Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
    Gęstwy zebrałem bardzo dużo bo troszkę ponad pół słoika litrowego. W związku z tym pytanie czy zrobić z całości starter?
    A co to za nowa moda aby z gęstwy startery robić ?

    Właduj całość gęstwy do portera i już. Nie baw się drożdżami bo to nigdy nic dobrego nie przynosi.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #32
      Niestety gęstwa poszła już do startera.
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • keto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.07
        • 388

        #33
        Porter

        Warka nr 2

        Skład

        *Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
        *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
        *Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
        *Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
        *Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
        *Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
        *Special B 350 EBC Brewferm 0,25 kg
        *Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0,5kg - barwiący

        *Marynka około 50 gram
        *Lubelski około 30 gram

        *Woda mineralna Saguaro z Lidla

        *Drożdże - gęstwa Munich Lager


        Zacieranie

        Słody wsypane do 20 litrów wody o temp. 50°C.
        Temperatura podniesiona do:
        *55°C - 5 minut
        *62-60°C - 30 minut
        *72-70°C - 50 minut
        *75°C - 15 minut - wsypany słód czekoladowy
        *78°C - filtracja


        Filtracja i wysładzanie

        Przebiegła sprawnie i bezproblemowo - całość zamknęła się w 60 minutach.
        Wody do wysładzania użyłem 20 litrów.
        Brzeczka przednia - 16,8 blg.


        Gotowanie 65 minut

        *Marynka na początku
        *Lubelski na 20 minut


        Chłodzenie

        W wannie temperatura wody 10°C - do 40°C zeszła szybko. Przykryłem fermentor wiekiem i zostawiłem na noc.
        Po gotowaniu i chłodzeniu wyszło 25 litrów 19,5 blg.

        Dzisiaj rano zadane drożdżami.
        Pozdrawiam
        Artur

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #34
          Etykieta Porter

          Powstała też wstępna etykieta do Portera.
          Attached Files
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • keto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.07
            • 388

            #35
            Krasnostawski Pilsik

            Warka nr 1 rozlana. Do refermentacji użyłem cukru, dozowany do butelek za pomocą miarki dostępnej w wielu piwnych sklepach. Ponownie spróbowałem piwa i zapowiada się bardzo dobrze . Muszę przyznać, że kapslownica Grifo to świetna sprawa .
            Attached Files
            Pozdrawiam
            Artur

            Comment

            • keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

              #36
              Porter

              Warka nr 2, blg spadło po prawie dwóch tygodniach do około 5-6, na powierzchni spora jeszcze czapa piany, także drożdże pracują w najlepsze. Przetrzymam na burzliwej do 3 tygodni .
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #37
                Witbier

                Wczoraj popełniłem warkę nr 3 Witbier - nazwałem ją Witek .

                Skład

                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 3 kg
                *Pszenica niesłodowana z Zamojszczyzny 2,2 kg

                *Hallertau Hersbrucker około 20 gram
                *Kolendra 30 gram - nie zmielona
                *Curacao około 25 gram

                *Drożdże - Wyeast 3944 Belgian Wit 50ml

                Zacieranie

                Pszenicę z około 200 gr pilzneńskiego - kleikowanie 9l wody:
                *50-48°C - 30 minut
                *65-63°C - 20 minut
                *100°C - 15 minut

                Dolałem 10l zimnej wody.

                Temperatura ustalona na 52°C wsypany pilzneński:
                *49-48°C - 15 minut
                *55°C - 15 minut
                *63-62°C - 90 minut
                *73-72°C - 30 minut
                *78°C - filtracja


                Filtracja i wysładzanie

                Przebiegła całkiem sprawnie - fakt, że leciało bardzo wolno, ale zajęła "tylko" 80 minut
                Wody do wysładzania użyłem 14 litrów. Przed gotowaniem dolałem około 2 litrów, brzeczka - 9,9 blg - około 31 litrów


                Gotowanie 70 minut

                *Hallertau w 20 minucie gotowania
                *Kolendra i Curacao w 55 minucie gotowania

                Po gotowaniu i chłodzeniu wyszło "zaledwie" 23 litry brzeczki o ektrakcie 12,7 blg- strasznie dużo odparowało. Na styk zmieściłem się z gęstością w gatunku .

