Jak masz pianę i fermentacja trwa to może zostaw. To piwo od początku jest "dziwne" to może niech takie pozostanie.
Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedziMała poprawka temperatura w piwnicy to w tej chwili 8-9 stopni .
Brzeczka jaką ma temperaturę?
Masz termometr naklejony na fermentor?
Ja dolniaki fermentuję w lodówce, która jest ustawiona na minimum. Termometr pokazuje 7-8 stopni w środku. Temperatura brzeczki 10 stopni.
Burzliwa trwa 3-4 tygodni. Cicha 3-4 tygodnie.
Comment
-
-
Drożdże nie potrzebują odpoczynku. Przed porterem zrób 24h wcześniej porządny starter.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Warka nr 1 - Krasnostawski Pilsik
Fermentacja powoli ustaje, są jeszcze pojedyncze kółka piany, ale jest ich bardzo mało.
Balingometr po korekcji temperatury wskazuje 1012-13 - co by wskazywało, że brzeczka zeszła już do 3 blg z haczykiem .Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDrożdże nie potrzebują odpoczynku. Przed porterem zrób 24h wcześniej porządny starter.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Tak jak wspomniałem już wcześniej drugą warką będzie porter na drożdżach z pierwszej warki.
Obmyśliłem sobie taki skład(są to surowce którymi dysponuję):
Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący
Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedziMonachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący
Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.
Fermentowałem Bohemian Lagerami.
Comment
-
-
Krasnostawski pilsik
Warka nr 1 poszła na cichą z tego względu, że na jutro potrzebne są mi drożdże na portera. Wskazanie ballingomierza około 3blg. Gęstwy zebrałem bardzo dużo bo troszkę ponad pół słoika litrowego. W związku z tym pytanie czy zrobić z całości starter? Potrzeba do tego dwóch słoików 2 litrowych. Nie wiem czy nie będzie za dużo tych drożdży? .
p.s. młode piwo smakuje całkiem całkiem , nie czuć żadnej słodyczy, czuć wyraźną goryczkę od chmielu, ale to wiadome, później trochę "zejdzie".Last edited by keto; 2010-02-05, 11:42.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Włóż gęstwę do lodówki. Największy syf Ci opadnie - postaraj się go nie przelać. Do startera starczy Ci seta gęstwy pamiętaj o miejscu na pianę...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment