Wczoraj tj. 24-01-2010 r. popełniłem pierwszą warkę.
Warka nr 1 "Krasnostawski pilsik"
Skład
Pilzneński 4000 g
Biscuit 250 g
Marynka około 30 g
Lubelski około 50 g
Drożdze Wyeast 2308 Munich Lager 50ml.
Zacieranie
*Nastaw: 16L - woda "kranówa"
*temp. 76°C - wsypane słody - 68°C - woda za bardzo mi się podgrzała albo termometr
źle wskazuje, temperaturę zacieru jaką chciałem uzyskać to 62°C
*5L do dekokcji - 15 min. w 72°C - gotowanie 20 min.
*wlanie dekoktu do zacieru - temperatura podniesiona do 70-72°C - 15 min.
*podgrzanie do 78°C i filtracja - filtrator z węża prysznicowego długość 170 cm.
Wody użyłem 10L do wysładzania. Musiałem jeszcze dolać do gotowania 3L.
Gotowanie 70 minut
*Marynka na początku
*Lubelski w 45 minucie
Chłodzenie
Strasznie długo mi zajęło mimo, że na dworze -18°C i fermentor w śniegu, a co za tym idzie dużo też odparowało.
Zadane drożdżami Wyeast 2308 Munich Lager 50ml - wcześniej przygotowany starter.
Po wychłodzeniu uzupełniłem jeszcze około 3 litrami przegotowanej zchłodzonej wody.
Wyszło 24 litry trochę ponad 11 blg. Fermentor poszedł do piwnicy gdzie panuje temperatura 12-13°C.
Powstała też etykieta do pierwszej warki .
Na pewno popełniłem sporo błędów, liczę na Waszą pomoc aby na przyszłość tego nie zrobić .
Warka nr 1 "Krasnostawski pilsik"
Skład
Pilzneński 4000 g
Biscuit 250 g
Marynka około 30 g
Lubelski około 50 g
Drożdze Wyeast 2308 Munich Lager 50ml.
Zacieranie
*Nastaw: 16L - woda "kranówa"
*temp. 76°C - wsypane słody - 68°C - woda za bardzo mi się podgrzała albo termometr
źle wskazuje, temperaturę zacieru jaką chciałem uzyskać to 62°C
*5L do dekokcji - 15 min. w 72°C - gotowanie 20 min.
*wlanie dekoktu do zacieru - temperatura podniesiona do 70-72°C - 15 min.
*podgrzanie do 78°C i filtracja - filtrator z węża prysznicowego długość 170 cm.
Wody użyłem 10L do wysładzania. Musiałem jeszcze dolać do gotowania 3L.
Gotowanie 70 minut
*Marynka na początku
*Lubelski w 45 minucie
Chłodzenie
Strasznie długo mi zajęło mimo, że na dworze -18°C i fermentor w śniegu, a co za tym idzie dużo też odparowało.
Zadane drożdżami Wyeast 2308 Munich Lager 50ml - wcześniej przygotowany starter.
Po wychłodzeniu uzupełniłem jeszcze około 3 litrami przegotowanej zchłodzonej wody.
Wyszło 24 litry trochę ponad 11 blg. Fermentor poszedł do piwnicy gdzie panuje temperatura 12-13°C.
Powstała też etykieta do pierwszej warki .
Na pewno popełniłem sporo błędów, liczę na Waszą pomoc aby na przyszłość tego nie zrobić .
Comment