nie załamujcie mnie; nie miałem instrukcji , tak gdzies czytajac fora pisalo kg cukru; oj, nie wiem co z tego wyjdzie, to w takim razie fermentacja skończy sie po 7 dniach? czy dluzej potrawa, ; chyba sie załąmie, za zainwestowanąkase 2 zgrzewki juz dawno bym wypił.. eh,,
Początkujący
Collapse
X
-
zaraz pewnie dostanane bana, za podpiecie się pod nie swój post;
zle to wszystko napisalem: słód (puszka)+ kg cukru rozpuscilem w 2 litrach wody, i delikatnie pogotowalem, nastepnie troszke ochłodziłem, i zmieszałem z 20 litrami czystej przegotowanej wody, potem drożdzei w balon; o tak to dokładnie wyglądalo; panowie, wszelkie sugestie, uwagi bardzo prosze, nie dosyc ze pierwszy raz , t ojeszcze po omacku to robie:d; jezeli wyjdzie z tego jakies piwko, będe probowal calkowicie ze swoich skladnikow, tak ze prosze o wasze opienieComment
-
.Jaka jest temp fermentacji ?
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
moze panikuje, ale jest to moja pierwsza warka, dlatego pytam co i jak, bo nigdy tego nie robiłem; temperatura jest ok, byc moze nawet za dobra, balon stoi w pomieszczeniu gdzie pali się w piecu kuchennym, ale jezeli by byla za duza fermentacja przeciez by nie ruszyla, martwi mnie to zbyt czeste bulgotanie, sproboje dzis otworzyc balon i sprawdze czy moze nie ma zadatków wina, , panowie, prosze o szczegóły, przy jakiej czestotliwości bulgotania moge zlewac, no niemam tego miernika cukru, i mnie to wkurza, chyba pojade i kupie; bardzo was proszę o rady które mnie doprowadzą do koNcaComment
-
Co to znaczy temperatura "za dobra"??Jeżeli w pomieszczeniu jest za ciepło to źle. Drożdże mogą nie tylko zdechnąć ale i zmutować - wtedy zrobisz ocet, a nie piwo...
Jeśli warunki fermentacji są zgodne z wymaganiami producenta drożdży zlewać na cichą możesz po ok tygodniu. Powinieneś zmierzyć wcześniej blg (przy 1kg cukru powinno zejść do ~2). Nie masz tam jakiejś instrukcji z tą puszką?Comment
-
Jeszcze bardziej będziesz się wkurzał jak rozlejesz do butelek niedofermentowane piwo (co przy twojej niecierpliwości jest prawdopodobne) i zafundujesz sobie serię eksplozji.Comment
-
a więc tak, nie dorwałem dzis arometru, znalazlem miernik do wina i alkomierz ,ale to nei to; pol dnia rzeszów zjezdzilem; nie wiem gdzie to kupic, na alegor przesylka 2x drozej wynosi niz zam miernik; zdjąlem korek i sprawdzilem co w balonie, ma to smak niby piwa, delikatna goryczka, ale troszke tak jakby winkem podchodzi, jak widze po przeczytaniu kilku rzeczy na forum , coze to wynikac z mycia sprzętu, ale .. trudno, jak zacznie znowu pracowac , sprawdze bulgotanie, jutro, ew sobota zabieram sie za butelkowanie; i to bedzie ostatnia puszka; nastepne piwko bedzie tylko z własnych skladników; nakierujcie mnie na miejsce na forum gdzie proste piwko , od a do z jest opisane
Comment
-
trudno, jak zacznie znowu pracowac , sprawdze bulgotanie, jutro, ew sobota zabieram sie za butelkowanie; i to bedzie ostatnia puszka; nastepne piwko bedzie tylko z własnych skladników; nakierujcie mnie na miejsce na forum gdzie proste piwko , od a do z jest opisane
Wszystkie potrzebne informacje są na tym forum. Trzeba tylko poszukać.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sharpa więc tak, nie dorwałem dzis arometru, znalazlem miernik do wina i alkomierz ,ale to nei to; pol dnia rzeszów zjezdzilem; nie wiem gdzie to kupic, na alegor przesylka 2x drozej wynosi niz zam miernik; zdjąlem korek i sprawdzilem co w balonie, ma to smak niby piwa, delikatna goryczka, ale troszke tak jakby winkem podchodzi, jak widze po przeczytaniu kilku rzeczy na forum , coze to wynikac z mycia sprzętu, ale .. trudno, jak zacznie znowu pracowac , sprawdze bulgotanie, jutro, ew sobota zabieram sie za butelkowanie; i to bedzie ostatnia puszka; nastepne piwko bedzie tylko z własnych skladników; nakierujcie mnie na miejsce na forum gdzie proste piwko , od a do z jest opisane
Na tym forum piszemy po polsku. Włącz sobie polską klawiaturę, albo sprawdź czy poprawnie działa Tobie prawy klawisz "alt". Przed zamieszczeniem zawsze można sprawdzić na podglądzie czy nie ma błędów. Forma korespondencji odzwierciedla stopień poważania, jakim obdarza się adresata.
Pozdrawiam.Comment
-
Prośba.
Na tym forum piszemy po polsku. Włącz sobie polską klawiaturę, albo sprawdź czy poprawnie działa Tobie prawy klawisz "alt". Przed zamieszczeniem zawsze można sprawdzić na podglądzie czy nie ma błędów. Forma korespondencji odzwierciedla stopień poważania, jakim obdarza się adresata.
Pozdrawiam.Comment
Related Topics
Collapse
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Witam!
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...-
Channel: Sprzęt
-
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Světlý ležák z ekstraktem 12*, alko 4.8%.
Chmiele - Żatecky i Kazbek.
Tři Sestry to czeski zespół początkujący w połowie lat 80-ych. Klimaty wesołej, rockowej piwnej hospody
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
...-
Channel: Czechy
2023-07-30, 15:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment