Ja też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...
W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No to Saflagery W-34/70 przygotowane do uwodnienia. Ciekawe kiedy ruszą.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
nie wiem, gdzie kupowałeś zestaw, ale podejrzewam, że chmielu dali wystarczająco dużo. Ja tam akurat w kwestii chmielenia mam podobne podejście jak kolega kopyr - im więcej tym lepiej
dlatego właśnie skaszaniłem sobie pszenicę w tym roku... Na przyszłość jednak radzę jak jacer - wyciep te siateczki!
Co do drożdży W 34/70 - ja robiłem z 1/3 saszetki starter i po ok 10 godzinach żarły aż miło - prawdziwe potworynie spodziewałem się czegoś takiego po dolniakach. Bardzo lubię te drożdże z jeszcze jednego powodu - nawet w górnych granicach dolnej fermentacji (13-14 stopni) pozostawiały bardzo czyste smaki.
Comment
-
40 gram Marynki i 25 Lubelskiego.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Ja też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...Comment
-
Pojawiły się pierwsze oznaki spienienia, niczym w polskim koncerniaku minutę po nalaniu do szklanki, więc wyniosłem do piwnicy. Temperatura powietrza 11,5. Następna inspekcja rano, jeszcze przed śniadaniem
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Fermentacja w nocy ruszyła i jest już całkiem niezła pianka, trochę krzywa, bo więcej jest jej po jednej stronie, jakby podłoga była mocno krzywa. Termometr na fermentorze wskazuje 13,5 czyli w normie, chociaż liczyłem na 1-2 stopnie mniej, no ale jeszcze w tym tygodniu ma się ochłodzić. Nie tylko piana mi się podoba ale i zapach
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Lubię czytać jak sie młodzieżekscytuje przy pierwszych warkach. To takie ożywcze i optymistyczne.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Cichoj tam, to taka forma pamiętnika
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Dziś robię Pilsa niemieckiego. Ostatni moment by zdecydować czy sypać granulat chmielowy do pończoch, czy nie sypać
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
nie sypaaaać do pończoch!!!
A ile tego chmielu i jaki?Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-16, 16:17.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery
Od tego czasu nieco się...3 Photos-
Channel: Cypr
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Wpaść na pomysł żeby na Słowacji otworzyć mikrus warzący tylko piwa bezalkoholowe, to sytuacja jak na razie bez precedensu.
Mieści się on we wschodniej części miasta w dzielnicy przemysłowej. Jest tam kilka działających za czasów słusznie minionych zakładów, dzisiaj zagospodarowanych...-
Channel: Słowacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment