Wyszło dokładnie 16 l - dolałem trochę wody - niecały litr, także blg na pewno zeszło poniżej 12. Zadane drożdżami.
Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
Warka 7 - Weizen
Korzystając z wolnego dnia popełniłem dzisiaj kolejną warkę.
Skład
*Pilzneński BIO 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 2,5 kg
*Pszeniczny Jasny 3 EBC Weyermann - 2 kg
*Hallertau Hersbrucker ok 10 gram - szyszki
*Hallertau Spalt Select ok 10 gram - szyszki
*Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat
Zacieranie
*46-45°C - pszeniczny 7l wody - 15 minut
dosypany pilzneński i dolane 6L wrzątku
*temperatura podniesiona do 65°C - odebrane ok 1/3 do dekokcji
Dekokt
*72°C - 10 minut
*100°C - 15 minut
Zwrot dekoktu
*temperatura podniesiona do 72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem 21l wody.
Filtracja bezproblemowa - całość z ułożeniem młóta, wysładzaniem i filtrowaniem zamknęła się w 60 minutach.
Gotowanie 65 minut
Blg przed gotowaniem 8,7.
W 5 minucie gotowania cały chmiel.
Wyszło 26,5 litra 11,5 blg. Przed chwilą zadane drożdżami.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Warka 7 - Weizen
Pora nadrobić zaległości, przez około miesiąc miałem niesprawny komp .
Warka 7 rozlana 17.04.2010 r. - piwo zeszło do 2 blg. Wyszło coś koło 50 butelek 0,5 litra, w dużej części tych butelek już nie ma. Piwo smakuje wyśmienicie .Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Warka 8 - Weizenbock
Warka popełniona 17.04.2010 r. Rozlana po burzliwej tydzień później tj. 24.04.2010 r.
Skład
*Monachijski 15 EBC - Castle Malting 3 kg
*Pszeniczny ciemny 15 EBC Weyermann - 3 kg
*Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC - Weyermann 0,1 kg
*Hallertau Hersbrucker ok 10 gram - szyszki
*Hallertau Spalt Select ok 10 gram - szyszki
*Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat
Zacieranie - Nastaw 15l wody temp. 53°C
*48°C - 15 minut
*temperatura podniesiona do 63°C - odebrane gęstego ok 1/4 do dekokcji
Dekokt
*72°C - 10 minut
*100°C - 15 minut
Zwrot dekoktu
*temperatura podniesiona do 72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem 15l wody.
Gotowanie 70 minut
W 5 minucie gotowania cały chmiel.
Po wystudzeniu zadane gęstwą z poprzedniej warki(16 blg), tydzień na burzliwej, rozlane do butelek(ok 5-6 blg).
Po rozlaniu wyszło 19 litrów.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Warka 9 - Karmelowe zbożowe
Warka 9 - trochę taka wariacja ze słodami .
Warka popełniona 01.05.2010 r. Rozlana po burzliwej tydzień później tj. 08.05.2010 r.
Skład
*Monachijski 25 EBC - Castle Malting 1 kg
*Pszeniczny Jasny 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 1,5 kg
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1,5 kg
*Żytni 3-8 EBC - Weyermann - 0,48 kg
*Żytni karmelowy 150-200 EBC - Weyerman 0,5 kg
*Biscuit 50 EBC - Brewferm - 0,5 kg
*Hallertau Hersbrucker ok 20 gram - szyszki
*Hallertau Spalt Select ok 20 gram - szyszki
*Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat
Zacieranie - Nastaw 17l wody temp. 53°C
*48°C - 15 minut
*62°C - 30 minut
*72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem 18l wody.
Gotowanie 70 minut
W 5 minucie gotowania chmiel Spalt select.
15 minut przed końcem Hersbrucker.
Po wystudzeniu zadane gęstwą z poprzedniej warki(10,5 blg), tydzień na burzliwej, rozlane do butelek.
Po rozlaniu wyszło 25 litrów. Piwo ma piękną miedzianą barwę, co do smaku spodziewałem się trochę innego, ale jest ok. Z czasem może będzie lepszy.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedziWarka popełniona 01.05.2010 r. Rozlana po burzliwej tydzień później tj. 08.05.2010 r."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Warka 10 - Pszeniczne miodowe
Warka popełniona w niedzielę.
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 3 kg
*Pszenica niesłodowana - 2,1 kg
*Hallertau Hersbrucker 34 gram - szyszki
*Hallertau Spalt Select 34 gram - szyszki
*Miód gryczany naturalny - 700 gram
*Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat
Zacieranie
Pszenicę przed zacieraniem skleikowałem w 8 litrach wody:
*46°C - 15 minut
*62°C - 15 minut
*100°C - 20 minut
Dolane 9 Litrów wody(wsypany pilzneński):
*62°C - 15 minut
*72°C - 40 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem 22l wody.
Gotowanie 65 minut
W 5 minucie gotowania chmiel Spalt select.
15 minut przed końcem Hersbrucker.
Miód całość dodana po "zamknięciu" płomienia.
Zadane gęstwą z poprzedniej warki. Wyszło 25 litrów 11 blg.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
Comment