W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
#2
No i drożdże już zadałem. Zmieściłem się w 12 godzinach (od zasypu), pomogła temperatura na balkonie. Wyszło 12.5 ekstraktu. Zostało mi zaledwie 16 litrów. Dużo więcej niż planowałem odparowało, a jeszcze ze 2-3 litry poszły do kibla. Dzięki pończochom poszedłby najwyżej litr.
Leave a comment:
-
-
Ad. # 2
chmiel Northern Brewers - producent Spalter Hopfen GmbH, zbiór 2009, 11.4% alfa-kwasów
chmiel Spalter - producent j/w, zbiór 2009, 4.3% alfa-kwasów
Ad. # 1
chmiel Marynka, zbiór 2010, 7.7% alfa-kwasów
chmiel Lubelski, zbiór 2010, 3.0% alfa-kwasów
Leave a comment:
-
-
# 2 (26.02.2011)
PILS NIEMIECKI
* Słód pilzneński 3,5 kg
* Słód Karamel Pils 0,5 kg
* Chmiel Northern Brewer, granulat 20 g
* Chmiel Spalt Spalter, granulat, 20 g
* Drożdże - Saflager S - 23
Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 62 (40 minut), 2 przerwa w temp. 73 (40 minut).
Pomiar ekstraktu: 10.0
Chmielenie: 60 minut; cały Northern Brewer od początku, cały Spalter na ostatnie 10 minut. Chmielenie bez pończoch czy siatek.
Reszta się okaże...Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-02-16, 17:28.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzinie sypaaaać do pończoch!!!
Leave a comment:
-
-
No to dla porządku:
# 1 (24.01.2011)
PILS BOHEMSKI
* Słód pilzneński 3,5 kg
* Słód monachijski 0,5 kg
* Chmiel Marynka, granulat 40 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
* Drożdże - Saflager W 34/70
- ekstrakt: 12.5 > 3.0
- alkohol: 4,9 + 0,3 (planowane) = 5,2
Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 63 (30 minut), 2 przerwa w temp. 73 (30 minut).
Pomiar ekstraktu: 10.5
Chmielenie: 60 minut > 20g Marynki od początku, 20g w 30 minucie, 25g Lubelskiego na ostatnie 10 minut. Każda porcja chmielu w osobnej pończosze lub siateczce.
Fermentacja (od 25.01.11): burzliwa 10 dni w zakresie temperatur (na fermentorze) 13,5-11.0; cicha - wciąż trwa. 4 dni cichej to było de facto dokończenie burzliwej. Fermentacja "bezrurkowa".
Leave a comment:
-
-
Dziś robię Pilsa niemieckiego. Ostatni moment by zdecydować czy sypać granulat chmielowy do pończoch, czy nie sypać
Leave a comment:
-
-
Lubię czytać jak sie młodzież ekscytuje przy pierwszych warkach. To takie ożywcze i optymistyczne.
Leave a comment:
-
-
Fermentacja w nocy ruszyła i jest już całkiem niezła pianka, trochę krzywa, bo więcej jest jej po jednej stronie, jakby podłoga była mocno krzywa. Termometr na fermentorze wskazuje 13,5 czyli w normie, chociaż liczyłem na 1-2 stopnie mniej, no ale jeszcze w tym tygodniu ma się ochłodzić. Nie tylko piana mi się podoba ale i zapach
Leave a comment:
-
-
Pojawiły się pierwsze oznaki spienienia, niczym w polskim koncerniaku minutę po nalaniu do szklanki, więc wyniosłem do piwnicy. Temperatura powietrza 11,5. Następna inspekcja rano, jeszcze przed śniadaniem
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Pończochy też?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedziJa też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...
Leave a comment:
-
Leave a comment: