Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #61
    Wyszło dokładnie 16 l - dolałem trochę wody - niecały litr, także blg na pewno zeszło poniżej 12. Zadane drożdżami.
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #62
      Warka 6 - IPA, etykieta

      Powstała etykieta.
      Attached Files
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • keto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.07
        • 388

        #63
        Warka 5 - Milk Stout

        Rozlane do butelek, niestety na cichej blg nic już nie spadło, nie wiem co to będzie. Zabutelkowałem z połową cukru niż normalnie.
        Pozdrawiam
        Artur

        Comment

        • keto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.07
          • 388

          #64
          Warka 6 - IPA

          Przelane na cichą, dziwny zapach i smak ma to piwo - taki słodkawy jakby podpsuty. Nie wiem czy nie jest zepsute, ponieważ nie znam stylu IPA - wcześniej nie piłem tego typu piw.
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • keto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.07
            • 388

            #65
            Niestety piwo poszło w kanał, zepsute.
            Pozdrawiam
            Artur

            Comment

            • lisiewski
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 459

              #66
              Kondolencje. A taką piękno etykietę zrobiłeś. Odtwórz tutaj proces warzenia. Może na którymś etapie doszło do zakażenia?

              Comment

              • keto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.07
                • 388

                #67
                Nie wiem nie wnikam w to, za bardzo się do tej warki nie przyłożyłem.
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • keto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.07
                  • 388

                  #68
                  Warka 7 - Weizen

                  Korzystając z wolnego dnia popełniłem dzisiaj kolejną warkę.

                  Skład

                  *Pilzneński BIO 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 2,5 kg
                  *Pszeniczny Jasny 3 EBC Weyermann - 2 kg

                  *Hallertau Hersbrucker ok 10 gram - szyszki
                  *Hallertau Spalt Select ok 10 gram - szyszki

                  *Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat

                  Zacieranie

                  *46-45°C - pszeniczny 7l wody - 15 minut
                  dosypany pilzneński i dolane 6L wrzątku
                  *temperatura podniesiona do 65°C - odebrane ok 1/3 do dekokcji
                  Dekokt
                  *72°C - 10 minut
                  *100°C - 15 minut
                  Zwrot dekoktu
                  *temperatura podniesiona do 72°C - 30 minut
                  *78°C - filtracja

                  Filtracja i wysładzanie

                  Do wysładzania użyłem 21l wody.
                  Filtracja bezproblemowa - całość z ułożeniem młóta, wysładzaniem i filtrowaniem zamknęła się w 60 minutach.

                  Gotowanie 65 minut

                  Blg przed gotowaniem 8,7.
                  W 5 minucie gotowania cały chmiel.

                  Wyszło 26,5 litra 11,5 blg. Przed chwilą zadane drożdżami.
                  Pozdrawiam
                  Artur

                  Comment

                  • keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

                    #69
                    Warka 7 - Weizen

                    Pora nadrobić zaległości, przez około miesiąc miałem niesprawny komp .

                    Warka 7 rozlana 17.04.2010 r. - piwo zeszło do 2 blg. Wyszło coś koło 50 butelek 0,5 litra, w dużej części tych butelek już nie ma. Piwo smakuje wyśmienicie .
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • keto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.07
                      • 388

                      #70
                      Warka 8 - Weizenbock

                      Warka popełniona 17.04.2010 r. Rozlana po burzliwej tydzień później tj. 24.04.2010 r.

                      Skład

                      *Monachijski 15 EBC - Castle Malting 3 kg
                      *Pszeniczny ciemny 15 EBC Weyermann - 3 kg
                      *Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC - Weyermann 0,1 kg

                      *Hallertau Hersbrucker ok 10 gram - szyszki
                      *Hallertau Spalt Select ok 10 gram - szyszki

                      *Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat

                      Zacieranie - Nastaw 15l wody temp. 53°C

                      *48°C - 15 minut
                      *temperatura podniesiona do 63°C - odebrane gęstego ok 1/4 do dekokcji
                      Dekokt
                      *72°C - 10 minut
                      *100°C - 15 minut
                      Zwrot dekoktu
                      *temperatura podniesiona do 72°C - 30 minut
                      *78°C - filtracja

                      Filtracja i wysładzanie

                      Do wysładzania użyłem 15l wody.

                      Gotowanie 70 minut

                      W 5 minucie gotowania cały chmiel.

                      Po wystudzeniu zadane gęstwą z poprzedniej warki(16 blg), tydzień na burzliwej, rozlane do butelek(ok 5-6 blg).
                      Po rozlaniu wyszło 19 litrów.
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

                        #71
                        Warka 9 - Karmelowe zbożowe

                        Warka 9 - trochę taka wariacja ze słodami .

                        Warka popełniona 01.05.2010 r. Rozlana po burzliwej tydzień później tj. 08.05.2010 r.

                        Skład

                        *Monachijski 25 EBC - Castle Malting 1 kg
                        *Pszeniczny Jasny 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 1,5 kg
                        *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1,5 kg
                        *Żytni 3-8 EBC - Weyermann - 0,48 kg
                        *Żytni karmelowy 150-200 EBC - Weyerman 0,5 kg
                        *Biscuit 50 EBC - Brewferm - 0,5 kg


                        *Hallertau Hersbrucker ok 20 gram - szyszki
                        *Hallertau Spalt Select ok 20 gram - szyszki

                        *Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat

                        Zacieranie - Nastaw 17l wody temp. 53°C

                        *48°C - 15 minut
                        *62°C - 30 minut
                        *72°C - 30 minut
                        *78°C - filtracja

                        Filtracja i wysładzanie

                        Do wysładzania użyłem 18l wody.

                        Gotowanie 70 minut

                        W 5 minucie gotowania chmiel Spalt select.
                        15 minut przed końcem Hersbrucker.

                        Po wystudzeniu zadane gęstwą z poprzedniej warki(10,5 blg), tydzień na burzliwej, rozlane do butelek.

                        Po rozlaniu wyszło 25 litrów. Piwo ma piękną miedzianą barwę, co do smaku spodziewałem się trochę innego, ale jest ok. Z czasem może będzie lepszy.
                        Pozdrawiam
                        Artur

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka popełniona 01.05.2010 r. Rozlana po burzliwej tydzień później tj. 08.05.2010 r.
                          Nie rozumiem kiedy butelkowana?
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • keto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.07
                            • 388

                            #73
                            Fido butelkowana 08.05.2010 r. .
                            Pozdrawiam
                            Artur

                            Comment

                            • keto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.07
                              • 388

                              #74
                              Warka 10 - Pszeniczne miodowe

                              Warka popełniona w niedzielę.


                              Skład

                              *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 3 kg
                              *Pszenica niesłodowana - 2,1 kg

                              *Hallertau Hersbrucker 34 gram - szyszki
                              *Hallertau Spalt Select 34 gram - szyszki

                              *Miód gryczany naturalny - 700 gram

                              *Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat


                              Zacieranie

                              Pszenicę przed zacieraniem skleikowałem w 8 litrach wody:

                              *46°C - 15 minut
                              *62°C - 15 minut
                              *100°C - 20 minut

                              Dolane 9 Litrów wody(wsypany pilzneński):

                              *62°C - 15 minut
                              *72°C - 40 minut
                              *78°C - filtracja

                              Filtracja i wysładzanie

                              Do wysładzania użyłem 22l wody.

                              Gotowanie 65 minut

                              W 5 minucie gotowania chmiel Spalt select.
                              15 minut przed końcem Hersbrucker.

                              Miód całość dodana po "zamknięciu" płomienia.

                              Zadane gęstwą z poprzedniej warki. Wyszło 25 litrów 11 blg.
                              Pozdrawiam
                              Artur

                              Comment

                              • keto
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.07
                                • 388

                                #75
                                Warka 10 - Pszeniczne miodowe

                                Rozlane z dodatkiem cukru, blg końcowe 1,5-2.
                                Pozdrawiam
                                Artur

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X