Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzii nie wiem co lepsze...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No to Saflagery W-34/70 przygotowane do uwodnienia. Ciekawe kiedy ruszą.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziZamiast 20 wyszło mi 17 litrów, więc myślę że mimo pończoch (dwie porcje Marynki w różnym czasie) i siateczki (Lubelski), chmielenie będzie w sam raz?
Co do drożdży W 34/70 - ja robiłem z 1/3 saszetki starter i po ok 10 godzinach żarły aż miło - prawdziwe potwory nie spodziewałem się czegoś takiego po dolniakach. Bardzo lubię te drożdże z jeszcze jednego powodu - nawet w górnych granicach dolnej fermentacji (13-14 stopni) pozostawiały bardzo czyste smaki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że będzie i tak zdecydowanie mocniej chmielone niż polskie piwa przemysłowe nie wiem, gdzie kupowałeś zestaw, ale podejrzewam, że chmielu dali wystarczająco dużo.
40 gram Marynki i 25 Lubelskiego.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedziNa przyszłość jednak radzę jak jacer - wyciep te siateczki!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedziCo do drożdży W 34/70 - ja robiłem z 1/3 saszetki starter i po ok 10 godzinach żarły aż miło - prawdziwe potwory
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziPończochy też?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziW celach poznawczych .....o ale najpierw chcę popróbować tego i owego i wyrobić sobie zdanie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedziJa też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Pończochy też?
Comment
-
-
Pojawiły się pierwsze oznaki spienienia, niczym w polskim koncerniaku minutę po nalaniu do szklanki, więc wyniosłem do piwnicy. Temperatura powietrza 11,5. Następna inspekcja rano, jeszcze przed śniadaniem
Comment
-
-
Fermentacja w nocy ruszyła i jest już całkiem niezła pianka, trochę krzywa, bo więcej jest jej po jednej stronie, jakby podłoga była mocno krzywa. Termometr na fermentorze wskazuje 13,5 czyli w normie, chociaż liczyłem na 1-2 stopnie mniej, no ale jeszcze w tym tygodniu ma się ochłodzić. Nie tylko piana mi się podoba ale i zapach
Comment
-
-
Lubię czytać jak sie młodzież ekscytuje przy pierwszych warkach. To takie ożywcze i optymistyczne."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Cichoj tam, to taka forma pamiętnika
Comment
-
-
Dziś robię Pilsa niemieckiego. Ostatni moment by zdecydować czy sypać granulat chmielowy do pończoch, czy nie sypać
Comment
-
-
nie sypaaaać do pończoch!!!
A ile tego chmielu i jaki?Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-16, 16:17.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment