O'Bee Bock #1 - jak/ile przyprawić?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alkos
    • 2024.11

    O'Bee Bock #1 - jak/ile przyprawić?

    Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie, ale dość rozsamakowany w produktach komercyjnych postanowiłem nastawić moje pierwsze dziecko w poniższym kształcie:

    1800 g - Muntons Connoisseurs 1.8 Kg Bock Beer - nachmielony kit
    3000 g - Edme SFX + Coopers Malt Extract Amber 1.5kg (dwie puszki średnich ekstraktów)
    1500 g - miód ciemny
    1 szaszetka SafBrew S-33

    (23 litry gotowego nastawu)


    Nie jestem pewien jak bardzo nachmielony jest kit, ale na podorędziu mam jeszcze 24 gramy chmielu Hersbrucker, ktory w razie potrzeby podgotuje 60min i dodam. Nie lubie zbytniej goryczki, zalezy mi na mocnym, słodkawym, "miodawym" rezultacie :-)

    BeerTools mowi mi ze piwo zmiesci sie w gatunku dobbelbocka:

    Original Gravity: 1.080 (1.072 - 1.112)
    Terminal Gravity: 1.020 (1.016 - 1.024)
    Color: 34.74 (11.82 - 49.25) EBU
    Alcohol: 7.97% (7.0% - 10.0%)

    co do goryczki, to jeszcze nie wiadomo - jak wyzej.

    Mam pare pytan:

    1. Czy mozna wyciagu z chmielu dodac pod koniec fermentacji, kiedy juz bede mogl organoleptycznie ocenic potrzebe dochmielenia?
    2. Myslalem do dodaniu skorki pomaranczowej i odrobiny kardamonu - ile tego dodac, zeby nie zdominowalo bukietu, a bylo tylko wyczuwalna nutą?
    3. Co myslicie o calosci receptury? :-)


    pozdrawiam ciepło
    --
    alkos
Przetwarzanie...
X