Jak masz pianę i fermentacja trwa to może zostaw. To piwo od początku jest "dziwne" to może niech takie pozostanie.
Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
Brzeczka jaką ma temperaturę?
Masz termometr naklejony na fermentor?
Ja dolniaki fermentuję w lodówce, która jest ustawiona na minimum. Termometr pokazuje 7-8 stopni w środku. Temperatura brzeczki 10 stopni.
Burzliwa trwa 3-4 tygodni. Cicha 3-4 tygodnie.Comment
-
Warka nr 1 - Krasnostawski Pilsik
Fermentacja powoli ustaje, są jeszcze pojedyncze kółka piany, ale jest ich bardzo mało.
Balingometr po korekcji temperatury wskazuje 1012-13 - co by wskazywało, że brzeczka zeszła już do 3 blg z haczykiem.
Pozdrawiam
ArturComment
-
Tak jak wspomniałem już wcześniej drugą warką będzie porter na drożdżach z pierwszej warki.
Obmyśliłem sobie taki skład(są to surowce którymi dysponuję):
Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący
Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.Pozdrawiam
ArturComment
-
Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący
Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.
Fermentowałem Bohemian Lagerami.Comment
-
Krasnostawski pilsik
Warka nr 1 poszła na cichą z tego względu, że na jutro potrzebne są mi drożdże na portera. Wskazanie ballingomierza około 3blg. Gęstwy zebrałem bardzo dużo bo troszkę ponad pół słoika litrowego. W związku z tym pytanie czy zrobić z całości starter? Potrzeba do tego dwóch słoików 2 litrowych. Nie wiem czy nie będzie za dużo tych drożdży?.
p.s. młode piwo smakuje całkiem całkiem, nie czuć żadnej słodyczy, czuć wyraźną goryczkę od chmielu, ale to wiadome, później trochę "zejdzie".
Ostatnia zmiana dokonana przez keto; 2010-02-05, 11:42.Pozdrawiam
ArturComment
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment