Browar Esperanto

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
    W mym potężnym browarze wydażył się wypadek. 10 marca 2010 r. 20 litrów gorącej brzeczki popłyneło po podłodze Gar zacierno-warzelny uległ zniszczeniu (wewnątrz uszkodzona emalia na obszarze 40x120 mm). Podłoga została osuszona, prawie nic nie widać Szkoda tylko słodów i garnka 40-litrowego.

    Garnek nie jest na pewno stracony, bo mozna uszkodzenie zamalować emailą w płynie i uzywac go do przygotowywania wody do wysładzania.

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #17
      Dunkelweizen - Jubileuszowa warka #10 (08-01-2011)

      Zasyp:
      - słód pszeniczny jasny (1,2 kg)
      - słód pszeniczny ciemny (2,5 kg)
      - słód pszeniczny czekoladowy (0,1 kg)
      - słód carawheat (0,1 kg)
      - słód monachijski (1 kg)
      - słód pilzneński (0,25 kg)

      Zacieranie:
      - 44-48ºC (12:00-12:30);
      - 52-55ºC (12:30-12:50)
      - 62-65ºC (12:50-13:40);
      - 72-74ºC (13:40-14:15);
      - 78ºC - mash out

      Chmielenie:
      - chmiel Fuggles/szyszki (30 g)

      Wyszło ok. 23l brzeczki, którą przelałem do fermentatora z gęstwą z poprzedniej warki.

      Comment

      • lisiewski
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 459

        #18
        Nadrabiam zaległości kronikarskie.

        Warka #11 - Weizenbock (05/06-02-2011)

        Zasyp:
        - słód pszeniczny jasny (1,8 kg)
        - słód pszeniczny ciemny (0,5 kg)
        - słód pszeniczny czekoladowy (0,1 kg)
        - słód carawheat (0,1 kg)
        - słód monachijski (2 kg)
        - słód żytni (0,5 kg)
        - słód cara 20 (0,4 kg)

        Zacieranie:
        - 41-43ºC (15:00-15:50);
        - 61-63ºC (15:50-16:25);
        - 71-74ºC (16:25-17:15);
        - 78ºC - mash out

        Chmielenie:
        - chmiel Fuggles/szyszki (30 g)

        Wyszło ok. 20l brzeczki (ok. 16,º BLG) którą przelałem do fermentatora z gęstwą z poprzedniej warki.

        Comment

        • lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

          #19
          Pierwsza degustacja warki #9 wskazuje, że piwo jest FENOMENALNE A to dopiero dwa tygodnie od zabutelkowania mojego pszeniczniaka!

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            #20
            Dunkelweizen (warka #10) popłynął dziś do butelek (ok. 21 litrów). Postanowiłem dokonać rozlewu ponieważ temperatura w piwnicy spadła do zaledwie -10ºC. Jaki ma wpływ taka temperatura na prac drożdży pszenicznych? Pytam ponieważ Weizenbock (warka #11) nadal odbywa fermentację burzliwą tej samej temperaturze.

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
              Dunkelweizen (warka #10) popłynął dziś do butelek (ok. 21 litrów). Postanowiłem dokonać rozlewu ponieważ temperatura w piwnicy spadła do zaledwie -10ºC. Jaki ma wpływ taka temperatura na prac drożdży pszenicznych? Pytam ponieważ Weizenbock (warka #11) nadal odbywa fermentację burzliwą tej samej temperaturze.
              10°C to zdecydowanie za niska temperatura na górną fermentację - proces może być spowolniony, a do tego drożdże nie wytworzą estrów, przede wszystkim charakterystycznego "banana" (w weizenbocku może mniej istotnego, ale jednak), może też wpłynąć niekorzystnie na smak piwa. Radzę przenieść w cieplejsze miejsce (20°C).
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • lisiewski
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 459

                #22
                Warka #10 - Dunkeleweizen - 15.02.2011 piwo zostało rozlane do butelek wraz z solidną dawką glukozy.

                Warka #11 - Weizenbock - Skończyło się na tym, że weizenbock stał w zimnej piwnicy przez ok. 2 tygodnie. Teraz z kolei spędza cichą fermentację w dość ciepłej kuchni (21-25ºC).

                Stany magazynowe wskazują na istnienie wolnych skrzynek, a zatem warto coś uwarzyć. Na warsztat poleciał tym razem Alt.

                Warka #12 - Altbier (26-02-2011)
                - słód monachijski (4,1 kg)
                - słód wiedeński (1,0 kg)

                Zacieranie:
                - 46-48ºC (20 minut)
                - 61-63ºC (30 minut)
                - 71-74ºC (40 minut) - problem z obecnością skrobi
                - 78ºC - mash out

                Chmielenie:
                - Styrian Goldings/gramulat (25g) - 60'
                - Sazz/granulat (25g) - 30'

                Wyszło ok. 18l brzeczki (ok. 16º BLG) - dolałem 3 litry wody celem zmniejszenia ekstraktu; dodałem drożdże Wyeast 2565 Koelsch ze świeżego stratera. Fermentacja trwa w temperaturze (21-25ºC) - temperaturę reguluję uchylając okno w kuchni. Jeżeli pogoda się nie pogorszy, to po tygodniu przeniosę fermentator do piwnicy (ok. 10-12ºC). Niestety nie ma w tej chwili warunków do przeprowadzenia fermentacji w sugerowanej temperaturze ok. 18ºC.

                Comment

                • lisiewski
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 459

                  #23
                  Witam ponownie! W tak zwanym międzyczasie odbyła się degustacja dwóch ostatnich piw: Dunkelweizen (#10) i Weizenbock (#11).

                  Szczególnie przypadł mi do gustu koźlak pszeniczny - ma piękną kremową trwałą pianę, ciemnobrązowy kolor, klarowne (nic niepokojącego nie pływa w środku), zapach lekko drożdżowy. Degustacji towarzyszy średnie nasycenie dwutlenkiem węgla, zaś smak jest pełny i treściwy, lekko pikantny, goryczka jest wyważona, na finiszu czuć całą masę owocowych estrów: malin, suszonych śliwek, czegoś w rodzaju kory drzewnej. W skrócie: piwo się udało! A to dopiero 3 tydzień leżakowania!

                  Ciemny pszeniczniak również trzyma formę, ale wrażenia z degustacji opiszę przy innej okazji.

                  Comment

                  • lisiewski
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 459

                    #24
                    Z "delikatnym" opóźnieniem udało mi się jeszcze w tym sezonie uwarzyć dwie partie pilsa.

                    Warka #13 - Pilzner (4/5-03-2011)

                    Zasyp:
                    - słód pilzneński 6-rzędowy (3,500 kg)
                    - słód pilzneński 2-rzędowy (0,600 kg)
                    - słód wiedeński (0,555 kg)
                    - słód carapils (0,400 kg)

                    Zacieranie:
                    - 44-48ºC (21:15-21:40);
                    - 61-63ºC (21:40-22:05);
                    - Dekokcja 1/3 zacieru - 71-75ºC (22:10-22:35)
                    - Dekokt wraca do zacieru - 71-74ºC (22:35-23:40)
                    - 78ºC - mash out

                    Chmielenie:
                    - Styrian Goldings /granulat/ (28 g) (14:20-15:20);
                    - East Kent Goldings /granulat/ (15g) (14:20-15:20);
                    - Sazz /granulat/ (20 g) (15:10-15:20);
                    - Citra /granulat/ (28 g) (15:10-15:20);

                    Wyszło ok. 17l brzeczki (ok. 18º BLG), dodałem 5l wody ze sklepu. Strzelam, że ostateczny ekstrakt brzeczki nastawnej waha się miedzy 11-12º BLG. Chmiele zostały obliczone na ok. 23 litry piwa. Do tego zadałem starter ze świeżej saszetki Wyeast 2001 Urquell Lager. Fermentor poszedł do piwnicy, gdzie temperatura waha się w granicach (8-14ºC). W dniu 20.03.2011 r. piwo zostało przelane na cichą fermentację w zbliżonych warunkach termicznych - 26.03.2011 zanotowałem 10ºC (przyp. Piwowar).

                    Comment

                    • lisiewski
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 459

                      #25
                      Altbier (#12) zabutelkowany w dniu 20.03.2011 r. leżakuje spokojnie w piwniczce (pierwsze 3 dni butelki spędziły w temp. pokojowej).

                      Kolejna warka na tapecie.

                      Warka #14 - Koelsch (11/12-03-2011)
                      - słód pilzneński 2-rzędowy (4,000 kg)
                      - słód pszeniczny jasny (1,000 kg)

                      Zacieranie:
                      - 43-46ºC (50 minut)
                      - 61-64ºC (45 minut)
                      - 71-73ºC (65 minut)
                      - 78ºC - mash out

                      Chmielenie:
                      - Sazz /gramulat/ (10g) - 65'
                      - E.K. Goldings /granulat (15g) - 65'
                      - Fuggles /granulat/ (15g) - 45'
                      - Citra /granulat/ (10g) - 15'

                      Ok. 18l brzeczki (ok. 18º BLG) - uzupełniłem ok. 4,50 l wody celem zmniejszenia ekstraktu. Brzeczkę wlano do fermentora z gęstwą Wyeast 2565 Koelsch z jednej z poprzednich warek (#12 Altbier). Fermentacja burzliwa trwała w temp. ok. 18-21ºC od 12 marca do 26 marca. Fermentacja cicha odbywa się w piwnicy w temp. ok. 10-14ºC.

                      Comment

                      • lisiewski
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 459

                        #26
                        Kolejny leżak... tym razem leniwy, bez dekokcji

                        Warka #15 - Pils (20-03-2011)

                        Zasyp:
                        - słód pilzneński 2-rzędowy (4,300 kg)
                        - słód carapils (0,200 kg)
                        - słód amber (0,200 kg)

                        Zacieranie:
                        - 61-63ºC (16:10-17:20);
                        - 71-74ºC (17:20-17:50)
                        - 78ºC - mash out

                        Chmielenie:
                        - Fuggles /granulat/ (45 g) (19:45-20:45);
                        - Sazz /granulat/ (20 g) (20:30-20:45);

                        Wyszło ok. 14l brzeczki (ok. 18º BLG), dodałem 5l wody ze sklepu. Liczę, że te 19 l brzeczki nastawnej o gęstości ok. 12º BLG. Brzeczkę przelano do fermentora z gęstwą z poprzdniego pilsa (#13). Fermentor poszedł do piwnicy, gdzie temperatura cały czas waha się w granicach (8-14ºC) - informacja aktualna w dniu 26.03.2011 r.

                        Comment

                        • lisiewski
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.12
                          • 459

                          #27
                          Warka #13

                          Degustacja piwa pochodzącego z warki #13 ujawniła, że każde kolejne piwo przeze mnie uwarzone jest smaczniejsze od poprzedniego.

                          Piwo zabutelkowane w dniu 3.04.2011 r.

                          Omawiany "Pilnzner" ma piękny złoty kolor, bujną pianę, cudowny zapach (przypomina Pilsa z Biehalle, jest jednak intensywniejszy), pełny słodowy smak z wyraźnym ziołowym aromatem. Goryczka mogłaby być silniejsza (kwestia do dopracowania przy kolejnej warce).

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #28
                            To może być też zasługa moich ulubionych drożdży, które użyles do fermentacji.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • lisiewski
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.12
                              • 459

                              #29
                              Nie dziwota, to w końcu drożdże należące do klasycznego kanonu, spośród których chciałbym w dalszej kolejności wypróbować Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. W tym celu zarezerwowałem już gęstwę u jednego z piaseczyńskich piwowarów

                              Comment

                              • Radical
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 145

                                #30
                                A czy jest możliwość odkupienia buteleczki z domowym piwkiem ?
                                Radical.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X