Musiałem w końcu uwolnić łazienkę z butelek, więc cicha - ta prawdziwa, bez bulgotania skończyła się po 10 dniach, a od uwarzenia do rozlania Koźlaczka minęło dni 16. Może trochę mało, ale przecież sobie poleży w butelce co najmniej 2 miesiące.
Z 16 zeszło do 3 BLG, czyli powinno osiągnąć woltaż rzędu 6,7%. A piwko prezentuje się w butelce tak:
W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
W nocy jeszcze bulgotało, a dziś już cisza. Tylko kiedy nacisnę dekiel, to zabulgocze. Trzeba było poczekać te 2 dni więcej...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziTo co, mam rozszczelnić by sobie spokojnie doszło do 3-4 BLG ?
Zbyt wcześnie przelewając na cichą, wyhamowujesz fermentację (przynajmniej tak bywało w moich nastawach).
Leave a comment:
-
-
To co, mam rozszczelnić by sobie spokojnie doszło do 3-4 BLG ?
Picia to ja mam dość na balkonie i w piwnicy
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo faktycznie, bulgocze co minutę. Mogłem jeszcze dzień czy dwa poczekać. Mam naukę na przyszłość
Leave a comment:
-
-
No faktycznie, bulgocze co minutę. Mogłem jeszcze dzień czy dwa poczekać. Mam naukę na przyszłość
Leave a comment:
-
-
Wczoraj piany już praktycznie nie było - tyle co na polskim piwie minutę po nalaniu wiec dziś wieczorkiem przelałem na cichą. Balling spadł do 7 stopni. Piwko zapowiada się smakowicie, ma ładny kolorek i dużo gazu.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-03-07, 18:49.
Leave a comment:
-
-
No to rozpuściłem 0,7 kg cukru w 1 litrze wody. Balingometr, po ochłodzeniu cieczy na parapacie - tam jest 20 stopni, pokazuje mi 15,5 Gdy dodam jeszcze ekstrakt do butelek, to powinienem mieć około 16. No!
Leave a comment:
-
-
Tak, w temp. 20 stopni.
Faktycznie na puszcze było napisane OG: 1040-1044. Zakładam, że te cyfry to jest to samo co 1.040 - 1.044 ? Czyli wszystko gra, nawet przekroczyłem do 1.050 No ale trochę litrów mniej mam.
To też jest koźlak-górniak. Taki holenderskiOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-03-03, 17:36.
Leave a comment:
-
-
A Blg było mierzone w temperaturze kalibracyjnej? Jeśli była wyższa niż 20 st. C, pomiar Blg będzie zaniżony.
Leave a comment:
-
-
A na puszcze jest podane ile blg ma mieć brzeczka? Bo wiesz, to może być taki sam koźlak, jak lagery górnej fermentacji
Leave a comment:
-
Leave a comment: