Browar Esperanto

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radical Wyświetlenie odpowiedzi
    A czy jest możliwość odkupienia buteleczki z domowym piwkiem ?
    3 lata na forum 69 postów i brak znajomości podstawowych przepisów dotyczących handlu piwem, domowego nie można sprzedać ( chyba, że to prowokacja )

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #32
      Piwa domowe są bezcenne. Dlatego należy samemu zacząć warzyć. Ewentualnie można poprosić piwowara o podarowanie butelki czy dwóch. Tymczasem przechodząc do "ad remu" stwierdzam, że pilzner z warki nr 13 znakomicie smakuje do kolacji.

      Comment

      • lisiewski
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 459

        #33
        Po kilku miesiącach przerwy chciałbym uwarzyć kolejne piwo. Ze względu na posiadane surowce (w tym drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity) wybór padł na Belgian Tripel. Planuję wzorować się na zwycięskiej recepturze.

        Moje wątpliwości dotyczą jednak możliwosci użycia słodów ześrutowanych ok. 15 miesięcy temu... Czy taki surowiec w postaci słodu pilzneńskiego przechowywanego przez ponad rok w temp. ok. 24ºC nadaje się do użycia w tej chwili? Może trzeba zwiększyć zasyp?

        Comment

        • lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

          #34
          Wznawiamy sezon:

          Warka #16 - "Dubeltowe" [Belgian Dubbel] (05-07-2011)
          Kolor: ok. 26 EBC
          Goryczka: 50 IBU

          Zasyp:
          - słód pilzneński 2-rzędowy (3000 g)
          - słód monachijski (1000 g)
          - słód wiedeński (500 g)
          - abbey malt (500 g)
          - słód amber (500 g)

          Zacieranie:
          - 52-55ºC (35 min.);
          - 61-63ºC (60 min.);
          - 71-75ºC (25 min.);
          - 78ºC - mash out

          Chmielenie:
          - Magnum /granulat/ (10 g) (60 min.);
          - Citra /granulat/ (5 g) (25 min.);
          - Magnum /granulat/ (5 g) (20 min.);
          - Styrian Golding /granulat/ (15 g) (10 min.);
          + mech irlandzki

          W wyniku powyższych czynności otrzymałem ok. 15l brzeczki (o gęstości ok. 16º BLG). Brzeczka zadana świeżą gęstwą Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Fermentacja przebiegała w temperaturze ok. 23-25ºC. Po 13 dniach (18-07-2011) piwo zostało przelane na cichą (stoi w temp. ok. 23ºC).
          Last edited by lisiewski; 2011-07-25, 18:49.

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            #35
            Jedziemy dalej...

            Warka #17 - "Sex on the Beach" [Belgian Trippel] (18-07-2011)
            Kolor: ok. 14 EBC
            Goryczka: 32 IBU

            Zasyp:
            - słód pilzneński 2-rzędowy (1000 g)
            - słód pilzneński 6-rzędowy (1500 g)
            - słód monachijski (1000 g)
            - słód wiedeński (1000 g)
            - słód karmelowy jasny - Strzegom (500 g)

            Zacieranie:
            - 55-57ºC (20 min.);
            - 62-65ºC (50 min.);
            - 72-76ºC (20 min.);
            - 78ºC - mash out

            Chmielenie:
            - Saaz /granulat/ (12 g) (60 min.);
            - Northern Brewer /granulat/ (12 g) (60 min.);
            - Tradition /granulat/ (12 g) (30 min.);
            - Kolendra (10 g) (30 min.);
            - Lubelski /granulat/ (15 g) (10 min.);
            - Kolendra (10 g) (10 min.);

            Udało się otrzymać ok. 18l brzeczki (o gęstości ok. 17º BLG). Brzeczka ostała przelana do wiadra z gęstwą Wyeast 3787 THG z poprzedniej warki. Fermentacja trwa w piwnicy w temperaturze ok 23ºC.

            Comment

            • lisiewski
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 459

              #36
              Warka #16 - "Dubeltowe" [Belgian Dubbel]

              Piwo zostało zabutelkowane (43x0,3l + 3x0,5l) w dniu 29 sierpnia 2011 r. Prawie 6 tygodni fermentacji cichej "zaowocowało" dużą mocą i klarownością trunku.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X