Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie, ale dość rozsamakowany w produktach komercyjnych postanowiłem nastawić moje pierwsze dziecko w poniższym kształcie:
1800 g - Muntons Connoisseurs 1.8 Kg Bock Beer - nachmielony kit
3000 g - Edme SFX + Coopers Malt Extract Amber 1.5kg (dwie puszki średnich ekstraktów)
1500 g - miód ciemny
1 szaszetka SafBrew S-33
(23 litry gotowego nastawu)
Nie jestem pewien jak bardzo nachmielony jest kit, ale na podorędziu mam jeszcze 24 gramy chmielu Hersbrucker, ktory w razie potrzeby podgotuje 60min i dodam. Nie lubie zbytniej goryczki, zalezy mi na mocnym, słodkawym, "miodawym" rezultacie :-)
BeerTools mowi mi ze piwo zmiesci sie w gatunku dobbelbocka:
Original Gravity: 1.080 (1.072 - 1.112)
Terminal Gravity: 1.020 (1.016 - 1.024)
Color: 34.74 (11.82 - 49.25) EBU
Alcohol: 7.97% (7.0% - 10.0%)
co do goryczki, to jeszcze nie wiadomo - jak wyzej.
Mam pare pytan:
1. Czy mozna wyciagu z chmielu dodac pod koniec fermentacji, kiedy juz bede mogl organoleptycznie ocenic potrzebe dochmielenia?
2. Myslalem do dodaniu skorki pomaranczowej i odrobiny kardamonu - ile tego dodac, zeby nie zdominowalo bukietu, a bylo tylko wyczuwalna nutą?
3. Co myslicie o calosci receptury? :-)
pozdrawiam ciepło
--
alkos
1800 g - Muntons Connoisseurs 1.8 Kg Bock Beer - nachmielony kit
3000 g - Edme SFX + Coopers Malt Extract Amber 1.5kg (dwie puszki średnich ekstraktów)
1500 g - miód ciemny
1 szaszetka SafBrew S-33
(23 litry gotowego nastawu)
Nie jestem pewien jak bardzo nachmielony jest kit, ale na podorędziu mam jeszcze 24 gramy chmielu Hersbrucker, ktory w razie potrzeby podgotuje 60min i dodam. Nie lubie zbytniej goryczki, zalezy mi na mocnym, słodkawym, "miodawym" rezultacie :-)
BeerTools mowi mi ze piwo zmiesci sie w gatunku dobbelbocka:
Original Gravity: 1.080 (1.072 - 1.112)
Terminal Gravity: 1.020 (1.016 - 1.024)
Color: 34.74 (11.82 - 49.25) EBU
Alcohol: 7.97% (7.0% - 10.0%)
co do goryczki, to jeszcze nie wiadomo - jak wyzej.
Mam pare pytan:
1. Czy mozna wyciagu z chmielu dodac pod koniec fermentacji, kiedy juz bede mogl organoleptycznie ocenic potrzebe dochmielenia?
2. Myslalem do dodaniu skorki pomaranczowej i odrobiny kardamonu - ile tego dodac, zeby nie zdominowalo bukietu, a bylo tylko wyczuwalna nutą?
3. Co myslicie o calosci receptury? :-)
pozdrawiam ciepło
--
alkos