Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #91
    Powiem Ci, że spora jest nawet piana na triplu, także przetrzymam jeszcze ten tydzień na cichej, w tej chwili jest temperatura tam gdzie stoją 21 Stopni.
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #92
      Warka 11 - Tripel

      Piwo dofermentowalo do 5 blg, jutro albo pojutrze butelkuję. Pytanie z jaką ilością cukru? Standard czy może połowa normalnej dawki?
      Ostatnia zmiana dokonana przez keto; 2010-10-24, 18:07.
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • keto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.07
        • 388

        #93
        Warka 11 - Tripel

        Zabutelkowane z połową normalnej dawki cukru.
        Pozdrawiam
        Artur

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #94
          Warka 13 - Witbier

          Skład

          *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 3 kg
          *Pszenica - 2,1 kg
          *Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg

          *Tettnanger granulat - 20g
          *Kolendra - 13g
          *Curacao - 30g
          *Skórka pomarańczowa kandyzowana - 50g

          *Wyeast 3787 Trappist High Gravity


          Zacieranie

          Nastaw 15l wody.

          *55-60°C - 40 minut
          *65°C - 15 minut
          *72°C - 15 minut
          *78°C - filtracja

          Filtracja i wysładzanie

          Do wysładzania użyłem ok 23l wody.

          Gotowanie 65 minut:

          20' - Tettnanger
          40' - Curacao
          50' - Skórka pomarańczowa
          50' - Kolendra


          Zadane drożdżami z gęstwy z poprzedniej warki. Wyszło z małymi problemami 27 litrów 11 blg.
          Problem polegał na tym, że podczas gotowania i studzenia odparowało mi tylko 1,8 blg przez co brzeczka przed zadaniem miała 10 blg.
          Musiałem trochę zwiększyć gęstość poprzez dogotowanie ekstraktu płynnego jasnego.
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #95
            *62°C - 30 minut
            *72°C - 30 minut
            Przetrzymaj w 62 st. przez 60 minut oraz dodawaj cukier w połowie fermentacji burzliwej. Myślę, ze to powinno radykalnie zmienić odfermentowanie piw belgijskich.

            Comment

            • keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

              #96
              Warka 12 - Belgian Blonde Ale

              Przelane na cichą 26.10.2010 r. Wczoraj zabutelkowane - 3,5 blg.
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #97
                Warka 14 - Pils

                Warka popełniona dzisiaj trochę za dużo użyłem słodu, miało być w granicach 12 blg,
                wyszło 13,5 ok 32l, mogłem pomyśleć wcześniej i zrobić "11" na dwa fermentory.

                Skład

                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 6 kg

                *Tettnanger granulat - 24g
                *Marynka granulat - 30g
                *Perle granulat 8,8 % a.k. - 20g

                *Wyeast 2206 Bavarian Lager


                Zacieranie

                Nastaw 18l wody.

                *55°C - wsypany słód

                1/3 do dekokcji

                Dekokt
                *62°C - 15 minut
                *72°C - 15 minut
                *100°C - 15 minut

                Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 62°C

                1/3 do dekokcji

                Dekokt
                *72°C - 15 minut
                *100°C - 15 minut

                Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 72°C

                72°C - 30 minut
                78°C - filtracja


                Filtracja i wysładzanie

                Do wysładzania użyłem ok 26l wody.


                Gotowanie 65 minut:

                5' - Marynka
                30' - Perle
                50' - Tettnanger


                Zadane drożdżami ze startera. W piwnicy mam temperaturę na granicy dolniaków, mianowicie ok 13-14 stopni,
                mam nadzieję, że na dniach troszkę się ochłodzi , zobaczymy co z tego wyjdzie.
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • keto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.07
                  • 388

                  #98
                  Warka 15 - Weizen

                  Warka dzisiejsza .

                  Skład

                  *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 2,5 kg
                  *Pszeniczny Jasny 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 2,5 kg
                  *Carawheat 100-130 EBC Weyermann - 0,25 kg

                  *Lubelski granulat 30 g

                  *Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat


                  Zacieranie

                  Nastaw 15l wody.

                  *47°C - wsypane wszystkie słody
                  *45°C - 15 minut
                  *52°C - 15 minut
                  *62°C - 1/3 do dekokcji

                  Dekokt
                  *72°C - 15 minut
                  *100°C - 15 minut

                  Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 72°C

                  72°C - 30 minut
                  78°C - filtracja


                  Filtracja i wysładzanie

                  Do wysładzania użyłem ok 26l wody.


                  Gotowanie 65 minut:

                  10' - Cały Lubelski

                  Wyszło ok 28 litrów 11,5 blg, przed chwilą zadane drożdżami bezpośrednio z saszetki.
                  Pozdrawiam
                  Artur

                  Comment

                  • keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

                    #99
                    Warka 13 - Witbier

                    Dzisiaj zabutelkowane, blg ok 3. Jak by nie patrzeć nie wierzę w przesądy, ale ta warka nr 13 naprawdę była jakaś pechowa, piwo strasznie mi się pieniło przy rozlewie, dodatkowo padła kapslownica stołowa grifo, BTW niezły szajs. Na szczęście dorwałem ręczną gretę.
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      W okolicach 13 warki zawsze musi być kwas. Ja miałem zakażenie, tyle że dokładnie nie liczę warek, ale to bylo właśnie w okolicach trzynastki.

                      Comment

                      • keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

                        Czy ja gdzieś napisałem, że jest kwas? Co to znaczy musi być kwas? Chyba u Ciebie....
                        Pozdrawiam
                        Artur

                        Comment

                        • keto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.07
                          • 388

                          Warka 14 - Pils

                          Warka 14 zlana na cichą, blg ok 4,5.

                          Temperatura burzliwej fermentacji wahała się w granicach 12-14 stopni.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez keto; 2010-11-17, 16:25.
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • keto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.07
                            • 388

                            Warka 16 - Marcowe

                            Marcowe warzone w listopadzie

                            Skład

                            *Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 3,7 kg
                            *Monachijski 25 EBC Castle Malting 1,5 kg

                            *Marynka granulat 30g
                            *Perle granulat 17g
                            *Lubelski granulat 20 g

                            *Wyeast 2206 Bavarian Lager


                            Zacieranie

                            Nastaw 15l wody.

                            *49°C - wsypane słody
                            *55°C - 1/3 do dekokcji

                            Dekokt
                            *63°C - 15 minut
                            *73°C - 15 minut
                            *100°C - 15 minut

                            Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 63°C

                            1/3 do dekokcji

                            73°C - 15 minut
                            100°C - 15 minut

                            Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 73°C

                            73°C - 30 minut
                            78°C - filtracja

                            Filtracja i wysładzanie

                            Do wysładzania użyłem ok 26l wody.


                            Gotowanie 65 minut:

                            10' - Marynka
                            40' - Perle
                            55' - Lubelski

                            Po gotowaniu wyszło 26 litrów ok 12,2 blg. Zadane gęstwą Bavarian Lager.
                            Pozdrawiam
                            Artur

                            Comment

                            • keto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.07
                              • 388

                              Warka 15 - Weizen

                              Rozlane do butelek, blg około 3,5.
                              Pozdrawiam
                              Artur

                              Comment

                              • keto
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.07
                                • 388

                                Warka 17 - Dubbel

                                Warka wczorajsza.

                                Skład

                                *Monachijski 25 EBC - Castle Malting - 4 kg
                                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2 kg
                                *Cara Crystal 120 EBC - Castle Malting - 1kg


                                *Marynka 19 gram - granulat
                                *Lubelski 10 gram - granulat

                                *Cukier trzcinowy 0,5 kg

                                *Wyeast 3787 Trappist High Gravity


                                Zacieranie

                                Nastaw ok 19l wody.

                                Słody wsypane do temperatury 40°C - temperatura stopniowo podnoszona do 62°C.

                                *62°C - 40 minut
                                *72°C - 30 minut
                                *78°C - filtracja

                                Filtracja i wysładzanie

                                Do wysładzania użyłem ok 23l wody.

                                Gotowanie 60 minut:

                                5' - cały chmiel
                                50' - cukier


                                Zadane gęstwą THG z poprzednich warek. Wyszło 27 litrów 16,5 blg.
                                Pozdrawiam
                                Artur

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X