Doszedłem do wniosku, że za krótko wysładzałem, mogłem użyć jeszcze kilka litrów wody i byłoby ok.
Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
Warka 4 Pils
Fermentacja burzliwa była ekspresowa, nie minął tydzień, a blg zeszło do 2,3. Nie sądziłem, że potrwa to tak szybko. Nie mam wolnego fermentora na cichą(zaplanowałem kolejne warzenie na sobotę - pożywka rozbita). Muszę sprawdzić czy porter nadaje się już do rozlewu .Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Warka 5 - Milk Stout
Warka nr 5 Milk Stout.
Skład
*Pilzneński Castle 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 2 kg
*Pale Ale Castle 7-9 EBC Castle Malting - 1 kg
*Cara Crystal 120 EBC Castle Malting - 1 kg
*Jęczmień palony 1000 EBC Muntons - 0,25 kg
*Barwiący 1400 EBC Brewferm - 0,25 kg
*Laktoza - 0,5 kg
*Fuggles ok 20 gram - szyszki
*Drożdże - Wyeast 1084 Irish Ale
Zacieranie
Nastaw 14l wody(kranówy):
*72°C - wsypane jasne słody
*68-65°C - 90 minut
*72°C - wsypane ciemne słody - 15 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem 18l wody.
Gotowanie 65 minut
Blg przed gotowaniem 8,8.
Na początku cały Fuggles, 15minut przed końcem laktoza.
Wyszło 23,5 litra 13,4 blg. Przed chwilą zadane drożdżami.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Niestety drożdże irish ale nie odpaliły i wczoraj wieczorem zadałem jakieś suche górniaki którymi dysponowałem, dzisiaj rano zajrzałem i fermentacja ruszyła. Miejmy nadzieje że irish się jeszcze obudzą i zdominują środowisko .Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Comment
-
-
Warka 5 - Milk Stout
Niestety piwo na burzliwej słabo odfermentowało - 8,5 blg, przelałem na cichą. Można liczyć spokojnie, że nierefermentowalnych cukrów jest około 3 blg, także jest szansa, że granatów nie będzie . Spróbowałem piwa całe szczeście kwacha nie wyczułem - tylko trochę kwaskowate było - poza tym smak oki.Pozdrawiam
Artur
Comment
-
-
Warka 6 - IPA
Dostałem w prezencie brewkita Muntonsa IPA bitter. Dzisiaj rozpuściłem z około 15 litrami wody + suchy ekstrakt słodowy 0,5 kg. Blg wyszło koło 12.
Postanowiłem nazwać warkę - Indian Pale Ale - mam nadzieję, że niedługo powstanie etykieta .Pozdrawiam
Artur
Comment
-
Comment