Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #76
    Warka 11 - Tripel

    Nowy sezon czas zacząć!

    Wczoraj popełniłem 11 warkę - tripelek . Niestety chmielu użyłem jakiego użyłem - w danej chwili tylko ten miałem do dyspozycji.

    Skład

    *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 6 kg
    *Monachijski 25 EBC - Castle Malting 1 kg
    *Carabelge 30-35 EBC Weyermann 0,5 kg
    *Pszenica niesłodowana - 0,5 kg

    *Hallertau Spalt Select 13 gram - szyszki
    *Saaz 50 gram - szyszki
    *kolendra 15 gram

    *Cukier 0,25 kg
    *Cukier kandyzowany bursztynowy 0,5 kg

    *Wyeast 3787 Trappist High Gravity


    Zacieranie

    Nastaw ok 22l wody.

    *62°C - 30 minut
    *72°C - 30 minut
    *78°C - filtracja

    Filtracja i wysładzanie

    Do wysładzania użyłem ok 20l wody.

    Gotowanie 65 minut:

    5 minuta chmiel Spalt select,
    15 minuta połowa chmielu Saaz,
    30 minuta kolendra,
    40 minuta cukier,
    50 minuta druga połowa chmielu Saaz.


    Zadane drożdżami bez startera - o dziwo ruszyły bez najmniejszego problemu, dzisiaj jest już piękna czapa piany . Wyszło 27 litrów 18 blg.
    __________________
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #77
      Warka 11 - Tripel

      Tripelek zlany na cichą - blg ok 8.
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

        #78
        Cześć

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
        Tripelek zlany na cichą - blg ok 8.

        Coś słabiutko odfermentował
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #79
          No niestety prawdopodobnie za niska temperatura fermentacji. Nie wiem może na cichej jeszcze coś zejdzie.
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #80
            THG lubią wyższe temperatury.

            Comment

            • keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

              #81
              No teraz to będę wiedział , może powtórzę jeszcze tripla na innym zasypie.
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #82
                Warka 12 - Belgian Blonde Ale

                Wczoraj popełniłem 12 warkę - belgijska blondynka.

                Skład

                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 5 kg
                *Pszeniczny Jasny 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
                *Carabelge 30-35 EBC Weyermann 0,5 kg


                *Marynka 20 gram - granulat
                *Lubelski 20 gram - granulat

                *Cukier 0,7 kg

                *Wyeast 3787 Trappist High Gravity


                Zacieranie

                Nastaw ok 16l wody.

                *62°C - 30 minut
                *72°C - 30 minut
                *78°C - filtracja

                Filtracja i wysładzanie

                Do wysładzania użyłem ok 21l wody.

                Gotowanie 60 minut:

                0' - cała Marynka
                40' - cukier
                45' - cały Lubelski.


                Zadane drożdżami z gęstwy z poprzedniej warki. Wyszło 25 litrów 17 blg.
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • keto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.07
                  • 388

                  #83
                  Warka 11 - Tripel

                  Blg zeszło do 7. Teraz pytanie czy butelkować z połową normalnej dawki cukru? Czy w ogóle nie dodawać nic do refermantacji, licząc że po jakimś czasie się nagazuje?
                  Pozdrawiam
                  Artur

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #84
                    Ja bym się bał butelkować. Zwłaszcza, że to piwo w cukrem - powinno zejść głęboko. Standardowy dodatek refermentacyjny to odpowiednik 0.7 blg. Pomyśl, co się stanie jak Ci dofermentuje 2 blg...
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-10-14, 21:27.

                    Comment

                    • keto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.07
                      • 388

                      #85
                      Generalnie bez dosypywania cukru ew. glukozy można by zabutelkować, przecież nie wyleje tego do kanału . Piwo stoi już 2 tygodnie na cichej, może przetrzymam jeszcze z tydzień?
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #86
                        Z mojego doświadczenia wynika, że THG bardzo lubią ciepło. Około 23 stopnie to dla nich raj.
                        W jakiej temperaturze stoi na cichej?
                        Może spróbuj ją podwyższyć.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-10-15, 08:55.

                        Comment

                        • keto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.07
                          • 388

                          #87
                          Około 20 stopni.
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #88
                            Dla THG to nisko.
                            Spróbuj z podwyższeniem temperatury.

                            Comment

                            • keto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.07
                              • 388

                              #89
                              Tak też uczyniłem. Zobaczymy co z tego wyjdzie, to samo z Blond Ale.
                              Czyli przetrzymać jeszcze z tydzień na cichej tripla?
                              Pozdrawiam
                              Artur

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #90
                                Spróbuj. Nie powinno zaszkodzić.

                                Dawno warzyłem belgi na THG ale pamiętam, że po przelaniu na cichą zawsze miałem sporą pianę w fermentorze z powodu wznowionej fermentacji.

                                Te drożdże nawet plastik fermentora zżerają. Są żywotne. Gęstwa stała rok w lodówce i potem w ciągu 24h starter ruszył. )

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X