Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    Browar domowy KETO ruszył

    Wczoraj tj. 24-01-2010 r. popełniłem pierwszą warkę.

    Warka nr 1 "Krasnostawski pilsik"

    Skład
    Pilzneński 4000 g
    Biscuit 250 g
    Marynka około 30 g
    Lubelski około 50 g
    Drożdze Wyeast 2308 Munich Lager 50ml.


    Zacieranie
    *Nastaw: 16L - woda "kranówa"
    *temp. 76°C - wsypane słody - 68°C - woda za bardzo mi się podgrzała albo termometr
    źle wskazuje, temperaturę zacieru jaką chciałem uzyskać to 62°C
    *5L do dekokcji - 15 min. w 72°C - gotowanie 20 min.
    *wlanie dekoktu do zacieru - temperatura podniesiona do 70-72°C - 15 min.
    *podgrzanie do 78°C i filtracja - filtrator z węża prysznicowego długość 170 cm.

    Wody użyłem 10L do wysładzania. Musiałem jeszcze dolać do gotowania 3L.

    Gotowanie 70 minut
    *Marynka na początku
    *Lubelski w 45 minucie

    Chłodzenie
    Strasznie długo mi zajęło mimo, że na dworze -18°C i fermentor w śniegu, a co za tym idzie dużo też odparowało.
    Zadane drożdżami Wyeast 2308 Munich Lager 50ml - wcześniej przygotowany starter.

    Po wychłodzeniu uzupełniłem jeszcze około 3 litrami przegotowanej zchłodzonej wody.
    Wyszło 24 litry trochę ponad 11 blg. Fermentor poszedł do piwnicy gdzie panuje temperatura 12-13°C.

    Powstała też etykieta do pierwszej warki .

    Na pewno popełniłem sporo błędów, liczę na Waszą pomoc aby na przyszłość tego nie zrobić .
    Attached Files
    Pozdrawiam
    Artur
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Keto
    temp. 76°C - wsypane słody - 68°C - woda za bardzo mi się podgrzała albo termometr źle wskazuje, temperaturę zacieru jaką chciałem uzyskać to 62°C
    Chyba nie sądziłeś, że 4kg. słodu schłodzą Ci 16l. wody o 14 st. Zawsze lepiej ustalić temp. wody na taką (lub niższą) w jakiej zamierzasz zacierać. Jak po wsypaniu słodów spadnie, to zawsze można podgrzać, a przynajmniej nie uszkadza się enzymów.
    Ten pils bez przerwy na uzyskanie cukrów fermentujących to chyba jakiś dziwny wyjdzie. Pewnie będzie słodki i z małym aromatem chmielowym (Lubelski 25 min. przed końcem gotowania)- ja osobiście za takimi nie przepadam.

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      Ten pils bez przerwy na uzyskanie cukrów fermentujących to chyba jakiś dziwny wyjdzie. Pewnie będzie słodki i z małym aromatem chmielowym (Lubelski 25 min. przed końcem gotowania)- ja osobiście za takimi nie przepadam.
      Czyli może być problem z fermentacją?
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • Qbric
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.04
        • 427

        #4
        Problemu z fermentacją nie będzie. Po prostu prawdopodobnie nie odfermentuje tak głęboko jak powinno przy tym stylu. Nie przejmuj się- pierwsze koty z płoty Dbaj o czystość w późniejszych etapach żeby nic się piwku nie stało.

        Twoje
        Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #5
          Skoro tak to pewnie nie zejdzie do zakładanych 3blg?
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #6
            Pożywiom, uwidim - jak to mówią nasi wschodni bracia.

            Comment

            • keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

              #7
              Dzięki Wogoszu za rady.
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #8
                Mała poprawka temperatura w piwnicy to w tej chwili 8-9 stopni .
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Keto
                  Mała poprawka temperatura w piwnicy to w tej chwili 8-9 stopni
                  To chyba trochę za nisko. Idealna byłaby 12-14 st. Przy tym zacieraniu i tej temp. fermentacji odfermentowanie może być bardzo słabe. Pewnie nie masz na to wpływu, więc co najwyżej możesz wydłużyć czas fermentacji - np. tydzień burzliwej i dwa cichej. Jeżeli fermentujesz w wiadrze to zdezynfekuj balingomierz i wrzuć go fermentora; będziesz mógł co jakiś czas sprawdzić ekstrakt.

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Ten kotek/myszka? w Twoim logo jest fantastyczny. Jeżeli jest Twojego autorstwa to jesteś genialny.

                    Comment

                    • keto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.07
                      • 388

                      #11
                      Sam obrazek jest mojego autorstwa, ale rysowałem go na podstawie podobnego znalezionego w "sieci". To jest kotek.

                      p.s. Mogę przenieść w inne miejsce piwnicy gdzie jest 3-4 stopnie cieplej. Balingomierz cały czas siedzi w wiadrze .
                      Last edited by keto; 2010-01-27, 20:53.
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

                        #12
                        Wrzucam logo browaru w większej rozdzielczości.
                        Attached Files
                        Pozdrawiam
                        Artur

                        Comment

                        • macas
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 680

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mała poprawka temperatura w piwnicy to w tej chwili 8-9 stopni .
                          Temperatura to małe piwko, moje 2 pilsiki i koźlak stoją teraz w 5-6 stopniach i jest pianka, czyli fermentuje, tylko trochę dłużej to trwa, ale może będzie smaczniejsze

                          pozdraiam M.
                          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                          Beniamin Franklin

                          Comment

                          • keto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.07
                            • 388

                            #14
                            No właśnie nie wiem czy ruszać czy zostawić, niech sobie nawet na burzliwej ze 2 tygodnie pobędzie.
                            Pozdrawiam
                            Artur

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5617

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ten kotek/myszka? w Twoim logo jest fantastyczny. Jeżeli jest Twojego autorstwa to jesteś genialny.
                              Mi też bardzo się podoba. Jedno z ładniejszych logo browarów domowych, jakie widziałam
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X