W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Dzisiaj rozlew piwa numer 5. BLG zeszło z 13 do 4. Wychodzi 4.65 % alkoholu plus cukier = ~ 4.9 / 5.0 %
    Pachnie pięknie. Może wyśle na konkurs do Wrocławia? Tak wiem, powinno leżakować 3 miesiące i to w lodówce.
    Last edited by Pendragon; 2012-04-11, 11:16.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      Ledwie tydzień leżakowania, a piwo już się ładnie nagazowało. Może jeszcze goryczka się nie zharmonizowała, całość nie wygładziła, ale przynajmniej smakuje jak pils (i to czeski), a nie jakiś ejl. To niewątpliwie najlepsze moje dzieło. Dam mu jeszcze z tydzień, a potem już będę regularnie spożywać.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Po prawie rocznej przerwie wróciłem do warzenia. Miałem już wtedy kupiony w CP zestaw do Marcowego, więc go trzeba było w końcu użyć, zwłaszcza że termin słodów był do marca br, a chmiele to jeszcze zbiór 2011.

        # 6 (22.01.2013)
        Marcowe

        58% - Słód monachijski - 2,5 kg
        30% - Słód pilzneński - 1,3 kg
        12% - Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
        +
        Chmiel Marynka, granulat, 30 g
        Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
        +
        Saflager S-23

        Pierwszy raz zabawiłem się w dyfuzję.
        1. Podgrzanie wody do 66
        2. Wsypanie słodu - temperatura zacieru 63
        3. 15 minut przerwy
        4. Odjęcie ok 1/3 zacieru do dyfuzji
        5. Podgrzanie tej części do 72
        6. 10 minut przerwy
        7. Przeniesienie dekoktu do głównego gara
        8. Regulacja temperatury na 73 stopnie
        9. Negatywna próba jodowa
        10. 20 minut przerwy
        11. Podgrzanie do 78
        12. Filtracja
        13. Wysładzanie ok. 13 litrami wody (4 razy)
        14. Gotowanie - 60 minut

        Gęstość przed gotowaniem - 10*
        Gęstość po gotowaniu - 13*
        Wg BrewTargeta goryczka wyjdzie nieco ponad normę, bo 34 IBU.
        Kolor 16,6 EBC

        Chmielenie
        1. 20 g Marynki na 60 minut
        2. 10 g Marynki w 30 minucie
        3. 15 g Lubelskiego w 45 minucie

        Chłodzenie poszło szybko, drożdże zadałem koło 21:00, o 9 rano dnia następnego (dzisiejszego) stwierdziłem ładną jednorodną półcentymetrowa pierzynkę piany. Koło południa wyniosłem fermentor do piwnicy, gdzie ma warunki pracy w temperaturze 12 stopni.
        Przelanie na cichą planuję za 2 tygodnie.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          Dekokcję, nie dyfuzję.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Tak wiem, już mi fido to wytknął, ale za późno było na edycję.
            No cóż, stworzyłem nową metodę

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              Kontrola temperatury w 3 dniu wskazała na fermentorze 11 stopni.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • woosaa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.07
                • 1553

                Rozlew juz był Marcowego?Bo "wicie rozumicie" chetnie bym się załapał na jedną flaszeczkę
                mb WOS

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  Właśnie wróciłem z piwnicy z przelewu na cichą. Widać, że poczułeś pismo nosem
                  A pachniało przepięknie! Dokładnie tak, jak uwielbiam, czyli w stylu gotowego Ryzaka Koniczkowego.
                  Z 19 litrów zostało jakieś 18 - za szybko mi się rurka zapowietrzyła. Pierwszy raz zbiorę gęstwę na następne piwo. No, raz już to robiłem, ale nieprawidłowo i się wszystko zepsuło.

                  PS.
                  Drugi tydzień fermentacja w 12 stopniach.
                  Last edited by Pendragon; 2013-02-06, 12:35.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • woosaa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.07
                    • 1553

                    KC Pils bdb.Postał sobie w piwnicy prawie rok i w końcu go "dopadłem".Teraz masz przerwę w warzeniu?
                    mb WOS

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      Mam w przerwę w warzeniu i piciu.
                      KaCów zostało mi 4 czy 5 sztuk. łEBskiego zgREDa ze 3 sztuki więcej i chyba go nie dam rady wypić.
                      Marcowego pełno w skrzynkach i wbrew obawom nie wyszedł aż tak źle, jak się zapowiadał. Za to ma najsłabszą pianę z wszystkich moich dotychczasowych.
                      Last edited by Pendragon; 2013-07-05, 12:14.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        Półtoraroczny KC Pils zaskakująco daje radę. Smakuje tak samo jak 2 miesiące po rozlewie. I tylko szkoda, że zostały już tylko 2 butelki.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          Pierwsze piwo, po ponad roku przerwy. Pierwszy raz przy pomocy refraktometru. Piwo uwarzone na okoliczność projektu pomorskich piwowarów - (Nie) Jeden Chmiel. 11 piwowarów warzy w tym tygodniu single hopy na wybranym przez siebie chmielu. Ja wybrałem czeski Bohemie. Jest to też podwójny jubileusz - raz, że łącznie z brewkitami jest to moje 10 piwo (nie spieszę się), a dwa - dzisiaj Piwny Informator ma roczek. Nie jest to jedyna 10-tka, gdyż przechodzę na warki 10 litrowe. Co prawda troszkę za dużo odparowało i wyszło 9,5 litra. Warki małe, ale za to chcę je warzyć częściej. Mój kręgosłup i kolana będą mi wdzięczne...

                          # 7 /10/ (26.03.2014)
                          Single Hop: Bohemie

                          100% - Strzegom Pale Ale - 2,5 kg
                          +
                          chmiel Bohemie - 100 g (35 + 15 + 50)
                          +
                          Safale US-05

                          Planowany ekstrakt: 12 (mi wyszło 12,75°)
                          Planowana objętość: 10 litrów - wyszło 9,5 litra
                          IBU: 35

                          1. zacieranie infuzyjne, jedno temperaturowe w temp. 62-63°C, przerwa 45 minut
                          2 dochodzenie do temp. 78°C w czasie 35 minut
                          3. filtracja 1,5 godziny
                          4. kilkukrotne wysładzanie, sam już nei wiem ile litrów poszło
                          5. efekt - 13 litrów o ekstrakcie 10,5
                          6. po godzinie grzania osiągam 100°C
                          7. w między czasie wpadam na szatański pomysł zaoszczędzenia 1 paczki chmielu - zamiast ok. 20g sypie go 35g, ale tylko na 30 minut gotowania. projekt zakłada osiągnięcie ok. 35 IBU - wg wskaźników ten cel właśnie osiągnąłem
                          8. w 50 minucie gotowania zauważam przełom białkowy
                          9. po zakończeniu gotowania dorzucam do wyciągniętego pół godziny wcześniej chmielu (siatka) jeszcze 15 g. to moje chmielenie w whirpoolu (w sumie odzyskałem ponad 0,5 litra brzeczki)
                          10. rozpoczyna się chłodzenie w wannie, 60°C osiągam już po 12 minutach, a po kolejnych 30 mogę wyciągać garnek - brzeczka ma już tylko 30°
                          11. po kolejnych 45 minutach dodaję uwodnione drożdże - na fermentorze termometr pokazuje 28°C, po dalszych 50 minutach (teraz) temperatura wynosi 25,5.

                          Zacząłem o 10:00, zacieranie zaczęło się o 10:35, drożdże zadałem o 17:15

                          Jeszcze słowo o projekcie (Nie) Jeden Chmiel. Projekt przewiduje zacieranie na wytrawnie, chmielenie jednym chmielem z goryczką na poziomie 35, a następnie użycie 50 g po gotowaniu oraz kolejnych 50 g na zimno. Ekstrakt piwa powinien wynieść około 12. Mi wyszło trochę więcej, bo 12,75 - jak zwykle podczas gotowania odparowywuje mi więcej wody niż by to wynikało z mądrości ludu.
                          Last edited by Pendragon; 2014-03-26, 18:20.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi

                            # 7 /10/ (26.03.2014)
                            Single Hop: Bohemie
                            Po 8 godzinach brak oznak fermentacji, po 18 fermentacja pełną parą.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi

                              # 7 /10/ (26.03.2014)
                              Single Hop: Bohemie
                              Kochany pamiętniku...
                              Dziś przelałem na cichą. Prawie bym zapomniał o wrzuceniu chmielu na zimno.
                              BLG zmierzone na ten moment wynosi 6,5.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                2,5 tygodnia po zabutelkowaniu otworzyłem pierwszą butelkę. Piwo jeszcze jakby trochę za młode i nie wiem co sądzić, bo wyszedł mi praktycznie lager... Nie wyczuwam zbytnio estrów, ale co gorsza chmielu również. Za to czuć trochę fermentownię. Miało być wytrawne i takie mniej więcej jest. Jakaś tam goryczka jest, ale raczej 25 niż 35 IBU. Dosyć duże wysycenie, utrzymujące sporą czapę piany Chociaż ona jedna mnie nie zawodzi i niemal zawsze wychodzi.
                                Maggyk była zachwycona tym chmielem, ale ja mam kompletnie inne odczucia. Może trzeba go sypnąć 2 razy więcej?

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X