Browar Esperanto
Collapse
X
-
Dunkelweizen - Jubileuszowa warka #10 (08-01-2011)
Zasyp:
- słód pszeniczny jasny (1,2 kg)
- słód pszeniczny ciemny (2,5 kg)
- słód pszeniczny czekoladowy (0,1 kg)
- słód carawheat (0,1 kg)
- słód monachijski (1 kg)
- słód pilzneński (0,25 kg)
Zacieranie:
- 44-48ºC (12:00-12:30);
- 52-55ºC (12:30-12:50)
- 62-65ºC (12:50-13:40);
- 72-74ºC (13:40-14:15);
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- chmiel Fuggles/szyszki (30 g)
Wyszło ok. 23l brzeczki, którą przelałem do fermentatora z gęstwą z poprzedniej warki.Comment
-
Nadrabiam zaległości kronikarskie.
Warka #11 - Weizenbock (05/06-02-2011)
Zasyp:
- słód pszeniczny jasny (1,8 kg)
- słód pszeniczny ciemny (0,5 kg)
- słód pszeniczny czekoladowy (0,1 kg)
- słód carawheat (0,1 kg)
- słód monachijski (2 kg)
- słód żytni (0,5 kg)
- słód cara 20 (0,4 kg)
Zacieranie:
- 41-43ºC (15:00-15:50);
- 61-63ºC (15:50-16:25);
- 71-74ºC (16:25-17:15);
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- chmiel Fuggles/szyszki (30 g)
Wyszło ok. 20l brzeczki (ok. 16,º BLG) którą przelałem do fermentatora z gęstwą z poprzedniej warki.Comment
-
Dunkelweizen (warka #10) popłynął dziś do butelek (ok. 21 litrów). Postanowiłem dokonać rozlewu ponieważ temperatura w piwnicy spadła do zaledwie -10ºC. Jaki ma wpływ taka temperatura na prac drożdży pszenicznych? Pytam ponieważ Weizenbock (warka #11) nadal odbywa fermentację burzliwą tej samej temperaturze.Comment
-
Dunkelweizen (warka #10) popłynął dziś do butelek (ok. 21 litrów). Postanowiłem dokonać rozlewu ponieważ temperatura w piwnicy spadła do zaledwie -10ºC. Jaki ma wpływ taka temperatura na prac drożdży pszenicznych? Pytam ponieważ Weizenbock (warka #11) nadal odbywa fermentację burzliwą tej samej temperaturze.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Warka #10 - Dunkeleweizen - 15.02.2011 piwo zostało rozlane do butelek wraz z solidną dawką glukozy.
Warka #11 - Weizenbock - Skończyło się na tym, że weizenbock stał w zimnej piwnicy przez ok. 2 tygodnie. Teraz z kolei spędza cichą fermentację w dość ciepłej kuchni (21-25ºC).
Stany magazynowe wskazują na istnienie wolnych skrzynek, a zatem warto coś uwarzyć. Na warsztat poleciał tym razem Alt.
Warka #12 - Altbier (26-02-2011)
- słód monachijski (4,1 kg)
- słód wiedeński (1,0 kg)
Zacieranie:
- 46-48ºC (20 minut)
- 61-63ºC (30 minut)
- 71-74ºC (40 minut) - problem z obecnością skrobi
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Styrian Goldings/gramulat (25g) - 60'
- Sazz/granulat (25g) - 30'
Wyszło ok. 18l brzeczki (ok. 16º BLG) - dolałem 3 litry wody celem zmniejszenia ekstraktu; dodałem drożdże Wyeast 2565 Koelsch ze świeżego stratera. Fermentacja trwa w temperaturze (21-25ºC) - temperaturę reguluję uchylając okno w kuchni. Jeżeli pogoda się nie pogorszy, to po tygodniu przeniosę fermentator do piwnicy (ok. 10-12ºC). Niestety nie ma w tej chwili warunków do przeprowadzenia fermentacji w sugerowanej temperaturze ok. 18ºC.Comment
-
Witam ponownie! W tak zwanym międzyczasie odbyła się degustacja dwóch ostatnich piw: Dunkelweizen (#10) i Weizenbock (#11).
Szczególnie przypadł mi do gustu koźlak pszeniczny - ma piękną kremową trwałą pianę, ciemnobrązowy kolor, klarowne (nic niepokojącego nie pływa w środku), zapach lekko drożdżowy. Degustacji towarzyszy średnie nasycenie dwutlenkiem węgla, zaś smak jest pełny i treściwy, lekko pikantny, goryczka jest wyważona, na finiszu czuć całą masę owocowych estrów: malin, suszonych śliwek, czegoś w rodzaju kory drzewnej. W skrócie: piwo się udało! A to dopiero 3 tydzień leżakowania!
Ciemny pszeniczniak również trzyma formę, ale wrażenia z degustacji opiszę przy innej okazji.Comment
-
Z "delikatnym" opóźnieniem udało mi się jeszcze w tym sezonie uwarzyć dwie partie pilsa.
Warka #13 - Pilzner (4/5-03-2011)
Zasyp:
- słód pilzneński 6-rzędowy (3,500 kg)
- słód pilzneński 2-rzędowy (0,600 kg)
- słód wiedeński (0,555 kg)
- słód carapils (0,400 kg)
Zacieranie:
- 44-48ºC (21:15-21:40);
- 61-63ºC (21:40-22:05);
- Dekokcja 1/3 zacieru - 71-75ºC (22:10-22:35)
- Dekokt wraca do zacieru - 71-74ºC (22:35-23:40)
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Styrian Goldings /granulat/ (28 g) (14:20-15:20);
- East Kent Goldings /granulat/ (15g) (14:20-15:20);
- Sazz /granulat/ (20 g) (15:10-15:20);
- Citra /granulat/ (28 g) (15:10-15:20);
Wyszło ok. 17l brzeczki (ok. 18º BLG), dodałem 5l wody ze sklepu. Strzelam, że ostateczny ekstrakt brzeczki nastawnej waha się miedzy 11-12º BLG. Chmiele zostały obliczone na ok. 23 litry piwa. Do tego zadałem starter ze świeżej saszetki Wyeast 2001 Urquell Lager. Fermentor poszedł do piwnicy, gdzie temperatura waha się w granicach (8-14ºC). W dniu 20.03.2011 r. piwo zostało przelane na cichą fermentację w zbliżonych warunkach termicznych - 26.03.2011 zanotowałem 10ºC (przyp. Piwowar).Comment
-
Altbier (#12) zabutelkowany w dniu 20.03.2011 r. leżakuje spokojnie w piwniczce (pierwsze 3 dni butelki spędziły w temp. pokojowej).
Kolejna warka na tapecie.
Warka #14 - Koelsch (11/12-03-2011)
- słód pilzneński 2-rzędowy (4,000 kg)
- słód pszeniczny jasny (1,000 kg)
Zacieranie:
- 43-46ºC (50 minut)
- 61-64ºC (45 minut)
- 71-73ºC (65 minut)
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Sazz /gramulat/ (10g) - 65'
- E.K. Goldings /granulat (15g) - 65'
- Fuggles /granulat/ (15g) - 45'
- Citra /granulat/ (10g) - 15'
Ok. 18l brzeczki (ok. 18º BLG) - uzupełniłem ok. 4,50 l wody celem zmniejszenia ekstraktu. Brzeczkę wlano do fermentora z gęstwą Wyeast 2565 Koelsch z jednej z poprzednich warek (#12 Altbier). Fermentacja burzliwa trwała w temp. ok. 18-21ºC od 12 marca do 26 marca. Fermentacja cicha odbywa się w piwnicy w temp. ok. 10-14ºC.Comment
-
Kolejny leżak... tym razem leniwy, bez dekokcji
Warka #15 - Pils (20-03-2011)
Zasyp:
- słód pilzneński 2-rzędowy (4,300 kg)
- słód carapils (0,200 kg)
- słód amber (0,200 kg)
Zacieranie:
- 61-63ºC (16:10-17:20);
- 71-74ºC (17:20-17:50)
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Fuggles /granulat/ (45 g) (19:45-20:45);
- Sazz /granulat/ (20 g) (20:30-20:45);
Wyszło ok. 14l brzeczki (ok. 18º BLG), dodałem 5l wody ze sklepu. Liczę, że te 19 l brzeczki nastawnej o gęstości ok. 12º BLG. Brzeczkę przelano do fermentora z gęstwą z poprzdniego pilsa (#13). Fermentor poszedł do piwnicy, gdzie temperatura cały czas waha się w granicach (8-14ºC) - informacja aktualna w dniu 26.03.2011 r.Comment
-
Warka #13
Degustacja piwa pochodzącego z warki #13 ujawniła, że każde kolejne piwo przeze mnie uwarzone jest smaczniejsze od poprzedniego.
Piwo zabutelkowane w dniu 3.04.2011 r.
Omawiany "Pilnzner" ma piękny złoty kolor, bujną pianę, cudowny zapach (przypomina Pilsa z Biehalle, jest jednak intensywniejszy), pełny słodowy smak z wyraźnym ziołowym aromatem. Goryczka mogłaby być silniejsza (kwestia do dopracowania przy kolejnej warce).Comment
-
To może być też zasługa moich ulubionych drożdży, które użyles do fermentacji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nie dziwota, to w końcu drożdże należące do klasycznego kanonu, spośród których chciałbym w dalszej kolejności wypróbować Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. W tym celu zarezerwowałem już gęstwę u jednego z piaseczyńskich piwowarówComment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
-
Channel: Belgia
-
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...3 Photos-
Channel: Bułgaria
-
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 22:04 -
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment