Warka 11 - Tripel
Nowy sezon czas zacząć!
Wczoraj popełniłem 11 warkę - tripelek . Niestety chmielu użyłem jakiego użyłem - w danej chwili tylko ten miałem do dyspozycji.
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 6 kg
*Monachijski 25 EBC - Castle Malting 1 kg
*Carabelge 30-35 EBC Weyermann 0,5 kg
*Pszenica niesłodowana - 0,5 kg
*Hallertau Spalt Select 13 gram - szyszki
*Saaz 50 gram - szyszki
*kolendra 15 gram
*Cukier 0,25 kg
*Cukier kandyzowany bursztynowy 0,5 kg
*Wyeast 3787 Trappist High Gravity
Zacieranie
Nastaw ok 22l wody.
*62°C - 30 minut
*72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 20l wody.
Gotowanie 65 minut:
5 minuta chmiel Spalt select,
15 minuta połowa chmielu Saaz,
30 minuta kolendra,
40 minuta cukier,
50 minuta druga połowa chmielu Saaz.
Zadane drożdżami bez startera - o dziwo ruszyły bez najmniejszego problemu, dzisiaj jest już piękna czapa piany . Wyszło 27 litrów 18 blg.
__________________
Nowy sezon czas zacząć!
Wczoraj popełniłem 11 warkę - tripelek . Niestety chmielu użyłem jakiego użyłem - w danej chwili tylko ten miałem do dyspozycji.
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 6 kg
*Monachijski 25 EBC - Castle Malting 1 kg
*Carabelge 30-35 EBC Weyermann 0,5 kg
*Pszenica niesłodowana - 0,5 kg
*Hallertau Spalt Select 13 gram - szyszki
*Saaz 50 gram - szyszki
*kolendra 15 gram
*Cukier 0,25 kg
*Cukier kandyzowany bursztynowy 0,5 kg
*Wyeast 3787 Trappist High Gravity
Zacieranie
Nastaw ok 22l wody.
*62°C - 30 minut
*72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 20l wody.
Gotowanie 65 minut:
5 minuta chmiel Spalt select,
15 minuta połowa chmielu Saaz,
30 minuta kolendra,
40 minuta cukier,
50 minuta druga połowa chmielu Saaz.
Zadane drożdżami bez startera - o dziwo ruszyły bez najmniejszego problemu, dzisiaj jest już piękna czapa piany . Wyszło 27 litrów 18 blg.
__________________
Comment