Powiem Ci, że spora jest nawet piana na triplu, także przetrzymam jeszcze ten tydzień na cichej, w tej chwili jest temperatura tam gdzie stoją 21 Stopni.
Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
Warka 13 - Witbier
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 3 kg
*Pszenica - 2,1 kg
*Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg
*Tettnanger granulat - 20g
*Kolendra - 13g
*Curacao - 30g
*Skórka pomarańczowa kandyzowana - 50g
*Wyeast 3787 Trappist High Gravity
Zacieranie
Nastaw 15l wody.
*55-60°C - 40 minut
*65°C - 15 minut
*72°C - 15 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 23l wody.
Gotowanie 65 minut:
20' - Tettnanger
40' - Curacao
50' - Skórka pomarańczowa
50' - Kolendra
Zadane drożdżami z gęstwy z poprzedniej warki. Wyszło z małymi problemami 27 litrów 11 blg.
Problem polegał na tym, że podczas gotowania i studzenia odparowało mi tylko 1,8 blg przez co brzeczka przed zadaniem miała 10 blg.
Musiałem trochę zwiększyć gęstość poprzez dogotowanie ekstraktu płynnego jasnego.Pozdrawiam
ArturComment
-
Warka 14 - Pils
Warka popełniona dzisiaj trochę za dużo użyłem słodu, miało być w granicach 12 blg,
wyszło 13,5 ok 32l, mogłem pomyśleć wcześniej i zrobić "11" na dwa fermentory.
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 6 kg
*Tettnanger granulat - 24g
*Marynka granulat - 30g
*Perle granulat 8,8 % a.k. - 20g
*Wyeast 2206 Bavarian Lager
Zacieranie
Nastaw 18l wody.
*55°C - wsypany słód
1/3 do dekokcji
Dekokt
*62°C - 15 minut
*72°C - 15 minut
*100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 62°C
1/3 do dekokcji
Dekokt
*72°C - 15 minut
*100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 72°C
72°C - 30 minut
78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 26l wody.
Gotowanie 65 minut:
5' - Marynka
30' - Perle
50' - Tettnanger
Zadane drożdżami ze startera. W piwnicy mam temperaturę na granicy dolniaków, mianowicie ok 13-14 stopni,
mam nadzieję, że na dniach troszkę się ochłodzi, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
ArturComment
-
Warka 15 - Weizen
Warka dzisiejsza.
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 2,5 kg
*Pszeniczny Jasny 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 2,5 kg
*Carawheat 100-130 EBC Weyermann - 0,25 kg
*Lubelski granulat 30 g
*Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat
Zacieranie
Nastaw 15l wody.
*47°C - wsypane wszystkie słody
*45°C - 15 minut
*52°C - 15 minut
*62°C - 1/3 do dekokcji
Dekokt
*72°C - 15 minut
*100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 72°C
72°C - 30 minut
78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 26l wody.
Gotowanie 65 minut:
10' - Cały Lubelski
Wyszło ok 28 litrów 11,5 blg, przed chwilą zadane drożdżami bezpośrednio z saszetki.Pozdrawiam
ArturComment
-
Warka 13 - Witbier
Dzisiaj zabutelkowane, blg ok 3. Jak by nie patrzeć nie wierzę w przesądy, ale ta warka nr 13 naprawdę była jakaś pechowa, piwo strasznie mi się pieniło przy rozlewie, dodatkowo padła kapslownica stołowa grifo, BTW niezły szajs. Na szczęście dorwałem ręczną gretę.Pozdrawiam
ArturComment
-
Warka 16 - Marcowe
Marcowe warzone w listopadzie
Skład
*Wiedeński 7-9 EBC Weyermann 3,7 kg
*Monachijski 25 EBC Castle Malting 1,5 kg
*Marynka granulat 30g
*Perle granulat 17g
*Lubelski granulat 20 g
*Wyeast 2206 Bavarian Lager
Zacieranie
Nastaw 15l wody.
*49°C - wsypane słody
*55°C - 1/3 do dekokcji
Dekokt
*63°C - 15 minut
*73°C - 15 minut
*100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 63°C
1/3 do dekokcji
73°C - 15 minut
100°C - 15 minut
Zwrot do zacieru głównego temp. ustalona na 73°C
73°C - 30 minut
78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 26l wody.
Gotowanie 65 minut:
10' - Marynka
40' - Perle
55' - Lubelski
Po gotowaniu wyszło 26 litrów ok 12,2 blg. Zadane gęstwą Bavarian Lager.Pozdrawiam
ArturComment
-
Warka 17 - Dubbel
Warka wczorajsza.
Skład
*Monachijski 25 EBC - Castle Malting - 4 kg
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 2 kg
*Cara Crystal 120 EBC - Castle Malting - 1kg
*Marynka 19 gram - granulat
*Lubelski 10 gram - granulat
*Cukier trzcinowy 0,5 kg
*Wyeast 3787 Trappist High Gravity
Zacieranie
Nastaw ok 19l wody.
Słody wsypane do temperatury 40°C - temperatura stopniowo podnoszona do 62°C.
*62°C - 40 minut
*72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem ok 23l wody.
Gotowanie 60 minut:
5' - cały chmiel
50' - cukier
Zadane gęstwą THG z poprzednich warek. Wyszło 27 litrów 16,5 blg.Pozdrawiam
ArturComment
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment