Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radical
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar Esperanto
Collapse
X
-
Piwa domowe są bezcenne. Dlatego należy samemu zacząć warzyć. Ewentualnie można poprosić piwowara o podarowanie butelki czy dwóch. Tymczasem przechodząc do "ad remu" stwierdzam, że pilzner z warki nr 13 znakomicie smakuje do kolacji.
Comment
-
-
Po kilku miesiącach przerwy chciałbym uwarzyć kolejne piwo. Ze względu na posiadane surowce (w tym drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity) wybór padł na Belgian Tripel. Planuję wzorować się na zwycięskiej recepturze.
Moje wątpliwości dotyczą jednak możliwosci użycia słodów ześrutowanych ok. 15 miesięcy temu... Czy taki surowiec w postaci słodu pilzneńskiego przechowywanego przez ponad rok w temp. ok. 24ºC nadaje się do użycia w tej chwili? Może trzeba zwiększyć zasyp?
Comment
-
-
Wznawiamy sezon:
Warka #16 - "Dubeltowe" [Belgian Dubbel] (05-07-2011)
Kolor: ok. 26 EBC
Goryczka: 50 IBU
Zasyp:
- słód pilzneński 2-rzędowy (3000 g)
- słód monachijski (1000 g)
- słód wiedeński (500 g)
- abbey malt (500 g)
- słód amber (500 g)
Zacieranie:
- 52-55ºC (35 min.);
- 61-63ºC (60 min.);
- 71-75ºC (25 min.);
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Magnum /granulat/ (10 g) (60 min.);
- Citra /granulat/ (5 g) (25 min.);
- Magnum /granulat/ (5 g) (20 min.);
- Styrian Golding /granulat/ (15 g) (10 min.);
+ mech irlandzki
W wyniku powyższych czynności otrzymałem ok. 15l brzeczki (o gęstości ok. 16º BLG). Brzeczka zadana świeżą gęstwą Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Fermentacja przebiegała w temperaturze ok. 23-25ºC. Po 13 dniach (18-07-2011) piwo zostało przelane na cichą (stoi w temp. ok. 23ºC).Last edited by lisiewski; 2011-07-25, 18:49.
Comment
-
-
Jedziemy dalej...
Warka #17 - "Sex on the Beach" [Belgian Trippel] (18-07-2011)
Kolor: ok. 14 EBC
Goryczka: 32 IBU
Zasyp:
- słód pilzneński 2-rzędowy (1000 g)
- słód pilzneński 6-rzędowy (1500 g)
- słód monachijski (1000 g)
- słód wiedeński (1000 g)
- słód karmelowy jasny - Strzegom (500 g)
Zacieranie:
- 55-57ºC (20 min.);
- 62-65ºC (50 min.);
- 72-76ºC (20 min.);
- 78ºC - mash out
Chmielenie:
- Saaz /granulat/ (12 g) (60 min.);
- Northern Brewer /granulat/ (12 g) (60 min.);
- Tradition /granulat/ (12 g) (30 min.);
- Kolendra (10 g) (30 min.);
- Lubelski /granulat/ (15 g) (10 min.);
- Kolendra (10 g) (10 min.);
Udało się otrzymać ok. 18l brzeczki (o gęstości ok. 17º BLG). Brzeczka ostała przelana do wiadra z gęstwą Wyeast 3787 THG z poprzedniej warki. Fermentacja trwa w piwnicy w temperaturze ok 23ºC.
Comment
-
Comment