                Zadane drożdżami Wyeast 3944 Belgian Wit 50ml po uprzednim zrobieniu startera.
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • keto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.07
                  • 388

                  #38
                  Etykieta Witek

                  Powstała etykieta do Witka .
                  Attached Files
                  Pozdrawiam
                  Artur

                  Comment

                  • keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

                    #39
                    Witek zabutelkowany

                    Dzisiaj po 9 dniach burzliwej postanowiłem Witbiera zabutelkować bez przelewania na cichą. Piwo ładnie odfermentowało do 2 blg. Ma bardzo ładny kolorek i jest mętne takie jak powinno być. Załączam fotkę piwa w "kontrolnej" butelce .

                    p.s. oddam gęstwę po witbierze .
                    Jeśli chcesz sprzedać/kupić/wymienić sprzęt /surowce piwowarskie - zamieść tutaj swoje ogłoszenie.
                    Attached Files
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • lisiewski
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 459

                      #40
                      Piękne etykiety. Gratuluję mocnego wejścia i widocznych postępów. Na załączonych zdjęciach urobek wygląda smakowicie. Życzę cierpliwości przy leżakowaniu!

                      Comment

                      • keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

                        #41
                        Na razie jestem cierpliwy . Podziękował .
                        Pozdrawiam
                        Artur

                        Comment

                        • keto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.07
                          • 388

                          #42
                          Porter

                          Warka nr 2 porter - zlana na cichą po około 4 tygodniach, blg zeszło tylko do 6,8. Zaczynam się martwić czy nie będzie granatów po zabutelkowaniu? Można się spodziewać co najwyżej, że spadnie jeszcze o 0,5 stopnia. Kontrolnie zakapslowałem jedną buteleczkę z dodatkiem cukru .

                          BTW porter zapowiada się znakomicie, bałem się, że przy użyciu tylu słodów karmelowych może być za słodkie, a tu miła niespodzianka.
                          Attached Files
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • korko_czong
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.11
                            • 53

                            #43
                            Jak robisz owalne etykiety? Wycinasz nożyczkami, nożem introligatorskim, czy masz może naklejki w takim kształcie?
                            Gambit Gruziński
                            Inszallah

                            Comment

                            • keto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.07
                              • 388

                              #44
                              Etykiety nie idą na wszystkie butelki, wycinam po kilka sztuk na warkę. Te robiłem w popularnym programie na P., można też w darmowym linuxowskim Gimpie.
                              Pozdrawiam
                              Artur

                              Comment

                              • keto
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.07
                                • 388

                                #45
                                Warka 4 Pils

                                Warka nr 4 pils, jeszcze nie wiem jak ją nazwać, ale przez dodanie zbyt dużej ilości ciemnego monachijskiego wyszła "Ciemna jedenastka".

                                Skład

                                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 3,5 kg
                                *Monachijski 15 EBC Castle Malting - 0,6 kg
                                *Monachijski 25 EBC Castle Malting - 0,5 kg
                                *Carapils 3-5 EBC Weyermann - 0,33 kg
                                *Zakwaszający 6 EBC Weyermann - 0,15 kg

                                *Hallertau Hersbrucker około 20 gram - szyszki
                                *Marynka 40 gram - szyszki
                                *Lubelski 20 gram - szyszki

                                *Drożdże - Gęstwa Munich Lager po porterze

                                Zacieranie

                                Nastaw 18l wody(kranówy):
                                *55°C - wsypane słody - odbiór 1/4 do dekoktu
                                *72°C Dekokt - 15 minut
                                *100°C - Dekokt - 15 minut

                                Wlanie do zacieru głównego
                                *62°C - podgrzanie chwilowe - dekokt nie podniósł do 62(zbyt mała ilość)
                                Ponownie odbiór 1/4 do dekokcji
                                *100°C - Dekokt - 15 minut

                                Wlanie do zacieru głównego
                                *72°C - podgrzanie całości - 30 minut
                                *78°C - filtracja


                                Filtracja i wysładzanie

                                Do wysładzania użyłem 18l wody, przed gotowaniem dolałem jeszcze 2 litry.

                                Gotowanie 80 minut

                                Po schłodzeniu(dolałem około litra wody mineralnej) wyszło 25 litrów 11 blg. Ponownie odparowało bardzo dużo tak jak w poprzednie warce. Być może dlatego, że cały czas gotuję bez przykrycia to samo tyczy się schładzania w początkowej fazie. Co do wydajności to chyba była kiepska bo z tej ilości słodu powinno wyjść więcej brzeczki o gęstości 11.

                                Zadane munich lager wczoraj wieczorem, przez noc przetrzymane w temperaturze pokojowej, dzisiaj rano fermentor poszedł do piwnicy .
                                Pozdrawiam
                                Artur

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X