Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Jak masz pianę i fermentacja trwa to może zostaw. To piwo od początku jest "dziwne" to może niech takie pozostanie.

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #17
      Fermentacja trwa w najlepsze .
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
        Mała poprawka temperatura w piwnicy to w tej chwili 8-9 stopni .
        W porządku.
        Brzeczka jaką ma temperaturę?
        Masz termometr naklejony na fermentor?

        Ja dolniaki fermentuję w lodówce, która jest ustawiona na minimum. Termometr pokazuje 7-8 stopni w środku. Temperatura brzeczki 10 stopni.
        Burzliwa trwa 3-4 tygodni. Cicha 3-4 tygodnie.

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #19
          Mam termometr postawiony obok fermentora. W takim razie Brzeczka ma pewnie ze 2 stopnie więcej.

          p.s. Czyli spokojnie mogę zostawić 2 tygodnie na burzliwej?
          Last edited by keto; 2010-01-28, 09:28.
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #20
            Tak
            Ja przy cyklu 2 + 2 miałem za słabo odfermentowane piwa.
            Dlatego robię 3 + 3 lub 4.

            Comment

            • keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

              #21
              Mam pytanie odnośnie drożdży, ile dać im odpoczynku? Będę chciał zrobić na nich portera.
              Last edited by keto; 2010-01-31, 13:03.
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                Drożdże nie potrzebują odpoczynku. Przed porterem zrób 24h wcześniej porządny starter.

                Comment

                • keto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.07
                  • 388

                  #23
                  Warka nr 1 - Krasnostawski Pilsik

                  Fermentacja powoli ustaje, są jeszcze pojedyncze kółka piany, ale jest ich bardzo mało.
                  Balingometr po korekcji temperatury wskazuje 1012-13 - co by wskazywało, że brzeczka zeszła już do 3 blg z haczykiem .
                  Pozdrawiam
                  Artur

                  Comment

                  • keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Drożdże nie potrzebują odpoczynku. Przed porterem zrób 24h wcześniej porządny starter.
                    Podziękował Seta.
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • keto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.07
                      • 388

                      #25
                      Tak jak wspomniałem już wcześniej drugą warką będzie porter na drożdżach z pierwszej warki.

                      Obmyśliłem sobie taki skład(są to surowce którymi dysponuję):

                      Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
                      Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
                      Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
                      Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
                      Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
                      Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
                      Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
                      Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący

                      Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • toto
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.12
                        • 949

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                        Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
                        Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
                        Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
                        Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
                        Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
                        Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
                        Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
                        Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący

                        Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.
                        Robiłem w grudniu portera o bardzo podobnym składzie (jeszcze 1 kg monacha zamiast pale ale, 400g Special B, 300 g Cara, ale bez Coffee Light). Strasznie ciężka filtracja. Po pierwszych obserwacjach młodego piwa dałbym trochę więcej czekoladowego. U mnie 300 g dało bardzo ciemny, ale jednak przejrzysty kolor brunatno-czerwony.
                        Fermentowałem Bohemian Lagerami.

                        Comment

                        • keto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.07
                          • 388

                          #27
                          Ile Ci wyszło litrów z tego składu i jakie blg?
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • toto
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.12
                            • 949

                            #28
                            Niestety w moim przypadku mnóstwo cukrów zostało w młócie (filtrowałem w "dziurawym" wiadrze z Browamatora, które co chwilę się zatykało, aż wreszcie zatkało na amen). Otrzymałem 18 litrów 20 Blg.

                            Comment

                            • keto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.07
                              • 388

                              #29
                              Krasnostawski pilsik

                              Warka nr 1 poszła na cichą z tego względu, że na jutro potrzebne są mi drożdże na portera. Wskazanie ballingomierza około 3blg. Gęstwy zebrałem bardzo dużo bo troszkę ponad pół słoika litrowego. W związku z tym pytanie czy zrobić z całości starter? Potrzeba do tego dwóch słoików 2 litrowych. Nie wiem czy nie będzie za dużo tych drożdży? .

                              p.s. młode piwo smakuje całkiem całkiem , nie czuć żadnej słodyczy, czuć wyraźną goryczkę od chmielu, ale to wiadome, później trochę "zejdzie".
                              Last edited by keto; 2010-02-05, 11:42.
                              Pozdrawiam
                              Artur

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                Włóż gęstwę do lodówki. Największy syf Ci opadnie - postaraj się go nie przelać. Do startera starczy Ci seta gęstwy pamiętaj o miejscu na pianę...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X