszczeniem zawsze można sprawdzić na podglądzie czy nie ma błędów. Forma korespondencji odzwierciedla stopień poważania, jakim obdarza się adresata.
Pozdrawiam.
Comment
-
Comment