W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jacer
    replied
    Jak to do kibla? Co do kibla?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    #2

    No i drożdże już zadałem. Zmieściłem się w 12 godzinach (od zasypu), pomogła temperatura na balkonie. Wyszło 12.5 ekstraktu. Zostało mi zaledwie 16 litrów. Dużo więcej niż planowałem odparowało, a jeszcze ze 2-3 litry poszły do kibla. Dzięki pończochom poszedłby najwyżej litr.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Mało chmielu, ile on ma alfa-kwasów?

    aaaa, ukazało się nagle
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-16, 17:44.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Ad. # 2
    chmiel Northern Brewers - producent Spalter Hopfen GmbH, zbiór 2009, 11.4% alfa-kwasów
    chmiel Spalter - producent j/w, zbiór 2009, 4.3% alfa-kwasów

    Ad. # 1
    chmiel Marynka, zbiór 2010, 7.7% alfa-kwasów
    chmiel Lubelski, zbiór 2010, 3.0% alfa-kwasów

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    # 2 (26.02.2011)
    PILS NIEMIECKI
    * Słód pilzneński 3,5 kg
    * Słód Karamel Pils 0,5 kg
    * Chmiel Northern Brewer, granulat 20 g
    * Chmiel Spalt Spalter, granulat, 20 g
    * Drożdże - Saflager S - 23


    Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 62 (40 minut), 2 przerwa w temp. 73 (40 minut).
    Pomiar ekstraktu: 10.0

    Chmielenie: 60 minut; cały Northern Brewer od początku, cały Spalter na ostatnie 10 minut. Chmielenie bez pończoch czy siatek.

    Reszta się okaże...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-02-16, 17:28.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    nie sypaaaać do pończoch!!!
    I ja też...

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    No to dla porządku:

    # 1 (24.01.2011)
    PILS BOHEMSKI
    * Słód pilzneński 3,5 kg
    * Słód monachijski 0,5 kg
    * Chmiel Marynka, granulat 40 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    * Drożdże - Saflager W 34/70

    - ekstrakt: 12.5 > 3.0
    - alkohol: 4,9 + 0,3 (planowane) = 5,2

    Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 63 (30 minut), 2 przerwa w temp. 73 (30 minut).
    Pomiar ekstraktu: 10.5

    Chmielenie: 60 minut > 20g Marynki od początku, 20g w 30 minucie, 25g Lubelskiego na ostatnie 10 minut. Każda porcja chmielu w osobnej pończosze lub siateczce.

    Fermentacja (od 25.01.11): burzliwa 10 dni w zakresie temperatur (na fermentorze) 13,5-11.0; cicha - wciąż trwa. 4 dni cichej to było de facto dokończenie burzliwej. Fermentacja "bezrurkowa".

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    nie sypaaaać do pończoch!!!

    A ile tego chmielu i jaki?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-16, 16:17.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Dziś robię Pilsa niemieckiego. Ostatni moment by zdecydować czy sypać granulat chmielowy do pończoch, czy nie sypać

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Cichoj tam, to taka forma pamiętnika

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Lubię czytać jak sie młodzież ekscytuje przy pierwszych warkach. To takie ożywcze i optymistyczne.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Fermentacja w nocy ruszyła i jest już całkiem niezła pianka, trochę krzywa, bo więcej jest jej po jednej stronie, jakby podłoga była mocno krzywa. Termometr na fermentorze wskazuje 13,5 czyli w normie, chociaż liczyłem na 1-2 stopnie mniej, no ale jeszcze w tym tygodniu ma się ochłodzić. Nie tylko piana mi się podoba ale i zapach

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pojawiły się pierwsze oznaki spienienia, niczym w polskim koncerniaku minutę po nalaniu do szklanki, więc wyniosłem do piwnicy. Temperatura powietrza 11,5. Następna inspekcja rano, jeszcze przed śniadaniem

    Leave a comment:


  • dreads
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi

    Pończochy też?
    Chcesz nosić nachmielone pończochy?

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...
    Bez przesady. Goryczka tworzy sie gdy temperatura wynosi 95st.C. i wiecej, natomiast przy chłodzeniu powietrznym, chmieląc na smak, dodawaj chmiel na koniec gotowania, a nie 30 minut przed.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X