No to dla porządku:
# 1 (24.01.2011)
PILS BOHEMSKI
* Słód pilzneński 3,5 kg
* Słód monachijski 0,5 kg
* Chmiel Marynka, granulat 40 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
* Drożdże - Saflager W 34/70
- ekstrakt: 12.5 > 3.0
- alkohol: 4,9 + 0,3 (planowane) = 5,2
Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 63 (30 minut), 2 przerwa w temp. 73 (30 minut).
Pomiar ekstraktu: 10.5
Chmielenie: 60 minut > 20g Marynki od początku, 20g w 30 minucie, 25g Lubelskiego na ostatnie 10 minut. Każda porcja chmielu w osobnej pończosze lub siateczce.
Fermentacja (od 25.01.11): burzliwa 10 dni w zakresie temperatur (na fermentorze) 13,5-11.0; cicha - wciąż trwa. 4 dni cichej to było de facto dokończenie burzliwej. Fermentacja "bezrurkowa".
# 1 (24.01.2011)
PILS BOHEMSKI
* Słód pilzneński 3,5 kg
* Słód monachijski 0,5 kg
* Chmiel Marynka, granulat 40 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
* Drożdże - Saflager W 34/70
- ekstrakt: 12.5 > 3.0
- alkohol: 4,9 + 0,3 (planowane) = 5,2
Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 63 (30 minut), 2 przerwa w temp. 73 (30 minut).
Pomiar ekstraktu: 10.5
Chmielenie: 60 minut > 20g Marynki od początku, 20g w 30 minucie, 25g Lubelskiego na ostatnie 10 minut. Każda porcja chmielu w osobnej pończosze lub siateczce.
Fermentacja (od 25.01.11): burzliwa 10 dni w zakresie temperatur (na fermentorze) 13,5-11.0; cicha - wciąż trwa. 4 dni cichej to było de facto dokończenie burzliwej. Fermentacja "bezrurkowa".
Comment