Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #106
    Warka 14 - Pils

    Niestety warka 14 pils prawdopodobnie zakaziła się na etapie fermentacji cichej. Rozlana prawie tydzień temu.
    Niestety chyba zasili kanał. Kolega Robert13 wykrakał, także proszę kolegę o nie udzielanie się w tym temacie.
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #107
      Warka 16 - Marcowe

      Rozlane dzisiaj (blg ok 3,5)po dwu tygodniowej burzliwej, było warzone na tych samych drożdżach co warka 14 pils(warka zakażona).
      W smaku bardzo dobre, także jestem dobrej myśli .
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #108
        Myślisz, ze rzucilem na nią urok, choćby oczami, o tak ???
        Sprawdź tez swoja numerację, bo najpewniej pomyliłeś się o '1' w liczeniu warek...

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #109
          Gdzie się pomyliłem?
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #110
            Żartowałem..

            Comment

            • keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

              #111
              Warka 17 - Dubbel

              Warka 17 rozlana do butelek, blg spadło do 4 - w międzyczasie zlana na cichą(nie pamiętam kiedy).
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #112
                Warka 18 - Pils

                Skład

                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 5 kg

                *Galena 30 gram - granulat
                *Marynka 20 gram - granulat
                *Lubelski 15 gram - granulat


                *Wyeast 2000 Budvar Lager


                Zacieranie - tym razem z lenistwa infuzyjne.

                Nastaw ok 15l wody.

                Słody wsypane do temperatury 47°C - temperatura stopniowo podnoszona(przez 30 minut) do 62°C.

                *62°C - 30 minut
                *72°C - 30 minut
                *78°C - filtracja

                Filtracja i wysładzanie

                Do wysładzania użyłem ok 26l wody.

                Gotowanie 65 minut

                10' - galena
                30' - lubelski
                55' - marynka


                Przed chwilą zadane drożdżami ze startera, wyszło 27,5 litra 11 blg.
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • lisiewski
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 459

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
                  Korzystając z wolnego dnia popełniłem dzisiaj kolejną warkę.

                  Skład

                  *Pilzneński BIO 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 2,5 kg
                  *Pszeniczny Jasny 3 EBC Weyermann - 2 kg

                  *Hallertau Hersbrucker ok 10 gram - szyszki
                  *Hallertau Spalt Select ok 10 gram - szyszki

                  *Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat
                  Jak oceniasz te drożdże? Banany i goździki pojawiły się obficie czy raczej w znikomej sile?

                  Comment

                  • keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

                    #114
                    Raczej w znikomej sile, jedyny plus tych drożdży to jest to, że ruszają bezproblemowo i dobrze odfermentowują. Lepsze są 3068 Weihenstephan Wheat.
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • keto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.07
                      • 388

                      #115
                      Warka 18 - Pils

                      Warka rozlewana na raty: część tj. 8 litrów rozlane jakieś 1,5 miesiąca temu, reszta dzisiaj


                      edit: dotarłem do zapisków i blg początkowe to 12 a nie tak jak pisałem wcześniej 11
                      Ostatnia zmiana dokonana przez keto; 2011-04-11, 18:17.
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #116
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
                        Raczej w znikomej sile, jedyny plus tych drożdży to jest to, że ruszają bezproblemowo i dobrze odfermentowują. Lepsze są 3068 Weihenstephan Wheat.
                        w jakim sensie są lepsze ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • keto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.07
                          • 388

                          #117
                          Jeżeli chodzi o profil smakowy, przynajmniej ja tak odczułem .
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • lisiewski
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 459

                            #118
                            3333 German Wheat. też nie są złe. Uwarzyłem na nich jasne pszeniczne, ciemne pszeniczne i koźlaka pszenicznego. W smaku piwa wyszły znakomite. Lecz aromat jest - jak sądzę - uboższy niż przy ich odpowiednikach fermentowanych przez drożdże 3068 Weihenstephan Wheat.

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Flino
                              Jak czytać przepis ?
                              Flino
                              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                              1. Składniki:
                              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                              • monachijski Litovel 0,9 kg;
                              • karmel jasny 0,5 kg
                              • caraaroma 0,35;
                              • chmiel Marynka granulat 40 g;
                              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                              2....
                              2021-11-17, 10:49
                            • kurek93
                              Pszenica z błędami.
                              kurek93
                              Witam.
                              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                              • słód Weyermann®
                              ...
                              2023-01-13, 10:28
                            • chmielakikrasnystaw
                              Chmielaki Krasnostawskie 2019
                              chmielakikrasnystaw
                              KONSUMENCKI KONKURS PIW
                              49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                              PIWA ZGŁOSZONE

                              Piwa dolnej fermentacji:
                              Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                              1. Primator Pumpa – Pivovar...
                              2019-08-07, 12:51
                            • chmielakikrasnystaw
                              2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                              chmielakikrasnystaw
                              KONSUMENCKI KONKURS PIW
                              48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                              Piwa zgłoszone do Konkursu

                              Piwa dolnej fermentacji:
                              Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                              1. Birell Lager...
                              2018-08-09, 12:21
                            • SielskieWzgorze
                              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                              SielskieWzgorze
                              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                              ...
                              2024-02-19, 09:28
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...