W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Pończochy też?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    W celach poznawczych .....o ale najpierw chcę popróbować tego i owego i wyrobić sobie zdanie
    Takiej tylko manipulacji postem dokonałem

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
    Myślę, że będzie i tak zdecydowanie mocniej chmielone niż polskie piwa przemysłowe nie wiem, gdzie kupowałeś zestaw, ale podejrzewam, że chmielu dali wystarczająco dużo.
    Tym razem dałem zarobić naszym adminom, tj. CP.
    40 gram Marynki i 25 Lubelskiego.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
    Na przyszłość jednak radzę jak jacer - wyciep te siateczki!
    Pończochy też?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do drożdży W 34/70 - ja robiłem z 1/3 saszetki starter i po ok 10 godzinach żarły aż miło - prawdziwe potwory
    W celach poznawczych pilsa niemieckiego chcę zobić na S-23. Pojechałbym też na tych 34/70, no ale najpierw chcę popróbować tego i owego i wyrobić sobie zdanie

    Leave a comment:


  • dreads
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Zamiast 20 wyszło mi 17 litrów, więc myślę że mimo pończoch (dwie porcje Marynki w różnym czasie) i siateczki (Lubelski), chmielenie będzie w sam raz?
    Myślę, że będzie i tak zdecydowanie mocniej chmielone niż polskie piwa przemysłowe nie wiem, gdzie kupowałeś zestaw, ale podejrzewam, że chmielu dali wystarczająco dużo. Ja tam akurat w kwestii chmielenia mam podobne podejście jak kolega kopyr - im więcej tym lepiej dlatego właśnie skaszaniłem sobie pszenicę w tym roku... Na przyszłość jednak radzę jak jacer - wyciep te siateczki!

    Co do drożdży W 34/70 - ja robiłem z 1/3 saszetki starter i po ok 10 godzinach żarły aż miło - prawdziwe potwory nie spodziewałem się czegoś takiego po dolniakach. Bardzo lubię te drożdże z jeszcze jednego powodu - nawet w górnych granicach dolnej fermentacji (13-14 stopni) pozostawiały bardzo czyste smaki.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    No to Saflagery W-34/70 przygotowane do uwodnienia. Ciekawe kiedy ruszą.

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Można też dekantować gorącą brzeczkę znad osadu gorącego i chmielu i chłodzić w fermentorze.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
    i nie wiem co lepsze...
    kupić chłodnicę.

    Leave a comment:


  • Gabe
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Taki miałem pierwotny plan ale czytając starsze wskazówki zrozumiałem, że do granulatu też należy zastosować siatkę / pończochę. No to już nie wiem kogo słuchać
    Ja też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.

    Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
    Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
    Drożdże można zadać w temp. niższej niż 10 stopni bo fermentacja i tak spowoduje jej podwyższenie. Ważne aby oszczędzić drożdżom stresu i powinny być w tej samej temp. co brzeczka.
    Generalnie zadawanie w temp. ciut wyższej ma umożliwić drożdżom szybkie zdominowanie środowiska ale może wnosić posmaki ajlowe.
    Szkoły są różne.

    Sporo na ten temat można znaleźć na piwo.org

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
    choroba! trzeba było w robocie wejść na browar.biz a nie pracować daj później znać, jak wyszło i czy zadowolony jesteś z nachmielenia. Myślę, że może być trochę za mało goryczki.
    Zamiast 20 wyszło mi 17 litrów, więc myślę że mimo pończoch (dwie porcje Marynki w różnym czasie) i siateczki (Lubelski), chmielenie będzie w sam raz?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    to wyciep te siateczki.
    Taki miałem pierwotny plan ale czytając starsze wskazówki zrozumiałem, że do granulatu też należy zastosować siatkę / pończochę. No to już nie wiem kogo słuchać

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.

    Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
    Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-25, 10:53.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie, granulatem.
    to wyciep te siateczki.

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Jakie 20 stopni skoro ma to być czeski pils czyli dolna fermentacja?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Przytargałem z powrotem do mieszkania. Przy balkonie powinno być koło 20. Ze spokojem mogę iść lulu.

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Zamiast wanienki możesz posłużyć się garem zaciernym. I tak stoi on nieużywany...

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X