W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #16
    Na poczekaniu (w 10 minut) w Wordzie wymyśliłem etykietę. Kolorów mało, bo tusz w drukarce się kończy. Akurat barwy wyszły na fotce przekłamane, więc u góry napis na niebiesko, nazwa piwa na pomarańczowo, dane techniczne - na czarno. Etykieta jest faktycznie biała.

    Seta - już się wydrukowały etykiety z 4,4%
    Attached Files
    Last edited by Pendragon; 2010-02-22, 18:02.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #17
      Dzisiaj uwarzyłem, a w zasadzie podobnie jak za pierwszym razem "rozpuściłem puszkę" Koźlaka od Mutonsa (1,8 kg), do tego dodałem 1 kg ekstraktu słodowego w proszku. No i mam pewien mały kłopot...

      ...Otóż pokazuje jak byk ok. 13,5 BLG. No troszku to jest mało. Ale cała zagwozdka polega na tym, że ja gotuje wodę na raty po 4 litry. Po trzeciej kolejce postanowiłem, że teraz wleję zawartość brewkita a potem ew. doleje jeszcze zagotowanej wody i będę mieć w ten sposób pod kontrolą BLG. A tu zonk - zamiast przepisowych 20 czy nawet 23 litrów mam w fermentorze 16 litrów brzeczki o ekstrakcie 13,5...

      I co tu teraz zrobić? Jeszcze trochę ekstraktu rozpuścić? Ale ile?
      Czy już zostawić takiego lajtowego koźlaczka? Drożdzy jeszcze nie zadawałem.
      Last edited by Pendragon; 2010-03-03, 16:03.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #18
        O widzę koźlaczek a'la Witnica

        Jak dodasz 0.5 kg ekstraktu powinno wyjść ponad 15 blg, oczywiście przy tej samej ilości wody.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          O widzę koźlaczek a'la Witnica
          (...).
          Z tego co wyczytam, to kolega Pendragon nie ma zamiaru uwarzyć Portera.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #20
            A może jednak zamiast ekstraktu, którego już tam jest kilo, to jednak zwykły cukier?
            Last edited by Pendragon; 2010-03-03, 16:49.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #21
              "Zgrzybiali wyjadacze" piszą, że będzie walić bimbrem.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #22
                Tak wiem, ale pomyślałem że ta niedogodność zostanie zneutralizowana już użytym ekstraktem Potem do butelki jeszcze ekstrakt pójdzie, to o te 0,5 powinno wzrosnąć.
                Gdyby tak jeszcze pół kilo cukru rozpuścić w niewielkiej ilości wody... Hmm?
                Last edited by Pendragon; 2010-03-03, 16:59.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  A na puszcze jest podane ile blg ma mieć brzeczka? Bo wiesz, to może być taki sam koźlak, jak lagery górnej fermentacji
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #24
                    A Blg było mierzone w temperaturze kalibracyjnej? Jeśli była wyższa niż 20 st. C, pomiar Blg będzie zaniżony.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #25
                      Tak, w temp. 20 stopni.
                      Faktycznie na puszcze było napisane OG: 1040-1044. Zakładam, że te cyfry to jest to samo co 1.040 - 1.044 ? Czyli wszystko gra, nawet przekroczyłem do 1.050 No ale trochę litrów mniej mam.

                      To też jest koźlak-górniak. Taki holenderski
                      Last edited by Pendragon; 2010-03-03, 17:36.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Syp śmiało cukr.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #27
                          No to rozpuściłem 0,7 kg cukru w 1 litrze wody. Balingometr, po ochłodzeniu cieczy na parapacie - tam jest 20 stopni, pokazuje mi 15,5 Gdy dodam jeszcze ekstrakt do butelek, to powinienem mieć około 16. No!

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #28
                            Wczoraj piany już praktycznie nie było - tyle co na polskim piwie minutę po nalaniu wiec dziś wieczorkiem przelałem na cichą. Balling spadł do 7 stopni. Piwko zapowiada się smakowicie, ma ładny kolorek i dużo gazu.
                            Last edited by Pendragon; 2010-03-07, 18:49.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Troszku za szybko, będziesz miał zapewne burzliwą cichą
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                #30
                                No faktycznie, bulgocze co minutę. Mogłem jeszcze dzień czy dwa poczekać. Mam naukę na przyszłość

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X