W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

    #76
    choroba! trzeba było w robocie wejść na browar.biz a nie pracować daj później znać, jak wyszło i czy zadowolony jesteś z nachmielenia. Myślę, że może być trochę za mało goryczki.

    Podziwiam, że na początek przygody z zacieraniem poszedł pils. Jak zacierałeś? Pewnie bez dekoktu? Ja dopiero w tym roku wziąłem się za dolniaki, pils bohemski trafił do butelek w czwartek. Walił masłem aż miło

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Panie, teraz to już nieco za późno, 5 minut temu wrzuciłem aromatyczny w siatce muślinowej. Marynka poszła w rajstopach.
      Spoko!
      Trzeba tylko dać 10% więcej w stosunku do zakładanej ilości.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13959

        #78
        Zacieranie infuzyjne.
        Jeżeli chmielenie będzie na poziomie polskich piw przemysłowych, to już będę zadowolony.
        Najwyżej wyjdzie polski "pils" zamiast czeskiego

        Trzeba wykorzystać temperatury na dolniaki, więc poszedł pils. Trochę z przymusu, bo wielkiego wyboru w zestawach nie było. Tzn pils i tak by zamówił, ale niejako zostałem przymuszony do wzięcia zarówno pilsa czeskiego jak i niemieckiego. Chciałem zrobić 2 piwa, więcej w tych temperaturach bym nie zdążył, stąd taki wybór. Następnie, gdy temperatura trochę wzrośnie planuję Alta i Koelscha.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13959

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
          Spoko!
          Trzeba tylko dać 10% więcej w stosunku do zakładanej ilości.
          Więcej nie mam, bo jestem na etapie gotowych zestawów. Jeżeli wyjdzie tylko 10% mniej chmielowe niż wzorcowe, to będę szczęśliwy

          Teraz gar chłodzi się na balkonie, gdzie temperatura wynosi (ale zaraz przynosi) -1. Nie wiem czy dziś zdążę z drożdżami...
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-24, 19:22.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13959

            #80
            Mam pytanko, nad którym wcześniej nie pomyślałem. Czy max. temp. zadania drożdzy, wynosząca 30 stopni, jest temperaturą dla każdego rodzaju drożdży, czy tylko dla górnej fermentacji? Brzeczkę mam już w temp. 27 stopni i nie wiem czy mogę drożdże zadać czy przy dolnej fermentacji muszę poczekać do jutra na jej ochłodzenie. Fermentor jest już w piwnicy , gdzie temp wynosi ok 12 stopni. Wiem, że gdybym zadał je teraz, to wystartują dopiero przy swojej właściwej temp., ale czy im to teraz nie zaszkodzi?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-24, 22:55.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13959

              #81
              W tak zwanym międzyczasie doczytałem i już wiem, że popełniłem błąd wynosząc teraz do piwnicy... I teraz jest kwestia czy przynosić do góry, czy wyczekać moment, kiedy temp. osiągnie pon. 20 stopni , tyle że to może wypaść koło 4 nad ranem I wcale nie jest powiedziane, że temperatura będzie na tyle wolno spadać, że fermentacja ruszy.
              Problem w tym, że nie chce mi się tachać tego na górę a potem znowu na dół. Kawałek mam, do tego stopnia, że brzeczkę wynosiłem na raty w 2 fermentorach. Ech... Na dodatek w mieszkaniu raczej ciężko byłoby mi uzyskać temp. ok 20 i mniej.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-24, 23:28.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #82
                Zostaw w chłodnej piwnicy, ewentualnie jesli masz jakąś plastikową wanienkę, to wstaw do niej fermentator i wlej do niej ze 20 litrów chłodnej wody. Schłodzi błyskawicznie...

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #83
                  Zamiast wanienki możesz posłużyć się garem zaciernym. I tak stoi on nieużywany...

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13959

                    #84
                    Przytargałem z powrotem do mieszkania. Przy balkonie powinno być koło 20. Ze spokojem mogę iść lulu.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #85
                      Jakie 20 stopni skoro ma to być czeski pils czyli dolna fermentacja?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie, granulatem.
                        to wyciep te siateczki.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13959

                          #87
                          Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.

                          Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
                          Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-25, 10:53.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13959

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            to wyciep te siateczki.
                            Taki miałem pierwotny plan ale czytając starsze wskazówki zrozumiałem, że do granulatu też należy zastosować siatkę / pończochę. No to już nie wiem kogo słuchać

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13959

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
                              choroba! trzeba było w robocie wejść na browar.biz a nie pracować daj później znać, jak wyszło i czy zadowolony jesteś z nachmielenia. Myślę, że może być trochę za mało goryczki.
                              Zamiast 20 wyszło mi 17 litrów, więc myślę że mimo pończoch (dwie porcje Marynki w różnym czasie) i siateczki (Lubelski), chmielenie będzie w sam raz?

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.

                                Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
                                Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
                                Drożdże można zadać w temp. niższej niż 10 stopni bo fermentacja i tak spowoduje jej podwyższenie. Ważne aby oszczędzić drożdżom stresu i powinny być w tej samej temp. co brzeczka.
                                Generalnie zadawanie w temp. ciut wyższej ma umożliwić drożdżom szybkie zdominowanie środowiska ale może wnosić posmaki ajlowe.
                                Szkoły są różne.

                                Sporo na ten temat można znaleźć na piwo.org

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X